recenze

The White Chamber

The White Chamber

Na závěr jsme si pro vás připravili opravdovou lahůdku, která se jen tak nevidí. The White Chamber je totiž výbornou adventurou s hororovým nádechem, která vám nedá ani na minutu vydechnout. Alespoň tedy do doby, než ji dohrajete. ;)
Horory byly, jsou a jistě i velmi dlouhou dobu budou velmi zajímavým lákadlem pro mnoho lidí. Strašidelná tématika se objevila v mnoha žánrech, ovšem adventury byly zásobovány jistojistě nejméně. Takový 5 Days A Stranger ovšem jasně ukázal, že i v tomto žánru lze vytvořit skutečný skvost.

The White Chamber je ovšem postaven na zcela odlišném principu. Nejprve pár slov k příběhu, obsahující kromě strašidelné atmosféry také nespočet sci-fi prvků. S hlavní hrdinkou se ocitáte hluboko ve vesmíru na velmi podivném místě. Nevíte, jak jste se tam dostali, a bohužel neznáte i další okolnosti spojené s vaší osobou. Snažíte se tedy všemu přijít na kloub. Čím více do hry proniknete, tím více začne příběh gradovat a nabírat na obrátkách tak, abyste nakonec zjistili, že vše je jinak, než se na první pohled zdálo. Více si už ale raději nechám pro sebe, abych vás nepřipravil o skvělý zážitek, který tahle hra nabízí. Hlavním lákadlem je tedy bez pochyby skvělá atmosféra a příběh, kterému se kvalitou jen tak něco nevyrovná. Adventuristy potěší i možnost zakončení až čtyřmi způsoby. Jednotlivé konce se jmenují následovně: Decaying, Damned, Redemption a Venomous ending. Mě osobně se podařilo hru dokončit pouze na variantu číslo dvě, tedy Damned ending, pro něj je napsán i náš návod!

Vrhněme se ale na rozbor dalších kladů. Vizuální stránka je střihnutá v klasickém manga stylu. Postavičky jsou tedy inspirovány japonskými motivy. Kvalitně působí i hudební doprovod. Obtížnost je poměrně příznivá. Protože hra má několik způsobů zakončení, doporučuji pravidelně ukládat, abyste při hledání nových řešení nemuseli začínat pokaždé od začátku. Hnacím motorem se stává Wintermute engine, o kterém jsme se (mimo jiné) několika slovy zmínili v našem tématickém článku! I takto solidní kousek má ovšem své nevýhody. Jedním z nich je obrovská velikost archívu. Žádná osekaná verze k dispozici tentokrát bohužel není, takže budete-li mít o hru zájem, budete muset tento fakt překousnout, stejně jako to, že HW požadavky nebudou rozhodně zanedbatelné. Vše podstatné jsme si myslím řekli a je skutečně na vás, rozhodnete-li se si tuto hru dopřát.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Rancidtekk | 07.01.08 v 00:21

Tak a co tedka mám napsat. The White Chamber je hodně zajímavá hra s jímavým pžíběhem a s kvalitním zpracováním. Příběh opuštěné vesmírné stanice a jediné osoby je sice klišé ale některé scény byly opravdu originální. Vůbec nápad vjmemů (nebo to byly flashbacky?) je zcela zapadající do konceptu a všechno po příběhové stránce do sebe zapadá. Sice by tam mohlo být víc logických hádanek, ale hra alespoň odsejpala a hráč se u toho nenudil. Zásekovost tam byla, ale zákysy nebyly nepřekonatelné jako v jiných podobných hrách. Po grafické stránce mi osobně hra vyhovovala, protože jsem fanda do anime a výtvarný styl by se dal klidně do této škatulky zařadit. Po hudební stránce (po shlédnutí koridorové sekvence se semaforem byl pro mě soundtrack povinností) se nedá nic vytknout. Ambientní hučení útrob vesmírné stanice, monotónní industrial a dokonce i rádoby happyhousová pohodička (nebo co to bylo). Hudba krásně zapadala do děje a podbarvovala dění na obrazovce.
jediné, co by se téhle vychytané freewarové hře vytknout je, že je moc kraťoučká a archív s hrou je moc objemný. Myslím si, že studio trophis odvedlo dobrou prácí a každý fanda žánru (sci-fi, horror, anime, krev a podobné styly) by měl využít situace a stáhnout si jí. Hra neurazí ani nezklame a ještě pobaví na pár hodinek. Plusem samozřejmě pro tuzemského hráču musí být , že hra je v nejnovější verzi dokonce přeložená do češtiny a možnost více zakončení hry (prý až osm různých variant - čtyři dobré a čtyři špatné konce). Doporučuji každému koho baví adventury. Budete se náramně bavit, jako jsem se bavil já.

maci.z | 18.06.06 v 23:35

Tak takhle jsem se dlouho nepobavil. Odedneška nechodim do kina, na koncerty a mozna si asi nezapnu ani TV no a radio nebudu taky poslouchat, a proboha hlavne si nepoustet filmy na DVD to by mi snad mohla prasknout hlava :-D. Při poslechu soundtracku ke hře, ani nevim proč, jsem si vzpomněl na geniální hudbu k filmu The Thing, byla to skvela zaležitost ale co hlavne, přežil jsem to. Hudba je proboha přeci základní záležitost navozující atmosféru a v tomto dílku se to tvůrcům povedlo bezezbytku.

Triple T | 04.03.06 v 16:00

asd: V Downloads sekci stranek Studio Trophis (ktere jsou mimochodem, hadej proc, nalinkovane pod recenzi) je link na torrent a FileFront mirror
http://www.studiotrophis.com/download.php

asd | 04.03.06 v 15:46

ahoj, dlho som tu nebol, kde ide stiahnut ta nova verzia ???

Triple T | 01.03.06 v 15:46

Dnes vysla nova verze s cestinou, anglickym dabingem a 8 ruznymi zakoncenimi.
Nechce se mi ji (opet) stahovat, takze jestli to nekdo vyzkousite, podelte se se svymi dojmy.

dd | 11.01.06 v 15:12

a jak se to stahuje?

Peregrin | 09.01.06 v 15:25

Hm... ovšem pohrabat se ve zvucích hry asi nebude tak triviální quest (vzhledem k tomu, že všechna herní data jsou zabalená v raw souborech)

Peregrin | 09.01.06 v 15:17

Možná vám to přijde jako hovadina (a ještě a dost opožděná), ale já to sem prostě musím napsat.
Tedy: podle mě je majoritní část atmosféry hry tvořena silnými basy ve hře. Člověk si toho normálně nevšimne, ale já jsem jednou přepínal z Linuxů do oken, poněvadž jsem chtěl ve hře zase trochu pokročit. Linux na rozdíl od XP nemá přepísklý BassBoost, a tak jsem měl kolečko subwoferu téměř ve čtvrtině. Tehdy jsem ho zapomněl přetočit na minimum a tak mě ve hře čekalo nemilé překvapení: první "hůům" mi provibrovalo od žaludku až k srdci. Hned jsem subwofer stáhnul, ale už jsem o zvuku věděl, takže jsem si všiml, jak mi ty basy vadí. Vypnul jsem hru a v nastavení zvuku jsem stáhnul BassBoost na minimum. Jenže nepomohlo, ani když jsem zaškrtnul "ztlumit". Vyzkoušel jsem tedy jiné reproduktory, dokonce i levná sluchátka, která by basy teoreticky přehrávat neměla. Vždy však byly basy dostatečně silné, aby splnili svůj účel.
No, tvůrci hry nejsou první, kteří tento laciný trik využili. Některé kapely, když chtějí na koncertě zahustit atmosféru, tak prostě jen zesílí basy se takovou samozřejmostí, jako by jíškou zahušťovali omáčku. Tím však jen ukazují, jak si neváží svých fanoušků. U počítačové hry se dá podprahové huštění atmosféry možná prominout, ale tvůrci W.Ch. tu zapomněli na jednu důležitou věc: dlouhodobé působení nízkofrekvenčního zvuku na hranici slyšitelnosti (kolem intervalu 15-20 Hz, jak u koho) může vážně ohrozit zdraví.
Všem hráčům W.Ch. tedy doporučuji v nějakém audioeditoru osekat ze všech zvuků W.Ch. basy, nebo je rovnou nahradit písněmi od Banjo Band :-)

Dovlatovka | 04.01.06 v 14:09

Podle mě to nezávisí na odpovědích, ale na tom, jestli nakonec projevíte lítost...nebudu říkat jak, ale hned napoprvé mi vyšel redemtion ending:-)

pou | 05.12.05 v 16:58

mam problkem s filmcekmi a tam dole som uz citala, ze sa na to ma stiahnut dajaky program, ale to je bohuzial nad moje sily tak vas prosim aspon mi povedzte ako sa to skonci pri tych roznych koncoch moc moc moc prosim

John Beak | 05.11.05 v 12:54

Já jsem pořár tu, ale nechtělo se mi na to odpovídat, protože k tomu nemám co říct. Přes tohle odborník nejsem. Jediná pomoc je fórum (odkaz níže).
:)

Triple T | 05.11.05 v 12:34

hm sorry ja nemuzu slouzit, moc do techhle veci nevidim, a John je evidentne gone.

asd | 04.11.05 v 17:50

tak mi prosim pooradte co mam robit stiahol som ten DviX alebo co to je a prd stale to iste co mam robit ?
TWC bola zatial ta naj adventura ktoru som hral spracovanie, pribeh a i.
a tak ma mrzi ze si ju nemozem vychutnat do konca.....

Triple T | 04.11.05 v 16:32

Ale no tak...

asd | 03.11.05 v 21:55

nic.....tak mi aspon popiste tie konce a rozdieli nech mozem doma lutovat :-(

John Beak | 30.10.05 v 20:50

Mělo by to fungovat. Pokud jsi to nainsatloval. Na některejch windowsech to hapruje. Kdyžtak se koukni na fórum Studio Trophis, už se tam o tom psalo. Třeba ti to pomůže. http://www.studiotrophis.com/forum/index.php

asd | 30.10.05 v 19:11

mam problem ten DivX som stiahol.........spustim TWC cakam ukoncim na redemption aaaaa nic! co teraz ?

asd | 30.10.05 v 19:03

dakujem john beak

John Beak | 30.10.05 v 10:34

http://www.justfuckinggoogleit.com
Hledej "DivX" a "codec", možná ještě "download".

Vozka | 29.10.05 v 22:44

Tak se mi právě povedlo dohrát hru na Venomous ending. Nechtíc. To se stane, když čtyřikrát(nejsem si počtem jistý) vstoupíte do místnosti se zapáchající lednicí - poslední výstraha je když uvidíte že hrdince "hoří krk", v tu chvíli se musíte lednice zbavit, neboď při dalším vstupu do místnosti byste se zadusili - Venomous ending:).

asd | 29.10.05 v 21:44

a kde si stiahnem tie videa alebo kodeky porad prosim

John Beak | 29.10.05 v 20:22

Asi se ti nepřehrálo video. Mě se to taky napoprvé stalo, tak jsem si stáhnul kodeky (how come že jsem je tu neměl!) a už to jelo.
Těším se na nový konce v mezinárodní verzi (a snad i češtinu, pokud se o to budeme moct s Triplt T-m postarat ;)).
Docela slušná pařbička, na nějakou dobu si to zapamatuju, ale platí - byly i mnohem zábavnější hry, jejichž velikost se lišila o 1 až 4 řády, a to myslím, že byly menší.

asd | 29.10.05 v 13:13

aky je rozdiel medzi tymi poslednymi koncami urobil som vsetko na negativne body a koniec damned sa ani trochu neodlisoval od toho kedy som ako blbec vsetkych zachranoval.....robil som nejaku chybu ?

Triple T | 29.10.05 v 09:43

heh yep
Na strankach prodavaji CD verzi.

asd | 28.10.05 v 17:55

bola toto ta hra co predavaju na tej svojej stranke?

asd | 28.10.05 v 15:47

suhlasim s johnom beakom podla toho by sa mal natocit film potom by sa mohla urobit aj hra aspon na niekolko dni, to by bola sila

Triple T | 28.10.05 v 14:06

(possible spoilers ahead)
Vic dat nemuzu, hra mi prisla spise kratka a navic nemam rad "krvave" horory. (whoops, spoiler!) Jinak ma predevsim perfektni zvuk, taky kvalitni grafiku, sci-fi hororovy pribeh, proste vsechno, co muze clovek od adventury chtit.
Osobne se mi ale jeste o kousek vic libil 7 Days a Stranger (pokracovani zminenych 5 Days), protoze byl imo o neco delsi a projel jsem ho bez hintu ;) (do navodu na twc jsem se podival dvakrat, ale tak to v hrach s neskutecnymi vyjevy, kde se da ospravedlnit jakakoli nelogicnost, delam obvykle).
twc jsem hral poprve v kvetnu a tehdy jsem po chvili prestal, protoze jsem lehce zakysl a navic jsem mel ze zacatku dojem, ze ta vesmirna stanice bude "obrovska", vzhledem k tomu, ze se vytahem posouvala cast patra o 3 mistnostech, a ja mam radsi "komorni" sci-fi horory (coz twc je). Tenhle detail mi pripada jako jedina nediskutabilni trhlinka v kostre pribehu (a atmosfery).

John Beak | 27.10.05 v 22:00

Je to plná verze, ale chystá se update na verzi International s víc jazykama, a taky s 8 různejma koncema - 4 dobrejma a 4 špatnejma.
Hravě, pravda.

asd | 27.10.05 v 19:09

dakujem za radu
neviete ci sa chysta pokracovanie a bola to iba demoverzia, alebo cela hra

hrdinka celkom ujde nemyslite ?

John Beak | 25.10.05 v 20:55

No teda... Podle toho by měli natočit film. Perfektní celovečerní horor. Akorát tam je trapná hláška z horizontu události (tam kam jdeme, nepotřebujeme oči).
Poslušně hlásím, dohráno. (téměř) bez pomoci na redemption ending. Bohužel jsem se u toho nebál tak, jak bych měl. Prostě už jsem si na tenhle žánr příliš zvyknul. Navíc jsem od přehrání druhýho videa věděl jak to skončí (asi dělaj autoři her něco blbě, u excelentní hry Eternal Daughter jsem to věděl od začátku). Zvraty v ději mě začínaje druhým přestaly překvapovat (v tomhle je zase lepší The Spiriti Engine, RPGčko, kde jsou ty zvraty dost nevyzpytatelný a do teď vzpomínám jak jsem po dokončení hry na začátku finálního videa zíral "co to bylo?").
Hra to je opravdu dobrá, ale od 320 MB bych čekal delší příběh... Hodnocení je vysoký, ale odpovídá.
Sorry za offtopic.
asd: Po zhlédnutí videokazety seber petriho misku s DNA ze stolu nalevo (objeví se tam).

Radek Tomášek | 25.10.05 v 18:03

Ono je docela obtížné popisovat takhle postup, ale pokud se koukneš do našeho návodu, mohlo by ti to pomoci...

http://www.freegame.cz/clanek.php?id=111

asd | 25.10.05 v 16:14

prosim pomoc nemozem sa tam zorientovat.... ako zyskam cisty vzorok DNA a co tam mam robit prosim o pomoc!

Immk | 23.10.05 v 12:52

Uplne bombasticka adventura. Da se rict, ze je to profesionalni prace. Je sice uz trochu postarsi, ale to je jedno. Furt ale cekam na pokracovani :-(

Lumík | 23.10.05 v 01:14

Mno... Vypadá to naprosto skvěle, ale ta velikost...:( Vypadá to že zejtra budu muset nechat pc běžet přes noc...:)


galerie

The White Chamber The White Chamber The White Chamber The White Chamber The White Chamber

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce