recenze

Mamba

Mamba

Mamba? To je další klon známého hada. Ale je tomu skutečně tak? Není, tentokrát nejste v roli nenažraného hada, co se neustále někam plíží za svojí potravou. Ale nyní jste právě vy potravou. Proč? Protože změna je život. :)
Kolik je mezi vámi chovatelů terárních zvířat? Kolik z vás má v lásce zrovna ty „slizoučké“ hady? Asi vás moc nebude. A co třeba, kdybych se zeptal na ty krasavce chlupáče pavouky? No, jedna je to havěť větší než ta druhá, co? V této hříčce si užijete obojího :) Ale pokud chcete těm nepříjemným hadům ukázat, zač je toho loket, můžete si vyzkoušet Mambu. Že by to byl další klon známého Snakea? Ano i ne. Remake to asi bude, ale dá se říct, že je to „antiremake“. Proč? No, sami uvidíte. :)

Protože tentokrát nejste v roli nenažraného, stále rostoucího hada, ale teď si vyzkoušíte být jeho kořistí. Cože, kořistí? Ale nebojte se, budete sice v jistém slova smyslu jeho kořistí, ale kořistí, která nechce být potravou, budete totiž v roli samotného pavoučka. Náplň celé gamesky naštěstí není jen o utíkání a skrývání se před nenasytným plazem, ale jde o taktické okrádání dravcova teritoria. Zní to zajímavě, že? Vašim úkolem je vždy v rozmezí třiceti sekund pomocí pavučiny „ustřihnout“ kus území. Prostě si jen vyšlápnete někam na hrací pole, za sebou taháte svoji pavučinku a někde ji nějak o okraj zakončíte/uzavřete... Ale to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Protihráč, alias tupě naprogramovaná imitace hada je v neustálém pohybu, navíc se nikdy nedá předvídat, kam se tohle stvoření hne; navíc je hadův pohyb celkem rychlý a dokonce je rychlejší, než ten váš. Asi je vám jasné, že vás ten zelenáč nesmí chytit. Pokud se tomu tak snane, nebo pokud si nestihnete do třiceti vteřin ukořistit alespoň kousíček herní plochy, máte další dva pokusy/životy. Tohle rychlé stvoření také samozřejmě nesmí přerušit vaši právě vznikající novou linii/pavučinu. Nebojte se, pokud vám tuhle čáru zničí, nepřicházíte o život, ale přicházíte o čas a najednou se bez pavučiny ocitáte uprostřed herního pole s nepřítelem v patách. Tak už víte co „není hráčovým cílem“, ale co je našim cílem? Cílem je neustále okrádat našeho podnájemníka o jeho životní prostor tak, abychom si v každém kole podmanili masivní část celé herní plochy. Zbývá ještě podoknout, že na našem podmaněném území a na okrajích game-plácku nám žádné nebezpečí nehrozí, ale z toho logicky vyplývá, že se had pohybuje jen na námi nedočteném území.

Takže čím více jsme si toho ukradli, tím více je pro nás okrádání riskantnější, protože ke konci levelu zbývá jen malý prostor a riziko, že to do nás ten hádek vpálí, se samozřejmě zvyšuje. Ale můžu vám doporučit malou taktickou vychytávku. (Kdo tu taktiku nechce číst a vlastně si tak zjednošit a znudnit už tak moc jednoduchou gamesku, ať přejde na další odstavec. :) Takže: Vytvářejte jen malé úseky uprostřed plochy ve tvaru dlouhých tenkých obdelníků, na tyto obdelníky postupně navazujte další a další, až vytvoříte jakousi přepážku. Až se bude nepřátelský objekt vyskytovat na jedné straně, máte bezpečnou možnost jedním zátahem získat celou polovinu zbývající plochy. Zkrátka a jednoduše - postupně dělejte rozdělující přepážky a potom si jen vezměte velký kus území, podobně můžete tvořit jen jakésy doky a malé pasti...

Shrňme si to. Pokud vás během četby této recenze napadlo, že jde o typ her jako známe třeba z mobilních telefonů - máte pravdu. Tak jednoduchý styl her je vhodný i pro mobilní telefony, takže se právě díky těmto mobilním společníkům tahle hra vlastně už dávno proslavila. Ale začátky tohoto stylu můžeme pozorovat už z DOSovských dob, takže tohle vlastně není remake hada, ale remake několika zapomenutých dosovských hříček. Tohle sice patří mezi velmi jednoduché a pro někoho ohranné vraky, ale také to patří mezi ty stále dobře hratelné a nezapomenutelné hříčky. Nezapomenutelné? Ano, i když se tohle po čase stává stereotypním, je to naštestí stále jednoduché a neotřelé. A v jednoduchosti je přece síla, ne?! V této spíše odpočinkové hře síla nenáročné a zábavné hratelnosti rozhodně je. A jak bych to tu celé zakončil? Ukončím to tu slovy, názorem mého kamaráda na tuhle recenzi a Mambu. Řekl: „Napiš tam: Bacha ať tě nesežere! A: Nehrajte to tak blbě jak já...“ A to už je pro dnešek asi tak všechno. :)

stáhnout hru
JiGr

autor
/ JiGr

Skóre

55 %

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Honza | 28.11.16 v 22:58

kurwa... tuhle hru jsem hledal celej život.. tohle jsem hrál jako malej na své krásné 486stce... to byli časy... mám takovou radost díky bože!!! dokáže tu někdo pochopit jak moc velká srdcovka to pro mě je? hrál sem tohle ještě s pampuchem armagedd a podobnýma skvostama.. krásná doba.. k tomu sem si mohl pouštět pohádky na CD , žádný mp3 jelikož to nemělo zvukovku, ale cédo jelo fajnově...

tamta | 21.06.14 v 08:58

jak se to spouští?

me | 14.02.12 v 11:01

There is also version of this game for iPhone - Tarantula vs Snake

samko | 13.10.11 v 20:31

jak sa pusta mamba?

aligator1 | 12.10.07 v 16:08

HRÁLA JSEM TO ZA MLÁDÍ A TO UŽ JE HODNĚ DÁVNO,JE TO JEDNODUCHÉ UKLIDNÍ TO!!!!!!!!

dodo | 19.01.06 v 19:03

je to výborná hra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


galerie

Mamba Mamba Mamba

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce