recenze

Sokoban Armageddon

Sokoban Armageddon

Kdo by neznal legendárního japonského Sokobana, hru, která se dočkala snad stovky remaků. Hra s přídomkem Armageddon není výjimkou; na rozdíl od kolegů však nabízí něco opravdu nevídaného. Anebo je 250 levelů běžná věc?
Před několika dny proběhla internetem zpráva od vývojářského týmu Forever Games, že je konečně hotova hra Sokoban Armageddon. Přiznám se, že jsem o SA do té doby neslyšel. To se však změnilo během doby, po níž se mi hra stahovala… Přečetl jsem si o titulu všechny dostupné informace, naplnil se dojmy hráčů, kteří již „měli to štěstí“ a pomalu se začal na hraní těšit. Jenže to, co přišlo potom, snad ani radši nechtějte vědět. Určitě jste se teď lekli, že je Sokoban Armageddon špatná hra, obrovské zklamání – a vůbec velký nedodělek, který si zaslouží snad jen místenku ve vlaku směr peklo. Ve skutečnosti je to však přesně naopak; ač jsem si od titulu sliboval mnohé, výsledek mne mile překvapil. Pokud to risknete i vy, vězte, že není cesty zpátky…

Základní herní idea je nad slunce jasná; jde o klasický klon japonského Sokobana se vším všudy. Nemusím tedy připomínat, o co běží, v zásadě totiž autoři zůstali ve vyježděných kolejích. Zvolili však stezku co možná nejkomplexnějšího pojetí všeho možného i nemožného, co se za léta od vzniku Sokobana vyskytlo. Určitě vás tedy překvapí počet levelů, jimiž můžete procházet. Je jich rovných 250. Každý je přitom svým způsobem unikátní a jednotlivé levely se od sebe navzájem liší i co do prostředí, ve kterém se odehrávají, rozloze atd. Menším překvapením je i otázka módů, jež je v remacích Sokobana jinak velmi zanedbávána. Zde jich můžete najít hned několik: nechybí hra na čas, můžete si zkusit ztížit situaci omezením kroků, nebo jednoduše zvolit jednu z přednastavených obtížností. O hratelnosti snad nemá cenu déle hovořit. Jedním slovem jde o parádní kousek, který by ve vaší sbírce jistě neměl chybět. Byla by však škoda vynechat další možnosti, které Armageddon nabízí. Kupříkladu editor misí… Ano, ani ten nechybí! Můžete si vytvořit svůj vlastní level, ozdobit si místnost dle gusta, zaplnit ji překážkami a třeba ji poslat svým kamarádům a soutěžit, komu se podaří vytvořit nejzapeklitější úkol. Po vizuální stránce si rovněž není nač stěžovat; i když se svou grafikou Sokoban Armageddon nezařadí mezi elitu, jistě hráčské oko potěší a žádným způsobem neurazí. Stejné je to i se soundtrackem, který byl mimochodem vytvořen speciálně pouze pro účely hry. Melodií by sice mohlo být malinko více, ale když nebudete hrát desítky hodin v kuse, určitě se vám jen tak neoposlouchají.

Ptáte se, proč se hodnocení zastavilo „pouze“ na 87%? Odpověď je jednouchá a vcelku logická; Sokoban rozhodně nepatří mezi objevná témata a za ta léta už možná i jeho kouzlo pohaslo… Jedno je však jisté: Sokoban Armageddon patří mezi ty nejlepší klony slavné japonské předlohy a navíc vám vydrží zatraceně dlouho!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =

Lokutus74 | 02.12.06 v 20:33

No jo no, to je Sokoban... :-)

mamakvocna | 02.12.06 v 20:28

Mám tuto hru a můžu říct, že mi kolikrát hnula žlučí. Bez problému jsem vyluštila "lehké" s problémem "Střední" ale neschopna vyluštit "Těžké".
Líbí se mi, ale jsem nucena dělat přestávky i několik dní, jinak bych přišla o rozum.

Zlosynus | 09.07.05 v 00:10

Sokoban je hra velice známá, to však nutně neznamená, že ji každý musel hrát. A právě proto jsem na mé stránky www.fgames.gamecode.cz/sokoban_cz.html uvedl jednak základní informace o hře (tj. pravidla), jednak kratší pojednání o historii hry. Takže jestli máš nějáké otázky, stačí si tyhle stránky pročíst.

Ivetka | 08.07.05 v 20:25

Jenze ja jsem Sokobana nikdy nehrala a ve vsech recenzich co jsem si tady dala vyhledat pisete jen "a mame tu dalsi klon Sokobana,takze nemusim nic vysvetlovat".Ve kterym stoleti jsem se mela narodit,abych Sokobana znala a netrpela tu za svuj mlady vek? :))


galerie

Sokoban Armageddon Sokoban Armageddon Sokoban Armageddon Sokoban Armageddon

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce