recenze

Cytoplasm

Cytoplasm

Netradiční strategická gamesa, ve které ovládáte jádro a různě velké tvory uvnitř buňky a snažíte se zničit jádro nepřátelské. Jednoduchý princip "silnější a početnější sežere soupeře" a pěkná grafika zaručují příjemný herní zážitek!
Máme tu zase jednu menší strategii. Tentokrát se odpoutáme od zaběhlých principů a konečně si ukážeme něco originálního a netradičního. Už samotný námět celé hry, tedy konflikt dvou nepřátelských jader a jimi vytvářených „tvorů“, opravdu nevidíme každý den. A jak to celé probíhá?

Po spuštění se vám zobrazí prostor uvnitř buňky se dvěma jádry, několika potvůrkami a pár kusy jídla. Všechno se ovládá myší a záhy zjistíte, že pokud označíte vaše tvorečky (růžové koule) a kliknete někam myší, spokojeně se tam všichni přesunou. V pravidelných intervalech vaše jádro vytváří další, což však není jediná možnost jejich získání – pokud některého z nich hodně nakrmíte, vyroste a rozpadne se na několik menších. Nejjednodušší formou krmení je vysávání bezbranných zelených koulí, které se čas od času na herním plánu objeví. Tou složitější je pak boj s nepřáteli, který funguje na principu početní a silové převahy. Setkají-li se dvě navzájem nepřátelské potvůrky, začne ta větší vysávat tu menší (dokud ji nevycucá úplně). Je-li jich najednou více, síly na každé straně se sčítají, z čehož vyplývá, že třeba tři malé sejmou jednoho velkého. Završením je na konci každého „kola“ zničení nepřátelského jádra/jader. Poté následuje vždy další nášup, kdy se objeví vašemu protivníku o jedno jádro více a nějaké další jednotky do začátku a show se může opakovat do aleluja.

Technickému zpracování nelze příliš vytknout - grafika je opravdu velmi slušivá a na stabilitu či hardwarové nároky si taktéž nemohu stěžovat. Překvapila mne snad jen absence (nebo nefunkčnost) ozvučení, které by mohlo na atmosféře hodně přidat. Po herní stránce by vše mohlo být trochu komplexnější a nemělo by chybět navyšování skore a lepší systém "úrovní" (dá-li se o nich v tomto případě vůbec mluvit). Sečteno a podtrženo, Cytoplasm je příjemnou změnou oproti všedním a klasickým strategickým titulům a přináší trochu jiný úhel pohledu na tento žánr. Přestože vás nejspíše nebude bavit příliš dlouho (herní systém je moc jednoduchý na to, aby se po chvíli neomrzel), rozhodně bych jej doporučil jako chvilkovou zábavu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

pv | 06.10.05 v 19:29

K recenzi bych dodal že je to hra z projektu Experimental Gameplay Project http://www.etc.cmu.edu/projects/experimentalgameplay/ a že tam každej tejden přidávaj asi 4 hry. takže je to všechno narychlo vyrobený během pár dní jednim nebo málo lidma

Narcis13 | 06.10.05 v 15:46

hi i m lucy moc se mi libi tahle hra musim vas pochvalit zatim cus


galerie

Cytoplasm Cytoplasm Cytoplasm Cytoplasm

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce