recenze

Quadrax

Quadrax

Bomba! Tak přesně tohle slovo jsem vypustil z úst, když jsem se dozvěděl, že autoři z týmu Cauldron vypustili tuhle původem komerční gamesku do freeware světa. I když se jedná o starší kousek, nic na kráse mu za ta léta neubylo.
Když jsem před nedávnem zjistil, že autoři ze slovenského týmu Cauldron vypustili tento titul jako freeware hru, byl jsem opravdu potěšen. U téhle gamesky jsem totiž před mnoha lety strávil opravdu spoustu času. O to více mě potěšilo, když jsem se dozvěděl, že ta příjemná povinnost zrecenzování padla přímo na mě. Rád bych jen upozornil, že vypuštěná verze je pouze v angličtině, s původním překladem se můžete rozloučit, což je sice trochu škoda, ale je to pochopitelné. Pojďme si tedy následující počin trochu více přiblížit.

Správná hra musí obsahovat příběh a ani Quadrax není výjimkou. Točí se okolo dvou archeologů, kteří se rozhodli vypravit na expedici, která má za úkol najít a zachránit jejich nezvěstné kamarády. Bohužel ještě netuší, co všechno je čeká a nemine. I když to možná na první pohled nevypadá, příběh opravdu graduje a to vše vyvrcholí v samém závěru, který dokáže překvapit nejednoho dobrodruha. Více už ale neprozradím, abych vás nepřipravil o to nejlepší, co tahle hra přináší. Než se ale k závěru dostanete budete muset projít desítky úrovní, plných záludných překážek a nástrah, k jejichž vyřešení budete muset využít vaši šikovnost. Mám-li to nějak celé upřesnit, pak vězte, že podobně jako ve skvělých Fish Fillets vidíte celou hrací plochu a můžete ovládat dva naprosto stejné charaktery buďto tak, že mezi nimi budete přepínat nebo ke svému PC přizvete spoluhráče a ten se chopí role spoluhráče a obě postavy se budou pohybovat zcela nezávisle. Váš úkol v každém levelu je shodný, za každou cenu se musíte s oběma postavami dostat na místo, které vás přenese do dalšího levelu, kde musíte své snažení zopakovat a jistě tušíte, že to nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

V cestě vám bude stát spousta překážek, jako jsou kvádry, teleporty, propasti či jinak vysuté plošiny, které vám zabraňují učinit další kroky. Na vás samozřejmě je, všechny tyto nesnáze překonat. Jakmile se vám to podaří, dozvíte se heslo, které je dobré si poznamenat, protože vám dovolí v případě, že hru ukončíte a někdy v budoucnu se k ní vrátíte, pokračovat přesně v misi, kde jste naposled skončili. Technické zpracování působí sice trochu archaicky, ale není se čemu divit. Necelých deset let, kdy se tato hra poprvé objevila je dost dlouho na to, abychom nad tímto nedostatkem přimhouřili oči. Protože hra je vypuštěná ve své původní podobě, může se lehce stát, že při spouštění vám nepůjdou zvuky ani hudba. Tenhle problém řeší prográmek DOSBox, který je k dispozici například zde! Jedná se skutečně o velmi kvalitní hru, kterou většina z vás moc dobře zná. Rozhodně ji vřele doporučujeme, protože to stojí opravdu za to!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

ajinek | 29.10.08 v 16:12

prosí,prosím,kdo má kódy ke IV?Sekla jsem se

Ria | 02.10.08 v 19:56

Hrala som I,III,IV lebo dvojku som nemohla najst.Tato hra ma velmi zaujala.Je dobra na rozmyslanie.Velmi sa mi paci,len keby sa lahsie dala stiahnut.Mam 49 rokov a najviac mam rad logicke hry,aj sachy/aj ked nevyhram.QAUDRAX I som presla do 97 levelu,III len do 19 levelu ,dalej neviem prejst a v IV /som v 16 lev.Je to dobra a zaujimava hra dakujem.

Black Joker | 28.08.08 v 14:46

Toto byla jedna z prvních her tohoto typu ,které jsem hrál.
Velmi se mi líbí a když jsem ji už asi dvakrát projel ,pořád mě baví.
Také příběh je velmi dobrý a propracovaný.
Prostě tato hra je jedna z nejlepších co jsem kdy hrál.
Toto je jen můj názor a nemusíte s ním souhlasit.

mamakvocna | 26.05.08 v 22:59

Mám velmi ráda hry tohoto rázu. Jako první jsem objevila III potom I a nakonec IV. Jsou to úžasní žrouty času. Vydržím u nich dlouho do noci a ještě nejsem u konce. Mezitím se mi spálila základová deska a já si všechno musím najít znovu a vlastně luštit od začátku. Jaksi mi to nevadí. Hramne dokáže znovu strhnout. Jsem docela ráda, že tato hra se jmenuje "Quadrax", protože moje milované hry se jmenují: Berušky, rybičky I a II , čímž u mých potomků vyvolávám pochybné úsměvy. (je mi totiž 70 let). Takže díky za tyto hry. Vděčná mamakvočna.

musle | 21.09.07 v 23:24

Stáhla jsem si Quadrax a nemám ho přes celou obrazovku
vlevo chybí asi 2 cm, co mám dělat?Dík

Isis | 19.12.05 v 22:50

Mikloko,ty kody by se mi hodili!

Alesh | 15.11.05 v 23:36

jj, u tehle gamesky jsem stravil pekne chvilky - dokud jsem ji celou nedohral :) Pokud se tu najde nekdo z vas, komu tento pojem nic nerika, pak se zastydte a nevahejte, stahujte!!!

Mikloko | 15.11.05 v 18:37

Toto je super hra... mam ju ale asi uz 3 roky... ak niekto chce kody na vyssie levely nech mi napise..


galerie

Quadrax Quadrax Quadrax Quadrax Quadrax

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce