recenze

Paper Fingy

Paper Fingy

Máte rádi originalitu a jednoduchost? Pak jste dnes na té správné adrese, protože vám přinášíme gamesku, v níž právě s těmito prvky můžete počítat. Výhodou je také skvělé zpracování a slušná hratelnost. Tak nač ještě čekáte?
Jednoduchost. Tak s tímto slůvkem se jistě setkal úplně každý. Říká se, že v jednoduchosti je krása, a spojíme-li si to s oblastí počítačových her, mohu směle konstatovat, že i přes nesčetný počet her, které jsem měl možnost okusit, něco na těchto slovech bude. Mnohdy i ty zdánlivě primitivní hříčky v sobě skrývají obrovskou porci zábavy, jež mnohdy převýší na první pohled dobře vypadající tituly. A právě dnešní Paper Fingy patří do této kategorie her.

Samozřejmě pouze zpracováním, protože samotná obtížnost rozhodně nebude nějak jednoduchá. Vrhněme se ale na popis samotné náplně. Jak je již z názvu hry patrné, jistou roli bude hrát papír. Možná si vzpomínáte na nedávnou hříčku Doodles, která svojí originalitou a již zmíněnou jednoduchostí dokázala výborně pobavit. Princip byl velmi jednouchý. Ocitli jste se v „kůži“ sympatické, ručně malované postavičky a vaším úkolem bylo vypořádat se s několika soupeři, kteří neznali slitování. Čas od času jste narazili na tužší odpor, kde vše záviselo na vaší šikovnosti. S trochu cviku šlo ale zvládnout všechno. Jednalo se o velmi kvalitní kousek, kde v podstatě jediným prostředkem byla tužka, která před začátkem každé mise nakreslila postavičky na papír v pozadí. I dnes bude situace velmi podobná. Paper Fingy je totiž další z her, určených do soutěže One Switch Competition, kde jedinou podmínkou bylo vytvořit hru, která by byla hratelná a dala se ovládat pouze jednou klávesou.

A myslím, že tvůrce Trevor Srorey alias Smila se svého úkolu zhostil velmi dobře a vytvořil hru, jejíž náplň je velmi zajímavá. Pokaždé musíte splnit úkol, který vám ale musí být zřejmý hned na první pohled! Ptáte se proč? Odpověď je velice jednoduchá. Na každý úkol totiž máte pouze jeden pokus. V případě, že byste ho nesplnili, automaticky ztrácíte jeden ze tří životů, které na začátku dostanete k dispozici. Budete-li úspěšní, život vám samozřejmě zůstane a vy kromě toho, že bez jakékoliv ztráty postupujete do dalšího kola, budete odměněni bodovým ohodnocením. Vraťme se k jednotlivým úkolům. I když jsou různé, vždy je spojuje jeden společný jmenovatel - ovládání jednou klávesou. Někde bude třeba překopnout branku, jinde sníst jablko, sestřelit nepřátelský objekt či se třeba vyhnout nepříjemným objektům. Obtížnost se stupňuje celkem přiměřeným tempem a skutečně musíte pochopit zadání během chviličky. Jednoduché ovládání naštěstí umožňuje hraní metodou pokus – omyl, takže v nejhorším případě můžete celou hru hrát od začátku a poté zkusit své štěstí znovu. O bodovém hodnocení jsem se již zmínil. Rád bych ale dodal, že čas od času získáte bonus v podobě tisíce bodů. Pravdou ovšem je, že tyto body jsou pouze orientační, protože ve hře nikde nenajdete položky jako High Score, kde by se uložily vaše nejlepší výsledky.

Velmi příjemná je také hudební složka, která dotváří tu správnou atmosféru, a autoři tak mohou být na sebe vskutku pyšní. Paper Fingy je totiž hra, která potěší nejednoho příznivce arkád. Nenabízí toho sice moc, ovšem i s tím málem se představila v tom nejlepším světle a rozhodně tento počin mohu zařadit do lepšího nadprůměru. Ostatně, vyzkoušejte a podělte se o svůj názor v diskuzi.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =


galerie

Paper Fingy Paper Fingy Paper Fingy Paper Fingy Paper Fingy