recenze

TETRIS Tactics

TETRIS Tactics

Patříte mezi fandy nejrůznějších předělávek a verzí známého tetrisu? Co byste řekli takovému tetrisu ve stylu Fallout? Myslím, že navození atmosféry této hry, tohoto postapokalyptického světa, není špatný nápad. Jdeme na to?
Vzpomínáte, nebo ještě užíváte toho zajímavého, atraktivního a postapokolyptického světa Fallout? To byly alespoň akce a zábava. Zkusme si teď trochu zavzpomínat a navoďme tu mrazivou atmosféru. Třeba nám na to postačí dnešní TETRIS Tactics, který má za úkol propagovat a upozornit na další dílko z řady Falloutů, na válečnou strategii Fallout Tactics. Tahle propagace tentokrát pochází z dílny ruských autorů. Tak jak se daří Rusům v navozování fallout-atmosféry a jak se jim vůbec daří, se podíváme právě teď.

Pravidla klasického Tetrisu jsou jednoduchá. Skládáte z kostičkových předmětů vodorovné celistvé řádky, za které jste ohodnoceni body. A podle výšky bodů se odvozuje obtížnost, nebo chcete-li úroveň. Je to jednoduché a pochopitelné. Ale pochopitelné rozhodně není, že tohle dílko s sebou na scénu nenese žádnou novou vymoženost nebo zajímavost. A spoustu takových perliček jsme potkali třeba ve hře Tetrix. A že těch nerůznějších tetrosu už bylo, že? Mám tu na některé odkázat a připomenout? Raději ne, to by nemělo smysl, bylo by jich hodně. Ale třeba ten erotický, ten měl alespoň šťávu. Vždyť to vlastně nebyl ani tetris, ten měl tolik nových vychytávek a prvků. V něm jste vůbec nestavěli řádky, ale něco úplně jiného. To byly alespoň novoty, ale tohle? Tohle je klasika. Takže „vychytávky“ tu nejsou, podívejme se na něco jiného. Další prvky, které se v dílkách tohoto typu vyskytují, jsou tapety, pozadí jednotlivých kol. Ale tady je jen jedno, i když můžeme tu jednoduchost brát jako součást té Fallout atmosféry. Přece v tehdejších počítačových systémech se také neobjevovaly žádné složitosti. Byla to zastaralá technika, která svými černobílými obrazovkami s malým rozlišením, s obnaženými tlustými dráty a nejrůznějšími žárovkami působila přímo hororově. Ale tento Tetris horor naštěstí není. Mezi jeho kladné znaky patří právě to navozování atmosféry, ale nějak mi do té atmosféry nezapadá ten zvuk. To proto, že tu žádný není. Mezi další znaky Tetrisů patří také délka řádků, ta vlastně tak nějak určuje obtížnost. Tady není naštěstí ta délka tak velká, takže se to hraje celkem pohodlně. Ale zase na druhou stranu, při takovém množství lehce získaných bodů se z nenadání ocitnete v šestém levelu. A to je téměř nemožné zvládat. Schválně, ten z vás, kdo se dostane do sedmého kola, dostane... Co já mu to jen dám? Už to mám: Dostane moje pochválení. No to sem se nepředal, že? Ale co se dá dělat, takový je život :)

Grafika z legendárního Falloutu vás doprovází celou hrou. Dokonce uvítací logo autorů je také tak nějak převzaté z této hry. Že by se Rusové dali na vykrádání grafiky z virtuálního světa, z Falloutu? Ale ne, to bude asi nějaký fanklub. Ještě, že nám tu slovanští bratři nedali do „zápaďácké“ hry azbuku. Ale vlastně by na to měli právo, protože nebyl náhodou vynálezcem legendárního Tetrisu Rus? No vidíte, teď se nám tu sešly dvě legendy dohromady. Tetris a Fallout. I když je T. klasika, ještě pořád mi přijde hratelný, sice tak nějak už obehraný, ale nějaká ta hratelnost tam pořád je. Nemyslíte? Asi jo, jinak by jste si stránku s tímto tématem ani neotvírali :) Tak si konečně pojďme tu směsku herních legend a kultur vyzkoušet…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =


galerie

TETRIS Tactics TETRIS Tactics TETRIS Tactics