recenze

Clonk 3: Radikal

Clonk 3: Radikal

Třetí díl akčně-strategických Clonků v sobě má mnoho nového - především vychytaný a skutečně komplexní systém těžby a stavění základny. Nejde tedy již jen o bezhlavou řežbu, nýbrž o roztomilou budovatelskou strategii podobající se třeba oblíbeným Settlerům.
Co vznikne kompletním překopáním prvních dvou dílů (Clonk aClonk 2 – Debakel)? Hádáte-li díl třetí, pak máte sice pravdu, ale bylo by od nás nepěkné shrnout to jednoduše slovy „další díl“. Tentokrát je totiž změn a vylepšení více, než by se dalo čekat. K původnímu, převážně akčnímu konceptu totiž přibyla zbrusu nová a opravdu velice propracovaná ekonomická část!

Cílem všech map už není jen vyhladit nepřátele nebo monstra. Každá mise má vlastní originální cíle a vy si musíte dobře rozmyslet metody k jejich dosažení. Někdy je nutné jen postavit nějaké budovy, jindy musíte vytěžit dost zlata nebo vyhladit všechna monstra na mapě. Hra tak dostává zbrusu nový rozměr, protože již není nutně multiplayerová na rozdíl od dílů předchozích! Ve dvou hráčích si sice stále užijete tu největší míru zábavy a vyždímáte z Clonků veškerou hratelnost, ale ani v singleplayeru není o výzvy nouze. Můžete si klidně hodiny a hodiny piplat vaši vesničku, postupně těžit všemožné materiály a konstruovat rozličná mechanická zařízení. Jak jsem již totiž řekl, stavební část je zde opravdu tím nosným pilířem a trochu tak připomíná známé Settlers. Za pomoci vytěžených surovin (převážně se nalézajících pod zemí) stavíte budovy s různorodými funkcemi – namátkou uveďme třeba pilu (ke zpracování klád pokácených stromů na prkna) nebo výtah, který vskutku vydatně zrychlí a zpříjemní vaši těžbu – sjedete výtahem do podzemí a už jen kopete postranní chodbičky. Sympatické jsou také různé nástroje, například vozík, do kterého můžete naházet spoustu surovin a pak je všechny najednou vyklopit na základně. Taktéž zde máme spoustu jiných novinek – vulkanické erupce, zemětřesení, olej, potrubí a elektřinu, nové zbraně a bomby, střídání počasí (déšť, sníh) a různá zvířata (wipfové – roztomilé králíkoidní potvůrky, žraloci, monstra...). K seznámení se s herními principy bych proto všem nejprve doporučil tutoriálové mise.

Sečteno a podtrženo, Clonk 3: Radical poráží své předky na celé čáře a ačkoli by řada prvků a zejména grafika snesla ještě nějaká vylepšení, jedná se hlavně v multiplayeru o opravdu kvalitní zábavu na dlouhé hodiny.

Poznámka: k aktivování freeware verze je třeba ve hře zadat jméno a kód, které naleznete v souboru Freeware.txt v adresáři hry.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =


galerie

Clonk 3: Radikal Clonk 3: Radikal Clonk 3: Radikal Clonk 3: Radikal Clonk 3: Radikal