recenze

Sword of Fargoal

Sword of Fargoal

Klasika se vrací. Meč vzdáleného úkolu, jak zní ve volném překladu název dnešní hry, je totiž remakem staršího kousku, který slavil úspěch na osmibitovém počítači Commodore C64 a Jeff McCord, autor dnešního kousku předvedl, že skutečně umí!
S předělávkami klasických her se už před několika lety roztrh pytel a dodnes jsme tak měli možnost okusit spoustu zajímavých práciček, které nám skvěle připomínají klasické tituly. Jmenování ale byť jen části z nich by zabralo až neskutečně mnoho času, proto si tohle nechejme na příhodnější chvíli. Jisté je ovšem to, že autoři zaslouží obdiv, protože mnohdy dokáží nemožné.

Jeff McCord se pustil do remaku stařičkého Sword of Fargoal. Přiznám se, že jsem nikdy neměl tu čest se s tímto titulem setkat, proto nemůžu srovnávat originál a předělávku. Hodnotit tedy budu pouze kvalitu dnešního titulu a musím uznat, že autor předvedl, že umí. Žánrově hra spadá hned do několika kategorií, ale nejbližší je jednoznačně RPG. Svědčí o tom vývoj postavy a podobné atributy, které jsou ozdobou právě tohoto žánru. Vy si na počátku musíte vybrat jednoho z několika hrdinů a v vybrat si v nabídce, zda-li chcete na počátek více zkušeností a méně životů, nebo naopak. Ať už se rozhodnete jakkoliv, po dokončení tohoto úkolu budete automaticky vtaženi do hry. Budete klasicky procházet bludištěm, sbírat zlato, otevírat truhlice a bojovat s nepřáteli. Pokud se vám podaří zvítězit, automaticky získáváte zkušenosti, které se vám budou samozřejmě hodit do budoucna.

Váš základní úkol je sestupovat stále níže a níže v labyrintu. Slouží k tomu schodiště. Čím hlouběji se pak dostanete, tím k zajímavějším věcem se dostanete. Narazíte ale i na vcelku tuhé nepřátele, kteří se během souboje ani neštítí ukrást vám vaše zlato. Rád bych také zmínil fakt, že jednotlivé duely probíhají zcela automaticky. Stačí se přiblížit k oponentovi a pak už jen doufat, že vás vaše zkušenosti a výbava nezklame. Dobrou zábavou je prohledávaní truhlic. Můžete jednak najít nějakou tu pastičku nebo nepřítele, ale není problém si ani polepšit ve výbavě, popř. se někde teleportovat. Po sesbírání dostatků financí se můžete rovněž pokusit celkovou sumu směnit za něco dalšího. Slouží k tomu speciální portály. Peníze si taky můžete uschovat.

Možností je zkrátka více než dost a i když RPG a Dungeony nepatří mezi můj každodenní chleba, musím říci, že mě na první pohled primitivní Sword of Fargoal hodně bavil a můžu ho doporučit všem, kdo má tento žánr alespoň trochu rád.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =


galerie

Sword of Fargoal Sword of Fargoal Sword of Fargoal Sword of Fargoal Sword of Fargoal