recenze

Hrady

Hrady

Dlouho očekávaný počin od SG Software je konečně tu. Ponořte se i vy do světa plného soubojů, dobrodružství a kouzel. Světa, kde vítězí jen ten nejlepší. Prvních 14 dní navíc můžete tento kousek stahovat exkluzivně pouze u nás!
V životě redaktora existují jen tři povinnosti. Hrát hry, psát recenze a pít u nich energy drinky. Pokud se tímhle nepsaným pravidlem recenzent řídí, pak se může těšit z odměn v podobě luxusních automobilů, drahých nemovitostí a vstupenek do lunaparků. Pokud se navíc jedná o recenze na jedny z nejočekávanějších her, příslib větších odměn je téměř jistý. No ale zanechme raději toho snění a vraťme se do reality, kde jsou samozřejmě odměny ještě větší. ;) O to více pak každého redaktora potěší, když na něho připadne ta milá povinnost recenzovat něco, o čem se možná bude bavit ještě nějaký ten pátek, sobotu nebo neděli; něco, co se prostě každý den jen tak nevidí. Redaktoři jsou ale na druhou stranu při takovýchto událostech dosti nervózní, protože cítí tu zodpovědnost, kterou mají ve svých rukách, aby něco nepokazili. Právě tak se v poslední době cítím já, na kterého připadla milá povinnost zrecenzovat hru, o níž bylo již napsáno tolik, že kdyby se všechny materiály seskupily dohromady, jistě by byl i ve slavné Alexandrijské knihovně problém najít velký regál, do kterého by se to bez problému vlezlo. Neustále opakovaní toho, že se jedná o jednu z nejočekávanějších her, by tedy bylo nošením vlastních nápojů na koncerty. Ostatně, mnohé z toho šlo vyčíst i z rozhovoru s autory hry - týmem SG Software, jenž jsme vám před časem přinesli. Myslím, že úvodem bylo řečeno vše podstatné a myslím, že už je nejvyšší čas pustit se do samotné recenze.

Už od počátku se vědělo, že Hrady budou inspirované hrami jako Mravenci a Anakin's Castle Duels (dále jen ACD). Myslím, že si zdroj své inspirace vybrali autoři Hradů velmi dobře. Mravenci se totiž společně s ACD staly velmi oblíbenými hrami, a to i přesto, že jim byla často vytýkána přílišná jednoduchost a u Mravenců zvláště fakt, že se nezřídka jednalo o dílo náhod, kdy skutečně záleželo na štěstí. Nevím, do jaké míry si autoři vzali inspiraci z obou her, každopádně musím říci, že jejich dílo se velmi povedlo. Jako projekt větších rozměrů si Hrady samozřejmě s sebou nesou několik slabších míst, které si samozřejmě postupně rozebereme v naší recenzi. Prostoru máme opravdu dostatek. Mnohem podstatnější a důležitější je ale fakt, že hra s sebou přináší i spoustu kladů, jež si samozřejmě v našem textu také rozebereme. Vrhněme se konečně ale na něco konkrétního. Myslím, že tím nejlepším možným začátkem je příběh. Měla by ho obsahovat alespoň každá lepší hra. Hrady svůj děj samozřejmě mají a musím říci, že je velmi zajímavý, neboť je obohacen o prvky fantasy a opět se zde svádí souboj dobra se zlem. Vše se točí okolo pána zla, mocného Tróna, který si podmaňuje naprosto vše živé, co mu přijde pod ruku. Jeho moc stále roste a nikdo tomu nedokáže zabránit, a tak bez větších problémů hubí lidskou civilizaci jedna radost. Tedy až do chvíle, než narazí na vás, Lorda Amona, v jehož kůži se nepřímo ocitáte! Přesto ale příběh není povzbudivý. Ostatně, vás by neznepokojily věty jako: „Lorde Amone, vzdejte se! Já, Trón, pán pekel jsem teď vstoupil na zem abych ovládl vše živé. Celá země je již ve spárech zla, tedy až na tu tvou. Jsi má poslední překážka v tom aby se stala země peklem... Odpor je marný, i když zemřeš, budeš mým otrokem.“, kterými tato hra začíná?

Naštěstí vlastníte základnu. Ta je schopna produkovat jednotky, a tedy se máte možnost i bránit. Gameska začíná přesně ve chvíli, kdy na vás zaútočí Trónovy nepřátelské jednotky, hodlající si vás podmanit. Trón není zvyklý na větší odpor, takže k vám pošle jen hrstku svých věrných sil a bude jen na vás, dokážete-li mu odolat. Vítězství by samozřejmě měla být hračka. Později ale zjistíte, že to byl skutečně jen začátek. Síla nepřítele totiž spočívá v jejich sehranosti, což poznáte v samotných útocích na vaší základnu, na váš hrad, který je zde základním objektem celé hry. Ve svém vlastnictví má jeden „exemplář“ i soupeř a jistě velmi rychle zjistíte, že kdo má provozuschopný hrad, má v podstatě všechno. Těmito slovy se pozvolna dostáváme k úkolům. Hra má celkově 12 misí a v každé z nich půjde o to dobýt soupeřův hrad a jeho jednotky zahnat zpět za Ural nebo lépe řečeno na místo, odkud přišli. Tedy abych byl přesný, skoro ve všech. Jedná mise vás překvapí tím, že podobně jako třeba ve skvělém komerčním trháku Warcraft III, budete mít k dispozici několik málo minut na to, abyste se ubránili krvavým nájezdům nepřítele. Poté už následuje tradiční závěrečný nápis „Vítězství“ a konec mise. Jakmile se vám to podaří, tedy že se vám toto slůvko zobrazí, můžete si gratulovat, protože nejenže postoupíte do další mise, ale i krůček se přiblížíte k finálnímu souboji, kdy dojde ke střetnutí se závěrečnou Trónovou armádou, na niž bude potřeba opravdu spousta zkušeností, které samozřejmě nezískáte nikde jinde než v průběhu samotné hry. Nerad bych vás ale znechucoval finálem hry. Než se tam přece jen dostanete, bude to nějakou tu hodinku trvat. Hra má totiž v tomhle ohledu jednu menší slabost, a to tu, že na můj vkus občas disponuje až přílišnou zdlouhavostí, zejména pak v počátcích celé hry. Doufám, že mi má slova nebude nikdo zazlívat, ale titul mi tak místy opravdu připadal. Hned takhle okrajově bych rovněž rád zmínil, že na obrovské střety armád zapomeňte. Nepředpokládám sice, že by tuto možnost v Hradech někdo čekal, ale přesto je myslím dobré se o tom zmínit.

Útočit se bude skutečně jen po menších skupinkách. Jak velké to budou „grupy“, záleží pouze na vaší strategické úvaze. Důležitým prvkem jsou zde, stejně jako v mnoha jiných hrách tohohle typu, peníze. Čím dále se totiž ve hře dostanete, tím více jistě budete souhlasit se známým rčením, že bez peněz na nepřítele nelez! Kapitál můžete získávat několika způsoby. Ten nejčastější z nich bude ovšem představovaný těžbou z vlastních dolů. Peníze vám pak budou naskakovat tak rychle, kolik těchto dolů bude mít ve svém vlastnictví. S tímto faktem je spjat i sytém vylepšování a výzkumu. Nejprve několik slov k variantě číslo dvě, tedy k výzkumu. Tato možnost se vám otevře prakticky ihned po splnění první mise. Získáte své první výzkumné body, které pak můžete vložit do jedné ze čtyř výzkumných kategorií, z nichž každá obsahuje celkově tři prvky. Celkově lze tedy volit z dvanácti možností. Vtip je ale v tom, že každou z nich lze zvolit jen jednou. Nic ve stylu Diabla II, kdy jste si mohli jednu z mnoha vlastností vylepšovat prakticky neustále, nečekejte. To ovšem platí pouze u výzkumu. Pokud se nyní zaměříme na vylepšovaní vlastností objektů a jednotek, tak tam máte možností mnohem více a bude záležet prakticky na vás, na co se budete chtít specializovat. Jednotek je k dispozici několik. Od jednoduchých pěšáků, přes těžkooděnce, lučištníky, mágy až po katapulty a troly. Opět si zde můžeme převést jedno známé moudro z praxe, že žádný učený z nebe nespadl. Pokud se budete snažit vylepšovat stylem „od každého trochu“, účinek nemusí být tak dostačující. Něco jiného samozřejmě je, když si necháte konkrétní specializaci na určitou věc (přesněji řečeno budovu) a řádně ji vylepšíte. Myslím, že nepřítel z vás pak bude mít právem obavy. Zde bych měl ovšem jednu menší výtku. Vrátil bych se k již zmíněné zdlouhavosti. Počítat budete muset s tím, že čím více jednotek budete mít ve svém vlastnictví, tím se pro vás stane nákup dalších stále dražší a dražší záležitostí. Je jasné, že tímto autoři nejspíše chtěli zamezit tvorbě obrovských armád. Na druhou stranu je ale někdy dosti frustrující, když jsou vaše jednotky pod obrovským útokem a vy jim chcete pomoci, ovšem nejste na tom finančně tak dobře, abyste si mohli dovolit nákup nové jednotky, protože někdy se výsledná částka opravdu dosti velká. Vlastníte-li na druhou stranu více dolů, pak to čekání nemusí být tak dlouhé.

Samozřejmě nic nebude tak jednoduché, jak se možná i nyní může na první pohled někomu zdát. Vyjma nepřátel vám celou hru znepříjemňují i další vlivy, jež zrovna nevloudí úsměv do tváře. Musíte ale s nimi hold počítat. Mezi tyto vlivy patří například zemětřesení, které vám dokáže mnohdy zbourat co se dá. Často ale neudělá vůbec nic, což je samozřejmě mnohem lepší varianta. Pohrom je ale bohužel více. Jednak vás mohou přepadnout banditi a obsadit vám důl, což v konečném důsledky vám může přivodit nejednu vrásku na čele, stejně tak jako v případě, když vás postihne mor. Stane-li se vám tato příhoda, pak počítejte s tím, že jistý čas nebudete moci vůbec stavět jednotky. Vypuknout může také požár, jenž si nebere servítky s vaším kamenictvím. Proti těmto vlivům se nejde moc bránit, musíte prostě doufat, že vás tyto věci postihnou co možná nejméně. Četnost těchto jevů s největší pravděpodobností závisí na zvolené obtížnosti. Na výběr máte jednu z celkově třech možností, easy počínaje a hard konče. Čím vyšší obtížnost si zvolíte, tím s větším náporem počítejte a bohužel zde platí, že uděláte-li chybné strategické rozhodnutí, může to znamenat velké obtíže a pomalu se můžete chystat na restart levelu, protože si vás nepřítel zcela jistě podmaní. Aby skoro vše nebylo negativního rázu, autoři pro vás nachystali překvapení v podobě bonusů, které vás naopak skoro vždy potěší, neboť si díky nim můžete pěkně přilepšit stav v podobě financí, kamení či many. Tohle jsou totiž všechny suroviny, které se ve hře snažíte získat a za ně si pak můžete nakoupit další jednotky, popřípadě vylepšit další objekty. Vyjma jich si můžete přilepšit kupříkladu ve výzkumných bodech a můžete tak na svoji stranu získat nezanedbatelnou výhodu, stejně jako v případě ostatních bonusů, které se ve hře objeví. Tyto vychytávky padají vždy na neutrální oblast – doprostřed obrazovky a bonus připadne té straně, jejichž libovolná jednotka se ho nejdříve dotkne.

Vraťme se ale k maně. Ta je zde totiž velmi důležitá, neboť vám dovolí mnohdy provádět opravdu divy. Jednak budete moci směnit část many za zlato a kamení, takže v případě opravdové finanční krize a dostatku many nemusíte v žádném případě říci poslední slovo nebo nebude problém na nepřítele poslat fireball, zpomalit jednotky nebo vyvolat tzv. boží ochranu, která na jistý čas učiní vlastní jednotky neporazitelnými. Kouzel samozřejmě neustále přibývá a v pozdějších fázích je opravdu z čeho vybírat. O objektech jsme se již letmo zmínili, velmi neradi bychom ale zapomněli na předsunutou obranu v podobě zdi. Ta se v pozdějších misích nachází kousek před vaším hradem a i když si možná myslíte, že není důležitá, tak vás na praktickém příkladě ihned přesvědčím o opaku. Bude sloužit jako takový filtr, který kryje nepřátelské útoky a váš hrad na chvíli zůstane v klidu. Žádné znatelné poškození vám tak nějakou dobu nehrozí. Zeď lze navíc bez problému zvyžovat. Počítejte ovšem s tím, že podobnou výhodu bude mít i váš soupeř. Výhra samozřejmě nastává v případě, kdy se vám podaří zlikvidovat soupeři hrad. V tu chvíli se vám jistě jednak zvedne sebevědomí, ale také se vám připočtou nějaké výzkumné body a můžete se těšit na další mise, kde musíte být minimálně stejně dobří, ne-li lepší. Pojďme si nyní říci pár slov k technickému zpracování. To je několika slovy na velmi pěkné úrovni. Skvěle se to podtrhuje hratelnost, která je opravdu na velmi pěkné úrovni. Na velmi slušné úrovni je i umělá inteligence protivníka. Co mě možná trochu zamrzelo byla absence multiplayeru, jenž by se zde opravdu vyjímal. Hrady se rovněž nemůžou pyšnit velikostí archívu, která není opravdu zanedbatelná, zvláště pak pro lidi připojené přes klasické vytáčené nebo GRPS připojení. Problémy můžete mít také s přehráváním animovaných sekvencí. Potřeba budou jednak DivX kodeky, ale i to může být málo, zvláště pokud máte, stejně jako já, grafickou kartu od společnosti ATi. V tom případě doporučuji stáhnout nejnovější ovladače a i tento problém by se měl stát minulostí.

Pomaličku se dostáváme na závěr našeho povídaní o jedné zajímavé hře. Myslím, že nemá smysl dnešní recenzi natahovat. Hrady se povedly. Někomu to možná může připadat jako hodně vylepšená kopie ACD, jinému jako prvotřídní zábava, která se zatraceně dobře hraje. I když má hra několik nedostatků, mezi něž patří například místy docela zdlouhavost, absenci multiplayer, vyšší HW náročnost či větší velikost archívu, u všeho jde přimhouřit oko. Důležitá je přece hratelnost a ta je zde na velmi slušné úrovni. Pokud holdujete tomuto žánru, pak stahujte! Myslím, že čekání se vyplatilo. Co myslíte vy?

Dodatek: Doporučujeme navštívit oficiální stránku hry. Naleznete zde vždy ty nejaktuálnější informace o projektu, tapety, videa, atp. No prostě vše, co by vás mohlo okolo Hradů zajímat! ;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

Angelika Landberg | 14.08.23 v 15:41

Hi, my name is Angelika Landberg. my story is a sad one with a happy ending, I once fell prey to a romance scammer who went by the name Brad Peterson. i believed his lies and false promises of a life together and a life long marriage. I was so in love with him that i sent him over $230,000 in Bitcoin, i later found out that he was just a scum. disappointed and depressed i wanted to take my life because i had nothing else to live for anymore. A friend of mine introduced me to Mighty hacker Yuri a renowned cybersecurity and cryptocurrency recovery expert, Mighty Yuri assured me that i will get all $230,000 back and guess what? i got it all back! i am so happy and i thank God for Mighty Yuri. I pray for every good thing on earth to be your portion. I greatly recommend him to anyone who has experienced similar situation or any crypto scam at all. mightyyuri(@)consultant(.)com Whatsap: +18286308404 mightyyuri9.wixsite.com/mighty-hacker-yuri

Roberto Kenneth | 01.10.21 v 20:23

Seriózní nabídka půjčky fyzické osobě České republiky. Všem lidem, kteří jsou schopni splácet, nabízím půjčky od 3 000,00 EUR 000 do 50 000 000,00 EUR za úrokovou sazbu 2% ročně. Podle požadované částky. Dělám to - Finanční půjčka - Půjčka na nemovitost - Investiční půjčka - Půjčka na auto - Konsolidační dluh - Půjčka do výplaty - Osobní půjčka - Pokud si potřebujete půjčit, jste ve složce Kontaktujte mě. E -mail: robertokennety@gmail.com WhatsApp: +1(313)636-6776

EURO1215 | 05.01.19 v 12:00

Never Forget

kokosmen265

kokosmen265 | 08.01.15 v 19:47

krásná tot doba kdy byli hrady

Ota | 15.11.09 v 22:33

Mí nepřátele jsou někdy prostě nesmrtelní, jsem ve 3. lvlu a vůbec nemůžu je dát ani na lehkou ůroveň. Občas jsou nepřátelé prostě nesmrtelní, a neubírá jim život žádná moje jedotka, jakto ,????PROSÍM ODPOVĚZTE , DÍKY!!

dani681 | 05.01.09 v 13:06

stale to hram aj ked uz som setko presiel na lachkej na strednej a na tazkej urovni ,,, mohlo by byt aj pokracovanie,,, alebo chceaty neake nowsee-- keby bola nowa verzia tejto hry tak prosim napiste mi e-mail ako sa vola nova verzia alebo kde ju stiahnem.. diki.....

molotow | 30.10.08 v 13:57

Ja som sa njaviac dostal po level 7

TOM5510 | 25.09.08 v 17:43

A ked neviete prejst level 7 tak si dajte optiaznost hry na lahku a zo zaciatku kupte lukostrelcov......;)

TOM5510 | 25.09.08 v 17:41

good hra mohlo bi bit aj pokracovanie :-) ......7 level som nevedel prejst ale potom sa mi to podarilo a v jeden den som presiel celu hru a posledny level som presiel na 1 krat ;)...... a dakedy si dam level 3 a zvysujem vsetko co najviac max co som mal som mal vsetky levle na 150 :D

Bill Selevan | 21.05.08 v 12:30

2 test message

Bill Selevan | 16.05.08 v 20:49

My test message no. 1 http://rolingasss.com

Tomáš | 25.11.07 v 00:00

poradí mi někdo........

Tomáš | 24.11.07 v 23:59

porodí mi někdo, kdo se dostal tam kam já, jak je mám dobít.Myslím si že mají velmi silnou armádu. Děkuji za odpovědi

Dzon | 24.10.07 v 16:07

Nesly by opravit ty strasne hrubky? Alespon to 'kamenictvý' prosim...

MegaPlayer | 18.09.07 v 17:48

Nevím, jestli už to tady někdo předemnou nenapsal, ale všiml jsem si jedné chybky. Nepřítel dokáže rekrutovat lučištníky, i když zatím nemá postavené žádné střelnice. A ještě mi příjde trochu nespravedlivé, že soupeřova těžká jednotka má stejnou rychlost pohybu jako jednotka lehká. Ale to bude zřejmě tím, že nepřítel (patrně) nemůže rekrutovat mágy...
Jinak je to opravdu pěkná hra, momentálně jsem v 7. levelu a vypadá to, že tam i pěkně dlouho zůstanu :-)

Ales | 18.07.07 v 19:31

dobra hra

kingoftheworld | 12.05.07 v 17:08

Skvela hra, perfektni hratelnost, solidni grafika, proste hra i ktere se da stravit dost casu... Vsem vrele doporucuju ;)

James.pond | 30.04.07 v 08:48

tata - zkus si hru stáhnout přímo s homepage samotné hry.

tata | 23.04.07 v 13:13

Mam 2 problémy,Zaregistroval sem se a nepřišel mi ověřovací mail .Je to už 1.5h,druhý problém.Nejde mi spustit hra hrady.Stahoval sem jí asi 4 ale pořad to samí,v aplikaci exe došlo.....co s tím

snake | 02.03.07 v 23:21

tět jsem to dohral nevi někdo o podobne game....

L. | 08.02.07 v 21:18

Momentálně jsem v 11. levelu. Sedmička je pohoda

Stee | 03.02.07 v 16:32

7. level opravdu nejde dohrát. Možná je to mou špatnou verzí, ale jeho pět těžkých jednotek hned ze startu mi zničí hrad ať dělám co dělám. Moc špatně vyvážená hra...

aaaaaaa | 28.01.07 v 21:40

Asi pred 2 mesiacmy som to v pohode hral a teraz ked to chcem stiahnut znova tak mam uplne drbly obraz nevem preco

nefaká | 31.10.06 v 14:16

nefaká to

Maniak10 | 14.08.06 v 17:23

Komu to nejde ma shit komp.

Hráč | 12.07.06 v 08:22

TomyBoss: chybu zkus hledat na svém PC, jak v ovladačích pro grafiku, tak i kodeků pro video ;) Autoři nemůžou za to, že máš šaptně konfigurované PC.

UnHynek | 05.07.06 v 15:06

Nazdarek Tomy, to by me zajimalo ktere chyby konkretne myslis, protoze tisice lidi tuhle hru pari a chvali si ji.. ja osobne jsem ji taky hral a velice me chytla!

TomyBoss | 05.07.06 v 14:50

Todle snad není ani hra...V životě jsem neviděl Hru co by měla tolik chyb jako Hrady....Proč to vůbec vypoštějí ven.Asi neví co to znamená tester :o))

vladka | 11.06.06 v 13:11

co mam urobit aby som to vedela hrat??musim si to stahnout???nebo co?dopredu dakujem za odpoved

vasilly | 17.05.06 v 22:29

tady se da stahnout dungeon keeper 1 a deeper dungeons http://www1.warforum.cz/viewtopic.php?t=255631&highlight=dungeon+keeper

libik | 01.05.06 v 18:18

Dungeon Keeper 1-toho jsem dohrál nejméně 20x, jedna z nejlepších her forever(blizzard se nezapře)

libik | 01.05.06 v 18:17

Nic moc, jak přijde zeď je to hrozně lehký vyhrát, předtím je to zase hrozně těžký :D

rigger | 04.03.06 v 12:59

wilda:kde jsi ho nasel myslim dungeon keeper????

hacker | 12.02.06 v 22:31

dej google dungeon keeper download a urcite to neco nejade

Wilda | 11.02.06 v 23:16

CAUKY LIDICKY POTREBUJU PORADIT: NEWITE PROSIMVAS NEKDO KDE MAM STAHNOUT DUNGEON KEEPER 1..

wewerka007 | 10.02.06 v 14:06

nevite kde stahnout starsi hry napr.: Nightmare creatures nebo Sanitarium atp. ???

J.P | 07.02.06 v 09:33

Chválím tě za tvojí hudbu v hradech, bez hudby by to nemělo správnou atmosféru :)

Riccardo | 06.02.06 v 14:58

Jakto že mně nikdo nechce pochválit za hudbu ? ... já se na to vykšlu ... :-)

speedy | 24.01.06 v 20:36

dikec za tvoji poklonu, jen tak dal ;)

doomer | 21.01.06 v 17:35

Ahoj nezbývá mi nic jiného než poděkovat všem, kdo se podíleli na tvorbě Hradů, protože něco tak zábavného a chytlavého sem už hodně dlouho nehrál. Je to fakt supr hra, klobouk dolu, takovou hru jen tak někdo nevymyslí a když ji vymyslí tak ji neudělá, tada až na SG Software. Kam se na vás hrabou komerční trháky jako jeko je Half Life2 nebo Age of Empires ani náhodou to nejsou tak jedinečný a zábavný hry jako HRADY. Klobouk dolu, jen tak dál, jen tak dá. Ještě jednou děkuji

e | 18.01.06 v 19:16

Z 99procent je chyba v ovladačích grafiké karty.Doporučuju nainstalovat nejnovější ovladače na vaši grafickou kartu.
Pokud máte kartu od firmy nVIDIA tak zde - http://nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
Pokud máte kartu od firmy ATI tak zde - https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=27

bandas | 18.01.06 v 18:25

Zkousel sem uz vsechno mozny, ale porad kdyz to spustim, objevi se mi nejaky zmateny cary pres obrazovku, pak zmizi, probehne video a pak se objev asi nejaky menu,ale je to taky totalne necitelny.Jsou z toho poznat jen obrysy asi nejaky koule nebo ceho a vpravo asi menu.Pak to muzu jenom ESC ukoncit.Zkousel sem instalovat DivX 5.2.1 ale ani to nepomohlo.

Dayisa | 16.01.06 v 15:11

Ahojky, často se nudíte a nevíte co máte dělat?Marně hledáte hru, která by Vás bavila.Už nemusíte!!! Tahle virtuální internetová hra Vás 100%ně zabaví tak jako ostatních 366 000 hráčů, kteří ji hrají...Přeji příjemnou zábavu http://www.damokles.cz/?id=64177

J.P | 10.01.06 v 14:58

Chyba s videem je způsobena tím že nemáš nainstalován kodek DivX 5.2. Tímto kodekem jsou videa komprimována :)

meadow | 10.01.06 v 07:27

Mám WinXP, Grafiku GF5900, taky mi to hodilo černou obrazovku a dál nic. Nastavil jsem exe soubor spouštět v modu kompatibiliti s win98 a jede to. Pak se sice ještě objeví chyba s AVI frame ale stačí ESC a už jste ve hře. Zatím dělám 9. level, je to super! :-)

James.Pond | 05.01.06 v 12:52

Psal sem to tady už mockrát. Pokuď vám to nejde spustit a dělá to tyto chyby, je problém většinou s grafikou ATI. Je potřeba si stáhnout nové ovladače přímo na grafiku(nejlépe od výrobce) a mělo by to jet.

Berann_lord | 04.01.06 v 22:29

hej Smouki, mám stejnej problém když někdo zjistí jak na to tak pomozte
díky

Smouki | 02.01.06 v 00:09

kdyz to zpustim tak mi nacita hrady ale za chvilku se i objevi chyba a jestli to ma odeslat nebo neodeslat,nevite jak se toho mam zbavit???

ras | 31.12.05 v 19:04

treti nemuzu ani zaboha udelat - malo zlata, pocitac posila jednu jednotku za druhou a stavi jak o zivot, coz ja nemuzu..... silne me to zklamalo :-(

SilverMan | 30.12.05 v 18:59

Zdar, tak jsem si zahrál Hrady a musím říct, že se mi to fakt líbilo a hodně mě to bavilo. Má to sice svý chybky (mohla by být lepší grafika), ale hlavní je zábavnost, prostě to člověka ctáhne do hry a to se cení. Skvělá práce hoši!

Jetro | 26.12.05 v 21:07

Stahnul jsem si DivX 6.1 a nic... Pak jsem to ale rozbehl. Pravym na exe soubor a dal jsem kompatibilitu s Win98 a kupodivu se to rozbehlo. Takze pro ty, co jim to delalo to same co me: zkuste tohle.

J.P | 26.12.05 v 18:29

Pokuď vám to hází chybku při nahrávání, tak si stáhněte kodeky na video, přesněji DivX 5.2

Jetro | 26.12.05 v 17:58

Chtel bych se taky pripojit k tem, co pisou, ze jim to pri nahravani vypise klasickou hlasku z windowsu... btw do bug reportu napsat nemuzu, protoze mi to hlasi, ze url not founded...

speedy | 25.12.05 v 09:14

napisto radeji jeste jednou do bug-reportu. S tema ovladacama bych si nebyl tak jisty tam staci mit maly rozdil a uz to nejede (u me to bylo z verze 77.71 na 81.85 a az potom to slo)

Luke | 24.12.05 v 19:48

mám docela velký problém se spuštěním hry.. mam amd 64 2800+, grafika 128mb (ovladace v poho), rozliseni ve hloubce 32 bit, rozlišení 1152 x 864, spustim hru a nevidim skoro nic, jen nějaké čáry, prostě nehratelný. Co s tim?

Autor | 23.12.05 v 18:26

Multiplayer se plánuje do Hradů 2 jako spoustu novinek ale to bude pravděpodobn až za hodně dlouhou dobu takže boužel v nejbližší době ne :(...

Hůča | 23.12.05 v 17:21

Škoda toho multiplayeru.A neplánuje se jiná verze s multiplayerem? Myslim že by to stálo za pokus a výsledek by byl přinejmenším zajímavej.:)

Autor | 20.12.05 v 21:43

Dragi: asi za dlouho, máme tedka jinné přednosti :(

Huca: multiplayer určitě v této verzi nebude :( :(

Dragi O | 20.12.05 v 19:52

nvite náhodou, kdy už konečně budete mí tu poslední verzi?

speedy | 17.12.05 v 09:06

a co my stim????

rumla | 16.12.05 v 21:04

nassel jsem jeden web kde toho je veece games007.cz

Hůča | 16.12.05 v 20:14

Měl sem ten samej problem.V bug-reporty, jak říkal speedy, ti pošlou konkrétní link kde stáhnout nový ovladače.Je to opravdu tim.Hru už mám teda dohranou asi tak za 3 hodiny no.Nebude třeba multiplayer?

speedy | 16.12.05 v 16:10

napis to do bug-reportu, ale myslim si ze mas hodne,hodne stare ovladace na grafarnu :), zkus si je stahnout a uvidis

Peta | 16.12.05 v 15:32

Tak jsem si to stahnul, mam XP, sice se to spusti, ale na obrazovace je cerne okno, hudba zacne hrat a pak jsou tam naznaky tocici se zemekoule,jinak nic neni poznat je tam vlastne jen par tecek...nevite cim to je? Zkousel jsem se pohrat s rozlisenim, ale nic..Nemam si odnekud stahnout ty knihovny..?Dik..

Dragi O | 15.12.05 v 14:13

Kdy už ta nová verze bude hotová?

Dragi O | 12.12.05 v 16:20

Sry já to tam napsal dvakrát.
No... alespoň vidíte, jak se těšim :D

Dragi O | 12.12.05 v 16:19

Tak to jsem rád a už se těšim.

Autor | 11.12.05 v 18:15

slíbily jsme 3 verze a na 3 verzi se pracuje......

Dragi O | 10.12.05 v 11:27

Tady se slibovalo kdoví jaký všechny verze hradů budou a kde nic tu nic. Pracuje se na něčem nebo to dělat nebudete?

??? | 10.12.05 v 01:12

no co no, my nemůžem za to že jseš lama a neumíš to dát demente

mylko | 09.12.05 v 17:38

velmi nevyvazena hra... presiel som to na easy a posledne levely boli najlahsie, teraz som na medium a ani na 20x sa mi nepodarilo prejst cez treti level - mozem sa hoci aj roztrhnut, pocitac mi posle po minute troch bielych panakov s troma kostrami do ktori ma vzdy odrovnaju... velmi frustrujuce

Curo | 09.12.05 v 01:30

MA hraje asi hodne lidi, jak to tak sleduju,jen ja uz 7mym vekem :)

speedy | 07.12.05 v 14:15

Hra O.K. Kdy se pustíš do úklidu u sebe?

minutos co si tim myslel??

Dragi O | 05.12.05 v 15:07

Nejlepší taktyka jsou lučišníci a zdi a potom katapulty. Takže nejdřív koupit zeď, pak lučišníky a pořádně je vylepšit a pak i nějaký ty mágy a hlavně katapulty. Je dobrý si stavjet hodně dolů na zlato a chrámů.

Aldredek | 04.12.05 v 13:33

K sakru....nemuzu se dostat pres 8,. kolo i na tu nejnizsi obtiznost...nemuzete mi poradit nejakou strategii ?
Sedmicku sem taky delal dlouho ale pak sem nasek novou strategii (hodne magu a stacily 2 jednotky) a mel sem tu misi za 2 minuty hotovou ale tady v te osmicce ne a ne vyhrat...hned me vzdycky vyklepou :-((

eMan | 03.12.05 v 23:41

minutos: ???

minutos | 03.12.05 v 12:57

Hra O.K. Kdy se pustíš do úklidu u sebe?

Dragi O | 03.12.05 v 10:33

hmm

hehe | 03.12.05 v 07:31

Dragi: hmm, nejde o nic velkýho, prostě stáhneš 300kb a zkusíš jsi to zahrát v trošku jinačích barvách, ono předělání celé grafiky by bylo naprosto zbytečné, navíc bys musel stahovat kolem 20MB navíc

speedy | 02.12.05 v 20:08

neboj neco se chysta (chista???), ale kdy tak to je jeste ve hvezdach :)

Dragi O | 02.12.05 v 19:40

Musim říct, že jsem od zimní verze čekal víc, než jenom invertovaný barvy.

Co chistáte dál a kdy to bude?

.::]|DEAD|[::.Screamer | 02.12.05 v 16:06

vetsi velikost hry? kurnik kde to zijes? v dobe kdy i dema maj 200-1000MB mi prijde nakych 23MB jako sranda

Autor-eMan | 02.12.05 v 14:14

Mravenecnix: díky, jasný já MA hraju :).

Mravenecnix | 02.12.05 v 08:04

Tohle je hra, která se komerčním titulům opravdu skvěle vyrovná. Připomíná mi to WebGame Meliorannis, esli znáte akorát v 3D. Blahopřeju autorům...

dArt | 02.12.05 v 00:03

I would like to see englsih version, but it is great game anyway. I can play it without big problems

Curo | 01.12.05 v 21:55

Devouver napsal :
je to pěkná hra, akorát mi tam chybí multiplayer - s ním by hra byla, jak se to říká, "barevnější"

Jinak je to úplně super, až na malén edostatky některých věcí..jinak total super!!!

no jestli to hrajete na normal, tak zhruba 20 hodin čisté hry, což je nádherné...Blahopřeji za takovou tvorbičku a jen tak dál!

PS:Dodělejte tam Multiplayera ;)

Nerevarine | 01.12.05 v 18:06

tak tvůj příspěvek je ůplně nasrozumitelnej

Devouver | 01.12.05 v 16:37

je topšknáhra akorát mitam chyby multiplayer s nímby hra byla jak se to říká"barecnější"

Jinak je to úplně super až na malénedostatky některých věcí..jinak total super!!!

no jestli to hrajete na normal tak zhruba 20 hodin čisté hry což je nádherné...Blahopřejiza takovou tvorbičku a jen tak dál!

PS:Dodělejte tam Multiplayera ;)

eMan | 30.11.05 v 21:11

další verze hradů bude zítra, a bude mít takovej zimní nádech :)...

Dragi O | 30.11.05 v 19:07

Kdy tak budou ty další verze těch hradů?????

Patrik Vereš | 30.11.05 v 13:37

Ufo

eMan | 28.11.05 v 16:23

Triple T: hehe že mě to nenapadlo :), těch různých verzích hradů bude trošku víc :). Už je hotová i verze se sněhovžm počasím(vánoce přicházejí) a plánujem verzi v comiksovém stylu. Hehe a možná uděláme i takovou předělávku ať ta grafika vypadá jako z dob 386 ;) a tam by byla hudba ze speakru :).

Triple T | 28.11.05 v 15:52

Co chystate na priste? Zvuky ze speakeru? ;)

James.Pond | 27.11.05 v 21:00

V nejbližší době vyjde na oficiálních stránkách patch k hradům, díky kterému se vám budou hrady spouštět v černobílem provedení :)

Dragi O | 27.11.05 v 20:21

mám taky rád takovýhle hry na tahy, ale do hradů se podle mě realtime hodí

Triple T | 27.11.05 v 19:35

Abych si taky prisadil:
Mi se Hrady nelibi. Vyvoj jsem nesledoval, takze jsem byl docela prekvapeny (neprijemne), ze maji realtimovy gameplay, i kdyz se o nich od zacatku mluvilo spise jako o klonu skvelych Mravencu. Takze vzhledem k tomu, ze nesnasim veskere RTS...
Na druhou stranu jde videt, ze je hra dobre udelana a celkove kvalitni a docela chapu, ze zaujme mnozstvi lidi.

Curo | 27.11.05 v 17:19

Tato hra me dostala svou dynamicnosti, akci a hlavne zabavou a hratelnosti! Je proste uzasna a na disku bude jeste dlouho. Jen se divim, ze je freeware, pac se jedna opravdu o super kousek :) Je to absolutne The Best of 2005!

Dragi O | 27.11.05 v 13:28

Už se mi to zase zprovoznilo. Hrady jsem dohrál, je to fakt PAŘBA a už se těšim na HRADY II (jestli něco takovýho bude)

Autor-eMan | 27.11.05 v 00:21

kahi:
vsechny udaje a vlastnosti mas zde http://hrady.freegame.cz/FG_InfoOHre.html

kahi | 26.11.05 v 23:47

potřeboval bych vědět, jaký efekt má vylepšování jednotek na jejich vlastnosti. jestli se zvedne útok, obrana nebo výdrž, jestli o 10% nebo o 100%...

dpetersky | 26.11.05 v 22:38

mam stejny problem jako Sheepman a p.!!!

dpetersky | 26.11.05 v 22:33

Nejde mi to spustit. Nevíte někdo jak to mam udelat???
Jestli ano tak mi pisne na
e-mail

Dragi O | 26.11.05 v 21:36

hra my normálně fungovala a najednou když jsem jí chtěl spustit, naskočil tam ten rámeček odeslat/neodeslat

Adamer | 26.11.05 v 20:30

aj ja mam problem s hrou ale uz som napisal uz len cakam na odpoved!!

Rodny | 26.11.05 v 19:48

Tak jsem to konečně dohrál,bylo to fakt super,ale paradoxně jsem dával ve větší pohodě poslední levely,kdežto na začátku jsem jel každý level několikrát.
S pozdravem Rodny

Pivko | 26.11.05 v 17:07

Perfektni gameska. Jel jsem na nejlehci obtiznost a zasekl jsem se na sedmym levelu, kterej jsem nemohl dat. Tak me to nakrklo, ze jsem prolezl par configu a textaku a nesel vyzkumne body. Narval to do plna a hle, slo to jako po masle. Takze jsem to pak v klidu dohral.
Jen me u tech poslednejsich misich stvalo, ze mam hafo sutru a skoro zadny zlato. A otravny klikani na prodej sutru je naprd, protoze to jde moc pomalu. Mozna by to chtelo tak od devatyho levelu prodavat 5000 kamene za 2000 zlata. Aby ten prodej lepe odsypal.
A taktika je jasna, ze zacatku (jako v nizsich levelech) je dobry delat tezsi pechotu a obcas hradby. V tech dalsich pak lucistniky, hradby a katapulty. A urcite nepodcenujte magy, vojaci pak pekne kmitaj. Kdyz pak mate dobrou sestavu lucistniku, magu a katapultu, tak nepritele docela brzo porazite na kolena a pak uz staci pockat az katapulty dokonci dilo zkazy a zbori nepriteluv hrad.

PFprofesor | 26.11.05 v 16:36

mám taktéž problém ted stahuji nové divx a vyzkouším jestli je to tímto

James.pond | 26.11.05 v 11:17

Puštík a sheepman, udělejte to stejné co sem napsal "p.". Na oficiálních stránkách je proto udělaná sekce Bug-Report, kde uvedete svůj problém, konfiguraci počítače a odešlete. Taky napište svůj mail. Do jednoho dne vám bude poskytnuta pomoc :)

Puštík | 26.11.05 v 11:02

Taky mám problém s Hrady!!! Stejně jako Sheepman a p.!!!

sheepman | 26.11.05 v 09:00

mam stejne problem jako p., kdyz to spoustim tak klasicka win hlaska"program udelal chybu blalblalbla Odeslat, Nodesilat..

dizi | 25.11.05 v 23:41

No tak jsem to dohrál asi za 4 hodinky na střední obtížnost.Bylo to celkem snadný, stačí postavit zed, za ní tři lučištníky, snažit to nějak vyrovnávat aby bylo dost kamene a vlastně nepotřebujete ani lehkou ani těžkou pěchotu. Stačí když máš později kouzlo zapomětlivost a stačí to kombinovat s katapulty.

james.pond | 24.11.05 v 20:48

Pokuď ti hra nejede, jdi na oficiální stránky hry do sekce Bug-Report. Tam popiš svoji konfiguraci počítače a chybu kterou ti to dělá. Potom stačí jen odeslat. Nezapomeň napsat i svůj mail, aby tě tým mohl kontaktovat a poradit ti jak chybu odstranit.

p. | 24.11.05 v 20:37

Nejde to..Obrazovka HRADY Nahrávám..v aplikaci došlo k chybě a je třeba ji ukončit..Odeslat/Neodesílat...

Author | 24.11.05 v 20:32

k zdlouhavosti: problém je v tom že když se zvolí nesprávná taktika na danné kolo tak se hraní danného kola může neskutečně protáhnout. Tehdy je lepší kolo začít od začátku a zvolit trošku odlišnou taktiku.


k obtížnosti: je pravda že hra je trošku teší než jsou hráči zvyklí a komu dané kolo prostě nejde udělat tak ať jsi dá optížnost jednosuší a dohraje to na lehkou obtížnost. Právě proto tam ty obtížnosti jsou.


lela07: a nekolik posledních kol se dá zvolit několik taktik. asi nejlepší bude postavit zed a za ní nkolik lučišníků. Je lepší stavět lučišníky až máte aspoň 2-3 střelnice, jinak nejsou moc účiní. až se dostanete do fáze kdy ubráníte svůj hrad, tak potom začněte stavět dílny a katapulty.

k multiplayer: o této možnosti se dlouho uvažovalo ale pravděpodobně nebude :(. Hry po síti se dočkáte asi až v Hrady II :(.

Whisky | 24.11.05 v 16:42

Toto bola super super super gameska prave som ju dohral a uz teraz sa tesim na bodobne strategie len tak dalej je vidiet ze naozaj odvadzate velky kus dobrej roboty

lela07 | 24.11.05 v 00:35

Mohli by ste mi niekto povedat ako ste presli predposlednu misiu.DAKUJEM

fic | 24.11.05 v 00:12

toje ficak!!

Radek Tomášek | 23.11.05 v 21:54

No co se tyce grafiky, tak nevlastni zdroj je pouzit pouze na lehke, tezke jednotky a na lucistniky. Zbytek je vse vlastni tvorba....

Metaxam | 23.11.05 v 21:51

UnHynek diki idem to skusit

Wert | 23.11.05 v 21:49

Takuto dobru hru som po internete nehral uz strasne dlho a je to jedna z najlepsich strategii ake som hral a aj obtiaznost ujde na strednej som da dostal po 10 level ale na lahkej to bolo bez vacsich problemoc a dufam ze sem pridate este par takychto dobrich strategii SSSUUUPPPEEERRR

UnHynek | 23.11.05 v 21:37

Metaxam: pred par minutami jsem ji pokoril :). Je to docela jednoduchy, ihned postav dvalucistniky a co nejdrive zed.. pak doplnuj lucistniky a nezapomen na kamenny dul aby si mohl staven zed co nejcasteji.. hodne pomuze magicky kradeni zasob nepriteli!

Metaxam | 23.11.05 v 21:19

Neviem sa dostat cez 7 misiu prosim vas poradte mi niaku strategiu hral som to uz asi 30 krat ale ani raz sa mi nepodarilo vyhrat POMOC

Drodl | 23.11.05 v 20:04

Plnehry.cz musej bejt nasrany ze nemaj tuhle hru u sebe;)

Dan | 23.11.05 v 20:01

super hra ;)

storm eagle | 23.11.05 v 19:21

Hukot. Ta grafika sice není vlastní, alee je doopravdy pěkná.

Lucas | 23.11.05 v 17:53

no, o tom chybném rozhodnutí...
stačí místo pár jednotek postavit vylepšovací budovu, a hru tím můžete totálně podělat... prostě minimálně špatné rozhodnutí může mít maximálně špatné následky...

jinak co se týče obtížnosti, paradoxně na nejtěžší obtížnost mi přišly těžší první mise, zato poslední byla pohoda :-) tu sem dal napoprvý, ale první jsem hrál snad 6x...

Luccina | 23.11.05 v 17:48

moc pekna hra ale na stredni obtiznost mi to teda vubec nejde. hraju na tu nejlehci a je to fakt moc zabavny

Slayer | 23.11.05 v 16:53

Paradadni gameska! Ovsem naskyta se tu jedna otazecka.. bude multiplayer?? Ta hra po nem totiz vola!

Radek Tomášek | 23.11.05 v 16:10

No tak k te zdlouhavosti. Snazil jsem se neco popsat uz v recenzi. Myslel jsem to tak, ze kdyz jsem obcas nezvolil to nejstastnejsi strategicke rozhodnuti, hra se mi obcas pekne protahla.
Ja totiz nejsem nejaky kovany strateg, miluji rychle a dynamicke hry. :o) Hrady, i kdyz to je strategie, jsem hral ale s chuti, protoze me bavily, jen obcas se mi prubeh mise docela protahl. :)) Pokud jsem ale poradne zadumal nad problemem, bylo to rychlejsi. :) Presto jsem tam nechal svuj pohled na vec :)

Moc dekuji tem, kterym se recenze libila. Urcite se i v budoucnu pokusim neco takove sepsat ;)...

Jinak obtiznost hard je fakt brutal, moc daleko jsem se nedostal, ale normal je v pohode. :o)

speedy | 23.11.05 v 15:32

sem rad ze se Vam tato hra libi :)
to JP: hele hard obtiznost se fakt neda (kdo to pokori tak je fakt machr)

Zigurant | 23.11.05 v 15:11

Goooooooooooood!

UnHynek | 23.11.05 v 15:05

Hrady jsou opravdu vydařenou novou českou strategií. Musím se také přidat a pogratulovat k dobré práci autorům hry. Zvláště když vím, co všechno je to stálo za úsilí.. Perfect!

BTW: Artman v recenzi píše, že mu na některých místech hra přijde zdlouhavá. Jak komentuje Hajndrich - taky nevím co tím myslí - mě hra přijde naopak svižná :o).

John Beak | 23.11.05 v 15:01

Dobrá zpráva pro Hradyho, pojmenovali po něm hru!

Hajndrich | 23.11.05 v 14:34

Radku, me to tedy zlouhave rozhodne nepripada, co tim myslis? Ale jinak krasna recenze, poklona. Ta samozrejme patri i autorum teto super gamesky. Anakins castle sem paril strasne rad, ale tato parbicka napad dvou hradu vypilovala o hodne dal! Obtiznost je dobra, sem za pulkou a hraju to hodinku.. ale neco mi rika, ze prituhne :-)).

Fakticky vsem doporucuju!

Requi | 23.11.05 v 13:49

picovatel: hehe tahle hra je tak intuitivni ze ji zvladne hrat i hornik, to by me zajimalo jestli ses opilej nebo co..... je to skvela gameza! akorat by to chtelo jeste multiplayer! ale i tak bombice!!

James.pond | 23.11.05 v 12:40

Pokuď nezvládáš danou obtížnost(střední), tak si dej jednodušší a je to :) Ono ti to po chvilce hraní příjde jednoduché. Pokuď budeš potřebovat radu tak koukni na oficiální web této hry.

Picovatel | 23.11.05 v 12:27

Ako to mam vyhrat ked ten kokot ma na zaciatku stale viac dolov ako ja a este ktomu ti skurveny banditi kradnu doli iba mne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dinos | 23.11.05 v 11:58

Paradni gameska, to se vam freegame tda povedlo takovou bombu vydat jako prvni! Lidi stahujte, je to fakt BOMBA!!!!!!!


galerie

Hrady Hrady Hrady Hrady Hrady

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce