recenze

Wobbles

Wobbles

Přáli jste si zkusit něco nevšedního a originálního? Díky následujícímu počinu tu možnost mít budete. Jedná se o hru pro dva hráče na jednom počítači, kde základním úkolem bude získat co největší score. Tak sežeňte kamaráda a vzhůru do boje!
Něco nevšedního? Co by si měl člověk pod tímto představit? Na tyto otázky se odpověď hledá dost těžko, přesto podle mého názoru by se mělo jednat o něco, co by člověka nadchlo a na co by vzpomínal ještě hodně dlouho a samozřejmě by se k tomu i rád vracel. Každý z nás má sice trošku jiný úhel pohledu a každý si jistě cení něco jiného, přesto si myslím, že takových nevšedních věcí je stále méně. Nechci se tady pouštět do nějakých složitých úvah, neboť nás čeká recenze na hru Wobbles. Chtěl jsem jen nějak pěkně nastínit, o čem vlastně dnešní počin bude, protože je jisté, že se bude jednat o něco, co zde nemáme každý den. Autoři z týmu Synthetix Interactive pro nás všechny připravili opravdu povedenou lahůdku, která je schopná nabídnout nespočet hodin kvalitní zábavy. Jedinou podmínkou je sehnat si protihráče, kterého přizvete ke svému počítači. Nepředbíhejme ale a pojďme si o následujícím počinu říci pár slov.

Příběhem dneska nezačneme, protože stejně žádný není, raději se vrhneme na samotný herní princip. V podstatě jde o to získat co možná největší score a být tak lepší než váš soupeř, kterého je potřeba přizvat si ke svému počítači. Důvod je ten, že hra nepodporuje jinou formu síťového hraní a bohužel není k dispozici ani žádná jiná forma AI. Jestliže si svého soupeře tedy přizvete, můžete si zvolit jednoho z pěti bojovníků. Vybírat můžete z těchto jedinců – Gunter, Kaia, Tsuneyo, Vic a Zoya. Každý z nich má přitom trochu odlišné vlastnosti, skládající se z rychlosti (speed), síly (power) a ze skákání (jump). Koho z nich si zvolíte, záleží pochopitelně pouze na vás, mnohem důležitější je výběr mapy, kde je pro vás připraveno několik zajímavých prostředí, mezi nimiž nechybí takový Egypt, středověk, vesmír, bažiny či dokonce ledové pláně. U každé mapy je vždy napsána obtížnost, jež je zde ve třech variantách – Easy, Normal a Hard. Toto označení je ale pouze informativní, zdůrazňuje, jak obtížné pro vás bude získávaní již zmíněného score, což ale i na té nejjednodušší obtížnosti nebude vůbec snadné. Vede k tomu totiž jen jedna jediná cesta a to ta, že musíte posbírat co nejvíce stvoření, pojmenovaných jako Wobbles, kteří vypadají jako gumoví medvídci, křížení s hruškou. Tato stvoření se náhodně objevují po mapě a jsou charakterističtí svým zabarvením. Jedná se o barvu zelenou, červenou a žlutou, kdy každá představuje jednu vlastnost, jakou jsem zmínil u vašich postav, tedy sílu, rychlost a skok.

Pokud máte tyto Wobbles ve svém vlastnictví, ještě zdaleka nemáte vyhráno, protože je musíte dopravit do své základny, kde se vám začne zvyšovat score. Základnu jistě bez větších problémů identifikujete a opět bych vám rád sdělil, že takto musíte pokračovat tak dlouho, dokud nedojde k uplynutí časového limitu a vám se nezapočte bod za vítězství v daném kole. Ovšem nemyslete si, že to bude nějak jednoduché, neboť ve hře je plno možností, jak si navzájem znepříjemnit život. Vaše postavy mají k dispozici zbraně, které jsou ale bez nábojů. Pokud ale seberete červené stvoření, dostanete k dispozici jednu střelu a můžete se pokusit vystřelit na svého protivníka a shodit ho mimo pevnou zem. Sice se znovu objeví, ale měl-li u sebe nějaké Wobbles, může na ně rovnou zapomenout. Na druhou stranu nemá nikdo jistotu ani při dosažení určitého score, neboť stačí vejít do protivníkovy základny a vše mu můžete ukrást a mnohdy si tak znatelně přilepšit. Samozřejmě pouze za předpokladu, zda-li vás takto poškozený jedinec nezastaví. V jednotlivých lokacích je potom plno míst, které vás dokáží zpomalit či zneškodnit, proto je potřeba neustále býti na pozoru. Někdy k získání Wobbles bude ale potřeba udělat více, než jen poskakovat po mapě. Ti totiž čas od času bývají uzamčení v některém z objektů, které daný level nabízí a vy pro jejich zisk musíte kupříkladu stisknout určitá tlačítka či provést nějakou jinou akci. Pokud bude vaše postava mít ve svém vlastnictví vždy o pět Wobbles víc, dojde k zlepšení její vlastnosti vždy v závislosti na tom, co má u sebe. Může tedy běhat rychleji, skákat výše či jak už jsem zmiňoval, využívat svojí zbraně k dočasnému zastavení protivníka. Bod za vítězství se připočte v případě, skončí-li časový limit a jeden hráč bude mít na svém kontě větší score. V případě shody dostanete k dispozici ještě trochu času k tomu, aby se vše rozhodlo. Celkové vítězství připadne hráči, který má na svém kontě dvě vítězství. Rovněž bych chtěl zmínit, že následující kola bývají vždy o něco obtížnější, neboť do mapy přibudou překážky, jež vám bohužel opět znepříjemní život. Vyhrajete-li i zde, pak si můžete vybrat další postavu, level a vše zkoušet tak dlouho, dokud vás to třeba neomrzí.

Co se týče technického zpracování, tak zde není naprosto co vytknout. Grafika je výborná, stejně jako hudba a zvuky. Jedinou nevýhodou tak zůstává HW náročnost a velikost souboru, dosahující mnohem větších hodnot, než bývá zvykem. S ohledem na kvalitu si ale myslím, že to lze překousnout. Mám-li to nějak celé uzavřít, pak vězte, že zde máme naprosto výbornou gamesku, která toho má co nabídnout - kvalitním zpracováním počínaje a třeba takovou výbornou zábavou konče. Jedinou slabinou jsou tedy jen vyšší požadavky a větší velikost archívu a možná také fakt, že hra nabízí pouze multiplayer klání. Překousnete-li to a seženete-li si protihráče, budete se skvěle bavit. Ostatní se bohužel budou muset podívat po něčem jiném. Každopádně vám ale přeji výbornou zábavu.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

ja | 07.04.06 v 11:00

A jak se to stahne? Neumim anglicky... :(

kikus | 19.06.05 v 13:11

super hra.oplati sa stiahnut.:)


galerie

Wobbles Wobbles Wobbles Wobbles Wobbles