recenze

A Game with a Kitty

A Game with a Kitty

Tým Fallen Angel Industries vypustil novou hru a my vám jako první přinášíme recenzi! Jde o velmi pěknou arkádu, kde se ocitáte v kůži jedné sympatické postavičky a jak daleko se s ní dostanete, budete pochopitelně záležet pouze na vás!
Je tomu již pěkných pár měsíců, co jsme vyzpovídali tým Fallen Angel Industries, který stál za vznikem spousty kvalitních her a mám-li některé z nich jmenovat, pak bych jen nerad opomněl na takové Commando, na neméně kvalitní Megamunt 2 či na velmi zajímavý Tango Strike. V rozhovoru jsme se od dvou předních představitelů týmu dozvěděli jejich plány do budoucna, zejména nám sdělili informace ohledně pokračování výborných Factor X, o kterém v budoucnu ještě mnohé uslyšíme. V přípravě samozřejmě byly i další projekty, mezi které patřil i dnešní titul, nesoucí název A Game with a Kitty. Jedná se o klasickou plošinovku a mojí milou povinností je vám ji trochu přiblížit. Pojďme tedy bez zbytečných řečí rovnou na věc!

Začal bych popisem příběhu, ale protože ve hře bohužel žádný není k dispozici, musíme tento bod vynechat a vy se hold musíte spokojit pouze s tím, že se ocitáte v kůži sympatické postavičky a jak je již z názvu a z mých předchozích slov patrné, bude se jednat kočičku, jež mnohé z vás jistě rozesměje svojí červenou čepicí, kterou hrdě nosí na své hlavě. S ní se pak budete nacházet v poměrně zajímavém světě, kde už po pár úvodních krocích začne naplno dobrodružství. Autoři si vzali za vzor několik klasických titulů jako Eternal Daughter či Metroid a jistý vliv je znát také z legendárního Mária. Kvalit prvních dvou zmiňovaných titulů sice nedosahuje, přesto nelze říci, že by se jednalo o špatnou hru. Vaším úkolem bude samozřejmě zdolat několik nepříjemných levelů, plných nástrah a jiných dalších záludností. Největší potíže vám ale budou jistojistě dělat protivníci, jenž jsou zde v několika exemplářích. Nejčastěji je potkáte ve formě malých zvířátek, kteří svým vzhledem trochu připomínají nejednoho mnicha z asijského chrámu. Kromě nich narazíte i na malé kuličky, u nichž si ovšem budete muset dávat obrovský pozor, neboť z počátku proti vám vyšlou nebezpečné ostří a zasáhne-li vás, pak počítejte ze ztrátou jednoho ze tří životů, které máte na počátku k dispozici.

Ve své moci bohužel nebudete mít žádnou zbraň, proto se bude muset spolehnout pouze na vaší šikovnost a nepřátele likvidovat pouze tím, že vyskočíte nad jejich hlavy. Vraťme se ale k překážkám. Ty jsou zde v několika formách a jedná se buďto o různé propasti, travnaté výhonky, u nichž si musíte počínat velmi opatrně, či třeba o vyvýšená místa, na které normálním způsobem nevyskočíte. Propasti většinou překonáte tím, že se poohlédnete po plošině, která vás bezpečně dopraví na druhou stranu a mnohdy vás také ochrání před již zmíněnými výhonky. Problém může nastat při pokus vyskočit na nedostupné místo. Pro zvládnutí této „disciplíny“ se musíte poohlédnout po trampolínách, jež vynikají krásně modrou barvou a právě díky nim se většinou dostanete na nedostupná místa. Ne vždy to ale bude možné a mnohdy se budete muset poohlédnout po jiné cestě a to alespoň do té doby, než se tyto překážky naučíte překonávat „vlastním tělem“, protože v pozdějších fázích hry vaše postava ovládne několik málo dovedností, za které by se nemusel stydět ani Indiana Jones a jemu podobní hrdinové. Co se týče světů, tak je jich několik a přechod mezi nimi je velmi podobný tomu ze hry Commander Keen. Z ptačí perspektivy tedy vidíte svět jako celek a bez problému můžete zavítat na různá místa, která jsou k dispozici. Zpočátku dostanete k dispozici celkově tři životy a jeden z nich pokaždé ztratíte jak při setkání s nepřítelem, tak i se střetnutím s překážkou. Ve světě kromě nepřátel můžete narazit i na spřízněné duše, s nimiž si můžete pohovořit. Výhodou také je, že hra lze ukládat. Slouží k tomu speciální místa a kromě jistoty, že se při načtení ocitnete na místě, kde jste to naposled uložili, se vám také automaticky doplní životy na maximum, což jistě potěší.

Vrhněme se na oblast technického zpracování. K vývoji byl použit prográmek Multimedia Fushion od společnosti Clickteam a na hře je to znát. Vizuální stránka je průměrná a to hlavně díky drobnému rozlišení. Lze to ale překousnout. Trochu lépe je na to celkové ozvučení, zejména hudba, která je na velmi dobré úrovni. Přihlédneme-li ale k velikosti archívu, pak lze technické zpracovaní považovat za vydařené. Nyní se již ale pozvolna vrhněme na hodnocení. Nový počin od společnosti Fallen Angel Industries se vcelku povedl. Kvalit zmíněných titulů sice nedosahuje, přesto se mi vše hrálo velmi dobře a místy jsem se u hry bavil více než třeba u gamesky Akuji the Demon, což jistě mluví za vše. Máte-li tento žánr rádi, pak je stažení pro vás příjemnou povinností. Vám ostatním tenhle počin rovněž doporučuji, neboť hledáte-li příjemnou odreagovačku a přihlédnete-li k velikosti archívu, pak není vůbec žádný důvod váhat ;).

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 3 =

Triple T | 04.01.06 v 16:15

Muj skromny nazor, jako cloveka, ktery do grafiky (kdyz nepocitam nejaky programmer's art) nikdy nedelal, je, ze ta grafika skutecne _je_ pekna. Samozrejme nema na promakane tituly jako Cave Story (mimochodem vyrobeny ve 3 tydnech - tomu rikam uzitecne straveny cas), ale rozhodne ji nevidim jako zapor!
A co se tyce "exkluzivity", takovymi slovicky bych skutecne setril, i kdyz vam evidentne nejde o image "seriozniho magazinu". ;)

Rožny | 30.06.05 v 22:39

Víc než hra samotná mě pobavily komentáře:)
... a ty tu jsou díky té hře, takže hra splnila účel - existuje - baví.. co dodat, u mě má 10 z 10ti :)

xmay | 30.06.05 v 19:23

misto toho, abyste se bavili o tom, co je exkluzivita, radsi sem napiste neco ke hre...diky

Zer0PoInT | 30.06.05 v 15:35

Neviem co autorovi clanku vadi na grafike; je to o veci vkusu no myslim, ze je dost dobra... Prihliadnuc na to ze je tu plno graficky zaostalejsich titulov a k ich hodnoteniu sa minusova vizualna stranka nevztahovala, by som k tomuto titulu dal skor plusovy bod. Je to moj skromny nazor, ako nazor pixeloveho grafika - amatera. Totiz viem aka je to drina kreslit kazdy jeden pixel, frame a spajat to dokopy... Taketo hry ja osobne graficky radim k umeleckym dielam; mozno som zastaraly ale nemozu byt vsetci rovnaki.

Inak vyborna hratelnost nato ze hra bola zbuchana za dva tyzdne...

Alice | 30.06.05 v 12:48

Hezka hopsacka, libi se mi--- hrala sem i ethernal doughter a je to podobny a dobry.

Tomus | 30.06.05 v 11:03

Skoro bych se rozbrečel...

ano, je to prkotina, ale nebylo by jednodušší to slovo nahradit, můj příspěvek smazat a pokračovat v - bez ironie - velmi dobré práci dál?

Max | 30.06.05 v 09:34

tomus: tak v tom pripade si exkluzivni pako ;-)

UnHynek | 30.06.05 v 01:07

Ja vim co je to exkluzivita. Ale bohuzel a mozna i diky bohu, mam na starost i jine veci nez se nimrat v detailech. Jmenuje se to zivot, vis? A je spojenej se spoustou veci, napriklad se ztratou lidi, kteri ti byli velmi blizci nebo starani se o svoji rodinu. A myslis, ze mi pak neprijde tvuj komentar smesnej?

Co stve tebe, ze si sem najednou prijdes prudit? Narozdil od tebe totiz delame chyby celej zivot - takze na FreeGame najdes chyby za celou existenci.

Pokud jsi clovek, o cemz se snad neda pochybovat, jiste si muzu i ja zaprudit do tve prace. Chybovat je lidske. A vis proc to nedelam? Protoze si na rozdil od tebe vazim prace lidi. A to nejen vynikajici cinnosti autora teto recenze, ale i prace tve. Prekvapko?

:) | 29.06.05 v 16:14

Tomus: přestaň trávit celej život za počítačem, masturbovat po večerech a najdi si konečně holku. Je na tobě znát, že si panic jak řemen, tak se proboha už seber.
Tam venku se žije jinej život než ten, kterej žiješ každej den za počítačem. Tak se už prober, nikdo tě tu nechce.
Přestaň mluvit profíkum do práce.

Alois Noha | 29.06.05 v 14:14

Stojí za prd,protože nejde spustit.

Tomus | 29.06.05 v 12:39

víš, obvykle se, kamaráde, exkluzivitou myslí, když mám něco, co nemůže mít nikdo jiný - většinou na základě příslušné dohody s autory. Tahle recenze je v Česku první, to ti nikdo nebere, exkluzivní ale ne...

UnHynek | 29.06.05 v 08:26

Tomus: Á, dekujeme za oceneni! Rad slysim chvalu z ust odborniku..

Nemel by si prestat sedet u pc patnact hodin denne, nebo proc vyvadis kamarade?

Tomus | 29.06.05 v 00:13

ach, jak uzasni a dokonali jste, ze prinasite "exkluzivni" recenzi na lehce nadprumernou hopsacku ;-)


galerie

A Game with a Kitty A Game with a Kitty A Game with a Kitty A Game with a Kitty A Game with a Kitty