recenze

Pazoo 5

Pazoo 5

Pátý díl skvělé sokobanovské hříčky přináší 13 zbrusu nových úrovní, na jejichž dokončení budete potřebovat hodně využít svůj mozek. A nebo ne? Myslíte si, že se nezapotíte? Tak si to zkuste!
Pazoo se pomalu ale jistě stává klasikou, co jiného říct o hře, která má už pět pokračování (první, druhé, třetí a čtvrté)? Díky své jednoduché zábavnosti a chytlavosti si získala řadu příznivců, ale samozřejmě i řadu odpůrců. Jejím znakem je hlavně to, že technicky zůstává od svého prvního dílu na stále též úrovni a to jí v očích některých hráčů velmi znevýhodňuje. Jiní s autory souhlasí, proč měnit něco, co je úspěšné. Navíc nějaký vážný zásah do takové gamesy by mohl nadělat více škody než užitku, a proto nezbývá než se se stavem věcí smířit a zkusit se podívat na hratelnost, zda třeba tam nenastaly nějaké změny.

V recenzi na Pazoo 4 jsem kritizoval, že šlo pouze o kopii Pazoo 3, vlastně jen o další mise téže hry. Nyní mohu s uspokojením konstatovat, že Pazoo 5 je přece jen jiná. Čeho si všimnete hned, je změna hlavní postavy. Přiznám se, že netuším, zda je to záměr vytvořit hru tak, že její postava má stárnout, nebo je to čistě náhodný jev, ale je to vcelku jedno. Nová dobrodružství jsou tu a my se na ně teď podíváme. Pokud se těšíte zase na nějaké zbrusu nové prostředí, budete zklamáni. Tentokrát totiž nebudete přetlačovat skrz bludiště ani zvířata, ani figurky, ale opět ty staré známé barely. Celá grafika je shodná s tou, která byla v prvním díle, pokud si na něj ještě pamatujete. Zamrzí to, ale nevadí, důležitá je obtížnost a hratelnost. Snad to je pouze subjektivní pocit, ale zdá se mi, že právě obtížnost poněkud vzrostla. Člověk se zkušenostmi z minulých Pazoo asi nebude mít nijak zvláštní problém projít si všechna kola pěkně po sobě, aniž by mu připadala zvlášť těžká, ale kdo by začal hned s Pazoo 5, občas se dost možná zapotí. Nicméně všechny „zápletky,“ s nimiž se v tomto pokračování setkáte, tu již v té či oné podobě byly.

Domnívám se, že jedna hra se třemi modifikacemi nemůže sbírat stále vavříny pro svůj zprvu nepochybně zajímavý námět a provedení. Jedná se již o pátou variaci na jedno téma, dokonce téměř již jednu kopírující. Zřejmě již nastal čas na hlubší změny, aby si Pazoo zachovalo svou dobrou úroveň. Snad by se mohly objevit nějaké změny alespoň v té vizuální stránce, aby podobnost nebyla patrná na první pohled a natolik do očí bijící. Pazoo 5 je stejně zábavná, jako všechny předchozí díly, jen je v pořadí již pátá. Ovšem přece jen se udála jedna změna. Po dokončení každé úrovně se vám následná tabulka s hodnocením již zjeví v angličtině. Poněkud zkalen je tento úspěch tím, že menu je stále v japonštině, byť ani to už nemůže nikomu vadit, protože každý už rozložení jednotlivých položek zná. Musím se přiznat, že recenzovat takřka stejnou gamesu poněkolikáté je mnohem větší práce, než psát o něčem neotřelém a novém. Mám sto chutí Pazoo 5 zkritizovat, ale nemůžu, protože přece jenom tam nějaké kouzlo je, které mě vždy donutí snažit se pokořit i další a další nástrahy, byť v tom samém provedení, jež jsme viděli...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

Ondřej Szalonnás | 28.05.05 v 21:44

Nelekejte se :-) Jde jen o menu, které má, pokud mě paměť neklame, pouze 4 položky, jejichž smysl záhy pochopíte :-) /start hry, pokračovat v minule rozehrané, nastavení a konec).

Gawaen | 28.05.05 v 18:40

Bohužel neumim japonsky nebo jak je to psany takže z toho nic nemam, stahnu si něco v angličtině :-)


galerie

Pazoo 5 Pazoo 5 Pazoo 5

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce