recenze

F.E.A.R. Combat

F.E.A.R. Combat

Pozor! Lehce přepracovaná verze komerčního hitu je zde a my vám ji přinášíme v plné kráse. Naprosto perfektní atmosféra, hratelnost a spousta možností, dělá z tohohle titulu kousek, který by bylo škoda opomenout. Pohov!
Je tomu již nějaký ten měsíc, co se na komerční scéně objevil titul F.E.A.R., neboli First Encounter Assault and Recon. Pokud jste měli možnost tento kousek okusit, pak jistě víte, že se jednalo o naprosto zajímavé dílo, plné napětí, strachu a možností. I přes kvalitní singleplayer část hráči ocenili hlavně multiplayer, protože právě hra pro více hráčů byla jedním z prvků, proč se tento počin dočkal takové obrovské popularity. Ono se není ani čemu divit, protože živý soupeř je prostě živý soupeř a sebelepší umělá inteligence se mu jednoduše nevyrovná.

Společnost Sierra, výhradní distributor původního titulu, se ovšem rozhodla ke kroku, který je hodný obdivu. Společně s autory – týmem Monolith „oddělili“ od původní verze právě již zmíněnou multiplayerovou část a vypustili ji k volnému stažení. Výsledný efekt vám jistě nemusím nějak zvláště popisovat, protože tisíce zájemců či desítky herních serverů, je skutečně jen zlomkem toho, co vám tento skvost může nabídnout. Než se pustím do hlubšího popisu, rád bych zdůraznil, že bohužel musíte počítat s jistými nepříjemnostmi. Tou největší bude jednoznačně velikost archívu. Ono, tahat z internetu soubor o velikosti přesahující 1.8 GB není u nás ani dnes, v době vysokorychlostních přípojek, nic příjemného. Další slabinou je poměrně velká hardwarová náročnost. Sám jsem to i já pocítil na vlastní kůži. I když hardware nemám úplně nejslabší (AMD Athlon XP 2500+, ATi Radeon 9100), gameska mi bohužel žádné grafické orgie nenaservírovala. Na vině byla hlavně slabší grafika. Omluvte tak prosím sníženou kvalitu jednotlivých obrázků, v rámci plynulosti jsem hrál se sníženými detaily. Nejnovější ovladače ke všem periferiím byly samozřejmostí. A i v tomhle mě titul dosti překvapil, protože mi, i přes nevalnou kvalitu okolí, nabídl vskutku parádní atmosféru a ještě lepší hratelnost.

Protože je tento počin zaměřen na multiplayer, doporučuji ho stahovat zejména těm, kteří mají kvalitní síťové zázemí a je jedno, jestli to je na lokální úrovni (LAN) anebo na celosvětové (internet). To bylo ale ze slabších míst vše, nyní pojďme na ty klady a rovnou vám řeknu, že jich bude více než dost. Vše ale pěkně popořadě.

Základ všeho jsou mapy, kterých jsou zde necelé dvě desítky. Můžete hrát jak v otevřených exteriérech, tak i "útulných" interiérech. Vše bude záležet zejména na tom, kolik lidí bude celkově k dispozici. Je totiž nad slunce jasné, že deset lidí se nebude jen tak tlačit v uzavřeném kanclu. I když tvůrci implementovali možnost bojovat holýma rukama, jistě raději sáhnete po jedné z tuctu zbraní. Slušně číslo, co říkáte? Najdete tu jak klasické pistole (v dualu), tak i samopaly, brokovnice (má nejoblíbenější kamarádka) či třeba odstřelovací pušky. Jako celkem slušnou alternativu si pak můžete dopřát granáty. Ty se hodí zejména na prověření, zda-li na první pohled bezpečný terén je opravdu bezpečný. Z doplňků pak není problém postarat se o takové brnění či v případě zranění si doplňovat zdraví nutnými lékárničkami. Po této stránce se žádné velké překvapení nekoná.

Velmi mě ale zaujala škála všech dostupných módů. Těch je zde celkově deset a věřte, že se nudit rozhodně nebudete. Jedná se většinou o klasické multiplayerové hitovky (Deathmatch, Capture the Flag, Elimination, apod.). Takže prostor k výběru dle chti a nálady zde skutečně je. Když máte pak před sebou přehled všech dostupných serverů, na každém je jasně stanoveno, co se v daný okamžik hraje. Vraťme se ještě k problematice serverů. Přiznám se vám totiž, že ani mně osobně se na všechny nepodařilo připojit. Tento fakt ale můžete obejít jednoduše tím, že se zaregistrujete na GameSpy Arcade a budete mít trochu více možností a větší přehled o všem. Druhou variantou (a mnohem zajímavější) je například využití specializovaného českého serveru na multiplayer gamesky (například GamePark.cz), kde byste teoreticky neměli mít vůbec žádné problémy.

Zpátky ale k samotné hře. Velkým nešvarem síťových gamesek je neregulérní chování některých návštěvníků. Ti mohou porušovat pravidla buď tím, že neustále někoho urážejí nebo jednoduše zkoušejí podvádět a snažit se aplikovat různé cheaty. S prvním problémem je celkem jednoduché si poradit, stačí, když admin daného serveru zpozoruje neadekvátní chování a daného uživatele vyhostí. Druhá varianta může být někde problém, ovšem ne u F.E.A.R. Combat. Implementována je kvalitní anticheatová ochrana s názvem Punkbuster, která podobnému nešváru velmi pěkně zamezí. Pochvala je skutečně na místě. Milovníky temných her navíc potěší velmi solidní atmosféra, plná napětí a krve. Jak moc silný dojem to bude, záleží pochopitelně čistě jen na všem hardwaru. Požadavky jsou skutečně trochu vyšší a na minimální konfiguraci (procesor na 1.7 GHz, 512 MB RAM, grafická karta GeForce 4 – Ti respektive ATi Radeon 9100) gamesku spustíte jen tak tak. Doporučená konfigurace (3GHz procesor, 1 GB RAM, grafická karta o velikosti 256 MB) je naopak, co se týče efektů, mnohem štědřejší a máte-li navíc slušné ozvučení, pak vám upřímně gratuluji, neboť si užijete opravdu nevšední a okouzlující představení. Vyzdvihnout toho lze opravdu hodně, ale já myslím, že dnešní recenzi nemá nějak smysl zbytečně protahovat. Máte-li tedy dostatečně rychlý počítač, slušné připojení k internetu (alespoň na stáhnutí souboru) a holdujete-li multiplayerovým akcím, pak má F.E.A.R. Combat mé jasné doporučení. Litovat rozhodně nebudete!

Jak stahovat? Po kliknutí na tlačítko download budete totiž přesměrováni na oficiální stránku projektu. Vyjma toho, že si musíte nechat generovat sériové číslo (bez něj gamesku nenainstalujte), je potřeba zvolit si i jednu z několika dostupných možností ke stažení. Pracujete-li rádi s Torrent soubory, pak neváhejte okusit tuto variantu, protože paradoxně může být ještě rychlejší, než ty zbylé. Další download servery mohou být v důsledku velkého náporu prakticky nepoužitelné. Kvalitní zázemí má například Fileplanet.com, ale zde se musíte registrovat. Selžou-li všechny výše pospané varianty, je dobré se pohlédnout po jiných. Doporučit vám mohu například tuto. Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv z nich, věřte, že vám držím palce. Jakmile ale gamesku rozchodíte, máte vyhráno. Stojí to skutečně za to a kdo ví, možná se potkáme na jednom ze serverů. ;) Akci zdar!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

Alex | 05.09.09 v 23:12

prosím pomoc!!! Nemohu rozchodit hru Fear Combat!!
Popis Příčiny:
1:Upgradoval Jsem si Pc
Sestava
Motherboard Asus
Integrovana GRPH Karta GeForce 8300
Procesor 2.7GHz AMD Athlon DualCore
Zvuk Realtek HD Integrovana
Realtek Driver
Driver Na GRPH Stažen z Asus.com Ovladač nForce Poslední verze
DirectX_90.c + Updaty
Předtím po Upgrajdu Pc Byl ponechan OS WinXP SP3 bez přeinstalace
poté nainstalován Win7_X64 Na tom Fear Taky Běhal Velmí Dobře
Win7_x64 Však vykazoval častou chybovost v aplikacích
Ovladače zvuku nefungovaly správně a nešlo na něm rozchodit DOOM3, poté jsem se rozhodl k návratu na OS WinXP_32bit a zde nastalo jádro problému, poté co byly kompletně nainstalovány všechny Ovladače A pc DObře optimalizované nejde spustit Fear Combat???
Po instalaci hry A její nasledného Updatu z v1.7 na 1.8 po spuštění je jen černá obrazovka nic se neděje,
Podnikl jsem tyto kroky:
kompletní odinstalace Ovladaču GRPH Atd...
Repair OS WinX_p znovu nainstalování všech ovladačů a jejích různé verze starší i novější,
pokus o odinstalací DirectX pomoci DirectX_Unistaler
pote znovu nainstalování
Nepomáhá ani vyčištění registru
po té co hru spustim tak
je jen černá obr. Abych to zrušil musím spustit Správce úloh a hru tedy..to černé na orazovce ukončil po to píše ,že program provedl neplatnou akci a musí být ukončen, při podrobnějším výpisu chyby stojí C:DOCUME~1AlexLOCALS~1TempWER9b8d.dir00FEARMP.exe.mdmp
a samé pod tím
C:DOCUME~1AlexLOCALS~1TempWER9b8d.dir00appcompat.txt
prosím o nějakou radu Své návrhy prosím pište na Alex.Kout@seznam.cz

Atreyu | 17.07.09 v 02:18

Docela se vam divim co mate za net.. me to jede 1,3 Mb/s a za 25 minut to mam doma 8-)

QuelThas | 28.07.08 v 19:10

Dej tam rok třeba 1977 a půjde to.Když si tam dáš 58 let tak tě to asi nepustí

DarkHorus | 08.12.07 v 13:22

Nemáte náhodou seriov´číslo ke hře F.E.A.R. Combat. Na CD totiž nebylo. Proším, dyštak ho pošlete na DarkHorus@centrum.cz

jurobezmena | 21.06.07 v 18:17

a potom keď som to znova stiahol tak mi to nešlo...

Potkan10 | 13.01.07 v 10:34

docela maso

jurobezmena | 10.01.07 v 18:44

ja som to sťahoval 24 hodin skoro a keď to bolo na 96 % tak mi poslali vírus tak som sa naštval!!!

Daník | 22.11.06 v 14:45

prosím poradte mi jak stáhnout hru,neumím moc s PC.....děkuji

Zítra se opařím čajem | 07.11.06 v 20:33

JJ ty screeny sou fak hrozny...ale aj tak bych si to chtel stahnut ale ta velikost...skoda zase nic

maml | 07.11.06 v 18:16

ty screenshoty jsou dost odporny. Potom nechápu, co je na té hře tak nadupanýho, že potrebuje tak naslapnutej kompl.. grafika mi připadá jako z Flashpointu, coz je na dnesni dobu hodne slaby...

Manfred | 07.11.06 v 17:08

kua jak to stahnout ??? tam zadam narozeni tak z 50roku a nic :(( pak to skoci na nakou stranku co dal???

oliver | 01.10.06 v 22:36

ako sada vygenerovat to seriove cislo?

Alishka | 24.09.06 v 14:14

To jde hrat JEN po netu?

Rocco | 26.08.06 v 22:08

Můžete mi někdo poradit s připojením na servery?Zkouším úplně všechno asi hodinu a pořád nic.Najde mi to spustit ani přes gamespy ani gamepark.Disconnected from server.:(

vetvicka | 23.08.06 v 17:19

si tak stezujte, ja splnuju HW pozadvky z pulky a vezmu li v uvahu ze na hrani po netu j epotřeba mit vzdy o neco vic nez minimum tak mozna ani to ne .p)

artman | 21.08.06 v 10:02

Myslim, ze lidi nejsou odrazovani ani tak temi screeny, jako spise velikosti.. a vlastni obrazky jsou dycky lepsi, jen je cas pomalu premyslet o upgradu graficke karty..

agile | 21.08.06 v 01:16

no ty shoty jsou vazne odporne :-( to uz je lepsi dat nejaky ofiko obrazky, nez takhle lidi odrazovat tema nevzhlednyma picama...

fed | 20.08.06 v 21:57

gta

artman | 20.08.06 v 10:09

Graphic is good, but my graphic card id old! :)

Mark | 19.08.06 v 15:30

WOW a Free F.E.A.R but the graphic looks old

vetvicka | 19.08.06 v 15:09

Tak to cumim kam posunuli hranici freeware sveta... spíš bych očekával že se budou vypouštět singleplayery, které jenom přece omrzí. Jak je napsano v recenzi hráci ocenuji hlavne multiplayer. kdyby mi to komp utahl tak do toho jdu hned...

gonzo | 19.08.06 v 12:12

já ti dám pohov..

X-Max | 19.08.06 v 10:20

tohle stahovat si radsi objednam plnou hru protoze cekat 24 hodin nez se to stahne...


galerie

F.E.A.R. Combat F.E.A.R. Combat F.E.A.R. Combat F.E.A.R. Combat F.E.A.R. Combat