recenze

Clonk 2: Debakel

Clonk 2: Debakel

Druhý díl série je tu - tentokrát je akčně strategická část kombinovaná s taktickou částí, ve které přesouváte armády svých svěřenců po hexové mapě a dobýváte nová území, města a vesnice kvůli penězům z daní, za než nakupujete nové vybavení!
Druhý díl série je tu v celé své kráse a my si o něm zase něco povíme. Čím se odlišuje od nedávného dílu prvního - Clonk? Rozdíl je hlavně v herním pojetí – zatímco minule byly jednotlivé souboje na sobě takřka nezávislé (kromě bodového hodnocení hráčů), nyní na sebe mají nemalou návaznost a úspěch v jednom do velké míry ovlivní i úspěch v bitkách dalších. Tentokrát totiž nevybíráte a nenastavujete jednotlivé mise přímo v menu, ale dostáváte se do nich následkem pohybů po velké taktické mapě.Na té se vyskytují všemožné více či méně zajímavé struktury a typy terénu – lesy, louky, hory, vesnice, města a hrady. Vaším hlavním cílem je získat co největší a nejcennější území a porazit všechny lidské spoluhráče. Čím větší území a čím více budov vlastníte, tím naditější je vaše pokladnička. Za získané peníze můžete nakupovat nové kapitány (vedoucí armády) i řadové vojáky. Novinkou je, že za absolvování bitev a přivlastňování významných lokalit získávají vaši generálové zkušenostní body a postupují po úrovních. Na vyšších levelech pak mohou používat nové vybavení – katapuly, lodě a horkovzdušné balóny. Taktická část je tedy z velké části zaměřena na získávání lepších podmínek pro samotné souboje. Když pak k jednomu takovému dojde, musíte buď být v přesile nebo zkrátka doufat ve vaše velitelské schopnosti.

Ačkoli hra doznala pouze nejrůznějších přídavků a nových částí, připadá mi méně zábavná a chytlavá než díl předešlý. Taktická mapa je totiž poměrně velká a mezi jednotlivými souboji uplyne většinou dost času a hra má tak tendenci stávat se neúnosně zdlouhavou. Pro mnohé z vás taktéž může být nepřekonatelným problémem německý jazyk, v němž se vše odehrává.

Ovládání je v podstatě stejné jako u předchozího dílu s tím, že po taktické mapě se pohybujete pomocí myši, nové jednotky a vybavení nakupujete kliknutím na obrázek města/hradu na bočním panelu (funguje pouze, jste-li v nějaké civilizované oblasti). Krajinu získáváte jednoduše tím, že přes ni projdete, v sídelních lokalitách musíte k jejich dobytí několik tahů vyčkat. Doporučuji zapnout si zobrazování barevně odlišených území pro lepší orientaci.

Poznámka: k aktivování freeware verze je třeba ve hře zadat kód, který naleznete v souboru Freeware.txt v adresáři hry.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Matthes Bender | 05.07.06 v 12:15

Now I can aboslutely not understand any Czech but I very much enjoy seeing in the screenshots that somebody has played the game through to the end. :)

DJ.QUAKE | 30.09.05 v 11:46

jSTE SUPER


galerie

Clonk 2: Debakel Clonk 2: Debakel Clonk 2: Debakel Clonk 2: Debakel

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce