recenze

Fred, The Remake

Fred, The Remake

Patříte-li mezi příznivce 8-bitových her, jistě jste slyšeli o žabákovi jménem Fred. Nebylo-li tomu tak, nevadí, dnes vám tuto postavičku přiblížíme. Než ale tak učiníme, rádi bychom dodali, že tento titul je velmi vydařený remake kousku původního.
Žabák Fred, kterého vám dnes představíme, není v herní branži žádným nováčkem. Už před několik lety slavil úspěch na počítačích značky ZX Spectrum. Netrvalo zase tak dlouho a povedlo se mu získat spoustu příznivců, a to i přesto, že na této platformě existovala spousta jiných a jistě i neméně kvalitních kousků. Mezi obdivovateli byl jistě i týpek, říkající si PeeJay, jenž se rozhodl hru oprášit a vypustit do světa ve zcela novém kabátku. Výsledek jeho snažení je právě dnešní gameska a my si pojďme říci, jak se povedla.

To, že hlavní hrdina je žabák, jsme si již řekli. Fred je ovšem i dobrodružné povahy, protože se rozhodl vypravit do egyptské Káhiry k pyramidám, kde v jejich útrobách hodlá ukořistit co nejvíce pokladů. Zadat si úkol je jedna věc, splnit ho je věc druhá. Už po prvních krůčcích poznáte, že to nebude tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo. Všude, kam se podíváte, jsou totiž samé zdi, lana a spousta nepřátel. Pokud to vezmeme pěkně od konce, tak řady nepřátel jsou opravdu početné. Najít zde můžete například klasické brouky, duchy, mumie, kostry a jinou podobnou havěť. Pokud se ptáte, jak se proti nim můžete bránit, pak vám odpovím, že máte k dispozici zbraň. Bohužel obsahuje jen 6 nábojů, takže doporučuji šetřit na příhodnou dobu, a to zejména i proto, že ne každý nepřítel jde takovýmto způsobem zabít. Hra je rozdělena na levely. Těch je k dispozici poměrně dostatek a každý z nich končí v případě, že se vám podaří najít východ z labyrintu. Poté se vám započítává v podstatě vše, zejména pak kolik se vám podařilo ukořistit pokladů. Ty jsou náhodně rozmístěny po levelu, a pokud si chcete přijít k opravdu slušnému počtu bodů, doporučuji úroveň prozkoumat opravdu důkladně. Kromě pokladů můžete najít i takovou mapu, takže důkladný průzkum se rozhodně vyplatí. Pozor si ovšem musíte dávat na stav vaší energie. Jakmile klesne, automaticky končíte.

Co se technického zpracování týče, tak zde je na tom hra poměrně dobře. Grafika je poměrně solidní a ostudu nedělá ani zvuková a hudební stránka. Ovládání občas trochu zlobí, ale není to nic, na co by se nedalo zvyknout. Pojďme si ale konečně říci, jak se vlastně gameska povedla. Musím se vám přiznat, že původní hru jsem díky menším technickým problémům nikdy nehrál. Z Fred, The Remake, mám ovšem vesměs kladné pocity. Má pěkné zpracování, skvělou hratelnost a slušnou atmosféru. Co více si tedy přát?

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

eman | 05.02.06 v 19:00

Kam jste se až dostali?


galerie

Fred, The Remake Fred, The Remake Fred, The Remake