recenze

Driller

Driller

Držte si čepice, nejlepší 3D hra na 8-bitových stojích doznala vynikajícího remake! Skoro se nechce věřit, že Incentive Software Ltd. vytvořila originál této akční adventury již v roce 1987. Po dvaceti letech se nám znovu otevírá cesta, která nás přivede k tajemné planetě Evath a jejím ještě záhadnějším měsícům Mitral a Tricusfid. Závod s časem právě začíná...
Ve své době byl Driller (známý také jako Space Station Oblivion) geniálním dílem. Tehdy nevídaná 3D grafika založená na engine FreescapeTM, který pro Incentive Software Ltd. vytvořila programátorská skupina Major Developments, doslova brala dech a způsobila malou revoluci. Mimochodem, ve stejném engine byly napsány též původní Total Eclipse, Castle Master, Castle Master 2 a Dark Side.

Příběh hry nás za vede na jeden z měsíců planety Evath, Mitral, kde svého času fungovala trestanecká kolonie Ketarů, jež se zabývala odčerpáváním podzemních rezervoárů plynu. Část z nich však byla evakuována, část beze stopy zmizela a čerpací pumpy zůstaly stát. Hrůzným faktorem, který naštěstí "došel" kompetentním úřadům, je, že podzemní poryvy neodčerpaného plynu ovlivňují oběžnou dráhu planetky. Tyto pohyby tak nepřímo ohrožují samotnou planetu Evath (a její obyvatele), protože měsíc se kvůli nestabilnímu plynu nevypočitatelně vychyluje a kříží tak její dráhu. Hrozící katastrofu, představovanou srážkou obou vesmírných těles, máte samozřejmě vyřešit vy.
Posadili vás do záchranného modulu s příznačným názvem Last Hope (Poslední Naděje) a přesunuli na Mitral. Vaším úkolem je uvést v provoz 16 vrtných věží, které mají odčerpat stlačený plyn a stabilizovat tak měsíční oběžnou dráhu. Úkol vám samozřejmě budou komplikovat důmyslné obranné systémy, které tu zanechali evakuovaní Ketar.

Technické zpracování remaku dopadlo podle mého názoru více než výtečně. 3D prostředí si zachovalo punc tajemna, obranný systém je skutečně nepříjemně vtíravý stejně jako u originálu a perfektní soundtrack výborně vytváří atmosféru tísně. Jako pozornost jsem vytáhl původní vzhled Drilleru (mrkněte na poslední obrázek) na různých platformách. Ovládání je intuitivní (W,A,S,D - pohyb+úkroky; Myš - pohled, L. myšítko - střelba, Mezerník - kontextové menu) a udržuje hru svižnou.

A jako bonus jsem přichystal trochu posloucháníčka :-)

Darkside of the Moon,
Driller,
SID verze (suprová!)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Mark | 28.02.07 v 21:28

v mladi jsem preparil driller na ZX spectru asi milionkrat, ale v tomhle remaku si nemuzu vzpomenout jak deaktivovat ochranu v OCHRE a kde postavit vez v RUBY protoze mi to nikde nejde, poradte mi prosim diky Mark

DiXiE | 28.01.07 v 14:46

a ja asi vyhrabu STčko a zahraju zase puvodni :D

Tomahawk | 28.01.07 v 10:33

ok, sqělá gamesa, ale chtěl bych upozornit na ty vedlejší schopnosti (RAISE, atd.) prosím o vysvětlení...

bob_senklar | 27.01.07 v 19:48

Jde o to instalovat odčerpávací soupravy v jednotlivých sektorech. Viz recenze.

Lokutus74 | 27.01.07 v 18:55

S emulátorem je to pohodlnější...:-)

Pier | 27.01.07 v 18:28

lidi já snad pujdu vyhrabat ZX Spectrum a kazeťák se štelovatelnou hlavou pak cca 5 minut sledovat žlutý a černý proužky po okrajích a doufat, že se neobjeví " R Tape loading error " .... 20 let zpátky ....to je děs jak to zdrhá ....(naštěstí všem)

Toshio | 27.01.07 v 16:00

No každopádne grafika je pekná a vôbec aj celé spracovanie, len asi mi niečo ušlo lebo ja vôbec netuším o čo v tejto do neba vychvýlenej hre vlastne ide.Pôvodnú verziu som tiež nehral a to mi asi tiež na snahe pochopiť princíp nepridáva.

Mishaak | 27.01.07 v 13:40

Tak jsem zamáčkl slzu nostalgie a jdu vyzkoušet tuto verzi. Drillera jsem hrál kdysi dávno na Spectru a v tý době to byla vážně pecka.

bob_senklar | 27.01.07 v 10:51

No, díky za pochvalu. Vždy se bonus nezadaří, ale u remake se o to snažím. Podpoří to tu správnou retro atmosféru :-)
Tak příjemnou pařbu!

eQui | 27.01.07 v 03:09

Tvé recenze patří dle mého názoru na k těm nejlepším na Freegame.cz. V té dnešní jsi mě hlavně dostal těmi bonusy navíc: "pozornost" ve formě screenshotů z původní hry a "posloucháníčkem" :) Jen tak dál a víc takových recenzentů :)

Spermik | 27.01.07 v 01:54

Ja sem tu starou hru nahral, ale podle mě je tadle uplně boží:)))

Mečislav Kozel | 27.01.07 v 00:59

Systém Freescape (alespoň ve verzi pro Spectrum) vzbudil mj. pozornost tím, že byl vyvíjen dva roky, tehdy to působilo zcela neuvěřitelně:-)


galerie

Driller Driller Driller Driller Driller

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce