recenze

Tetris 1 Crossfire

Tetris 1 Crossfire

Kdo by neznal tetris. Je někdo takový? Sem! Znáte, hráli jste tisíckrát, milionkrát, crazy a 3D a ... a pořád nemáte dost? Sem! Znáte, hráli jste a už ho máte plné brejle, zuby, máte ho až po krk a nemůžete ho ani vidět natož hrát? Taky sem - protože jinde jsou fronty!
Pan Tomáš Vlček, ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze řekl v jednom rozhovoru, že se dnes "přistoupilo na hru, že každé dílo musí být v něčem nové, že nemůže být opakováním, že musí přinést novou myšlenku, formu a nový způsob ztvárnění. V tom je něco nezdravě hektického". Takže nejen to, co je supr novinkou má nějakou hodnotu? No to je báječná zpráva. Tedy my se vůbec nemusíme stydět, že pořád dokola hrajeme ty staré okoukané mnohokrát zpracované a stále stejné hříčky. Ani se nemusíme červenat, jak nás to s těmi diamanty, Soníky a Spejs invandéry sakra baví! No to je úleva! A co tu máme dnes? Tetris, vážení, a to ve velmi klasické podobě.
Ten má sice původ v ruské hlavě stejně jako Sputnik a kolchoz, ale tohle zpracování mají na svědomí Germáni, jmenovitě Stephan Göhler. Hra je vskutku tak klasická, že to už víc nejde. Jedno okno, žádné menu, jen nápověda přímo ve hře, jak se hra ovládá. Takže čteme "Ready to play? – Kick enter", takže to nakopneme a hrajeme, kostky na kostky a bacha, aby vám to zapadalo! Padání kostek se urychluje až někde v 7 levelu, ale nejedná se o žádný thriller, dá se hrát v pohodě do alelujá. A kdyby jste tempo přece jen přestali zvládat zapíšete se do top ten no a … spustíte to znova, protože ani zde nechybí závisloidní funkce, kterou jsem poprvé okusila na sedačce v čekárně zubního lékaře s gameboyem v rukou někdy koncem osmdesátých let…

Grafika není nic moc, ale kdo u tetrisu potřebuje grafiku, ačkoli určité vychytávky proti nudě tu jsou, například při postupu z úrovně do úrovně nám to zabliká a ouha, změní se nám vzhled pozadí. Kostky jsou příjemně texturované, jen si říkám jestli to všechno v kupě není až moc barevné. Hudba: Ve hře je k dispozici 9 různých melodií, které si můžete sami přepínat, pokud omrzí jeden motiv. Znalcům angličtiny důrazně doporučuji povinně přečíst info, neboť autor má docela smysl pro humor a ty jeho přidrzlé hlášky mě dosti pobavily.

Výrazným záporem hry je ovládání. Je totiž dost citlivé, a tak při mém oblíbeném urychlování kostky šipkou dolů se stane, že na jedno stisknutí se vám urychlí i kostka následující a to tak, že bleskově a – nepřekvapí – dopadne tam, kde se vám to nejmíň hodí. Podobně marná je "akce na poslední chvíli", zasunout kostku pod kostku je dost obtížné až nemožné. Hlavně to vadí na počátku hraní, postupně se to nějak utlumilo.

Jestli máte rádi tetris není moc, co řešit. Stáhněte a ponořte se do hry. Cože??? Vy jste nikdy nehráli tetris, to si snad děláte legraci! Ani u zubaře ne? Tak na co ještě čekáte?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =


galerie

Tetris 1 Crossfire Tetris 1 Crossfire