recenze

Jet Boarder

Jet Boarder

Dnes jsme si pro vás připravili další lahůdku, v níž si procvičíte nejen svoje reflexy, ale i svoji trpělivost. V roli neohroženého robota se pokusíte zvítězit v náročném závodě, kde i jedna chyba může znamenat konec. Více ale až v naší recenzi.
V jednoduchosti je krása! Tak přesně tohle známé heslo si jistě řekl nejeden z nás. A mnohdy se není skutečně čemu divit, neboť i zdánlivé jednoduché věci bývají velmi krásné a jen tak něco se jim nevyrovná. Možná se tímto heslem řídil i Leandro Correia. Tento portugalský autor totiž vytvořil pro soutěže Retroremakes a One Switch UK hru, jež se ovládá pouze jedním tlačítkem a přitom je zábavnější, než mnohé tituly, které se pyšní mnohem složitějším interfacem. Možná se ptáte, co vše za tím stojí, proto zanechme těchto řečí a pojďme se následujícímu počinu podívat trochu blíže na zoubek.

Jestliže spustíte hru, bez větších opletaček se ocitnete v kůži jednoho sympatického robota na vzdušném prkně, s nímž hodláte za každou cenu vyhrát. Zbývá jen několik sekund do startu a vy se musíte zejména po psychické stránce připravovat na náročný závod, neboť (zejména při prvním hraní) vás čeká konfrontace vašich nervů s vašimi dovednostmi. V úvodu jsem se zabýval tím, že hra se ovládá pouze jedním tlačítkem a můžu vám říci, že je úplně jedno, jestli je vám bližší mezerník či třeba tlačítko myši nebo joysticku. Důležitá je schopnost naučit se co nejrychleji s ním pracovat a dostat se tak co nejdále. Než odstartujete, v pravé části obrazovky uvidíte svislý zelený proužek, který se velmi rychle doplní a pár sekund na to bez milosti vystartujete. Zjistíte, že se řítíte dopředu sami a ovlivnit můžete pouze úhybné manévry na levou a samozřejmě i pravou stranu. Standardně vás to ale směruje vlevo. Pokud ale přidržíte tlačítko pro akci, můžete počítat se změnou strany. Zpočátku vám to možná bude připadat složité, ale věřte mi, velmi rychle si zvyknete a budete se snažit splnit základní cíl – dostat se co nejdále to jen bude možné! To ale bohužel nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Proti vám totiž bude stát jeden neúprosný faktor, kterým jsou překážky. Nejčastěji se zde nacházejí ve formě nepříjemných „zátaras“, stojících jak na závodní trati, tak samozřejmě i mimo ni. Na mysli mám samozřejmě různé stromy, cedule, pneumatiky a mnohé další bariéry, kterých se stačí jen letmo dotknout a rázem nastanou nepříjemnosti. V lepším případě se vám ubere kousek vaší energie a až po menším zastavení se můžete zase vrátit do víru závodění, což jistě potěší nejednoho z vás.

Bohužel může nastat i horší případ, tedy že vás to zcela vymrští mimo trať, kde energie ubývá téměř rychlostí světla. V tomto případě se proto musíte snažit co nejrychleji dostat zpět na trať a pokračovat dále. Za žádnou cenu vám totiž nesmí tato energie klesnout na nulu, jinak bohužel automaticky končíte. Sice za své snažení získáváte body, které si poté můžete zvěčnit v položce High Score, což vám ale pocit dokončeného závodu bohužel nevyhradí. Musíte se tedy za každou cenu snažit držet na trati a snažit se zvítězit. Bohužel vás může potkat ještě jedna nepříjemnost a tím je uplynutí časového limitu v době, kdy to nebudete čekat. Naštěstí existují ve hře bonusy, jež vám mnohdy výrazně pomohou. Patří mezi ně například „Energy“. Význam vám jistě nemusím nějak zvlášť popisovat, protože vám je jistě jasné, že vám tato pomůcka doplní energii. Sice jen drobně, ale i tak to potěší. V případě nedostatku času vás jistě potěší pomůcka nazvaná „Extra time“, jež vám dodá menší časovou injekci a vy se opět můžete v klidu soustředit na závod. V případě „Turba“ naopak počítejte s tím, že na dobu několika sekund se vám zvýší vaše rychlost. Můžete také narazit na rampy, které vám dovolí přeskočit překážky, stejně jako na bonus, jež vám přidá slušný počet bodů k vašemu score. Bohužel narazíte i na „pomůcky“, které ve svém vlastnictví neuvidíte zrovna rádi. Jedná se o „Revert“ a „Snail“, kdy prvně zmiňovaný vám opět na dobu několika málo sekund prohodí ovládání, a vy se tak budete cítit docela zmateně, stejně jako u druhého prvku, kdy se opět na dobu několika málo sekund zpomalí vaše postava, a vy tak budete ztrácet čas. Samotné vítězství nastane v případě, projedete-li cílovou páskou. Stane-li se tak, automaticky postupujete do dalšího kola, kde musíte své snažení zopakovat. V opačném případě ale musíte vyťukat své iniciály a kouknout na vaše score, popř. zkusit vše znovu a doufat, že vše dopadne lépe.

Co se týče technického zpracování, tak zde nemám sebemenší výhrady. Grafika je pěkná a zvuky výborné, stejně jako hudba, která skvěle navozuje tu správnou atmosféru. O ovládání jsem již mluvil, proto bych se rád vrhnul na samotné hodnocení. Zpočátku jsem k Jet Boarder přistupoval docela rozpačitě, ale čím více se mi podařilo do hry proniknout, tím více jsem zjišťoval, jaký dobrý kousek máme vlastně k dispozici. Máte-li tedy tento žánr rádi, tak rozhodně stahujte, neboť je o co stát, a to i v případě, že hledáte dobrou zábavu. Za pokus samozřejmě nedáte nic ani vy ostatní ;). Na závěr mi už ale nezbývá nic jiného, než vám popřát příjemnou zábavu!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

Kalousek100

Kalousek100 | 11.05.20 v 17:00

Pěkné

Leandro Correia | 22.11.11 v 23:49

Thanks for the review! BTW, I'm Brazilian, not Portuguese. :o)

Watcher | 18.06.05 v 12:51

Hra je to pěkná,ale to ovládání je opravdu dementní.


galerie

Jet Boarder Jet Boarder Jet Boarder Jet Boarder Jet Boarder

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce