recenze

Factor X

Factor X

Na dnešek jsme si pro vás připravili další lahůdku, která vyšla z dílny společnosti Fallen Angel Industries. A ačkoliv se jedná o jejich starší a ještě k tomu velmi brutální kousek, rozhodně má co nabídnout i v dnešní době. Nevěříte?
Fallen Angel Industries. Už při pouhém vyslovení tohoto magického slovního spojení, se jistě každému z vás vybaví tým herních vývojářů, stojících za mnoha výbornými hity, které dokázaly a ještě dlouho dokáží výborně pobavit. Ostatně, takové Commando, Megamunt 2, Tango Strike či třeba Siege jistě mluví za vše. Není tomu taky tak dávno, co jsme si mohli se dvěma významnými členy z tohoto týmu popovídat. Jejich hry jsou totiž skutečně zárukou kvality, neboť společným úsilím jednotlivců dokázali i přes mnohdy nevelkou podporu učiněné zázraky. V jejich repertoáru lze tedy samozřejmě najít i spoustu dalších kvalitních her, které doposud na našem serveru nemáme a jistě vám nemusím říkat, že jednou z těchto her je i dnešní Factor X. Možná to není až tak patrné, ale jedná se o poměrně starý titul, jenž se ale rozhodně může, díky své kvalitě, srovnávat s dnešními tituly, z nichž mnohé dokonce předčí. Nepředbíhejme ale a pojďme si vše pěkně popsat…

Než se pustím do jakéhokoliv dalšího popisu, rád bych dodal, že hra obsahuje notnou dávku brutality, proto zejména mladším hráčům již předem doporučuji, aby raději zvolili něco jiného. Vy ostatní ale mějte na paměti, že se ocitáte v kůži sympatické Rayne, která shodou několika nešťastných náhod padla do zajetí, a na vás je ji samozřejmě osvobodit. Už rovnou vám můžu říci, že se mnohdy opravdu zapotíte. Během celkově třiadvaceti misí totiž budete mít možnost si nejprve netradiční cestou zrekapitulovat boje druhé světové války, poté zavítáte do doby vietnamské války a nevynecháte ani boje v Iráku. Možností je připravených poměrně dost, takže nic vám nebrání pustit se do pravé a nefalšované akce, kdy se po osvobození vaší hrdinky budete snažit svým protivníků dokázat, že si s vámi neměli nic začínat. Atmosféru hry jsme si tedy lehce nastínili, pojďme se pokusit do hry proniknout trochu hlouběji. Rád bych se nyní trošičku podrobněji věnoval náplni jednotlivých misí. Pokaždé se totiž ocitáte na jedné malé obrazovce, a než se stačíte rozkoukat, odevšad se na vás začnou řítit slušně vyzbrojení protivníci, snažící se o vaši rychlou eliminaci. Budou tedy po vás neustále pálit ze svých zbraní a vaším prvořadým úkolem je tedy se ubránit. Samozřejmě si musíte udělat čas i na útok. Až to bude nepřítel čekat nejméně, musíte se ho snažit co možná nejrychleji postřelit a ubrat mu kousek z jeho cenného zdraví. To zpočátku půjde docela snadno, a to zejména díky tomu, že ve své základní pistolce bude mít k dispozici nekonečné množství munice. Nepřátelé na vás tedy budou útočit v několika vlnách a jistě by neměl být problém se o ně postarat. Jednou ránou je ale bohužel k zemi neskolíte. Připravte se na to, že vše probíhá ve stylu Soldier of Fortune, kdy protivníkům nejprve budou upadávat končetiny a teprve pak spokojeně „ulehnou“ na zem.

Vše je samozřejmě doprovázeno spoustou krve a nutno říci, že místy jí je opravdu přemnoho. To platí zejména v pozdějších částech hry, kdy znatelně přituhuje, a jistě tedy hojně začnete využívat zbraní, jež se budou náhodně objevovat v každé z lokací. Těchto zbraní je několik a zaručuji vám, že vybírat je skutečně z čeho. Máte-li rádi rychlou akci, jistě oceníte přítomnost minigunu. Holdujete-li hromadným likvidacím, možná by vás mohl zaujmout granátomet či třeba samurajské hvězdice. Co takhle se ale rozptýlit s brokovnicí? Ve Factor X to skutečně není problém. Bohužel oproti původní zbrani mají tyto „novinky“ omezený počet nábojů, takže jakmile vše vypotřebujete, budete se muset opět dočasně vrátit k vaší „prvotině“. Tedy alespoň do doby než najdete nějaký další exemplář. Bohužel mnohdy bude potřeba při soubojích vynaložit obrovské úsilí, abyste misi dohráli do zdárného konce, neboť protivníci bývají někdy dobře ukryti v různých bunkrech či v jiných dalších objektech a rozhodně vás nenechají ani chviličku klidnými. Třešničku na dortu pak tvoří závěreční bossové, kteří mají už opravdu tuhý kořínek, a tak se může velmi lehce stát, že souboje s nimi neustojíte. Dojde-li ze strany jakéhokoliv nepřítele ke zranění, automaticky ztrácíte jeden ze svých tří životů, a ztratíte-li úplně vše, automaticky prohráváte. Útěchou vám může být pouze fakt, že v případě získání slušného počtu bodů, které vám v průběhu hraní přibývají, si vše můžete zvěčnit v položce High Score. Budete-li mít ale štěstí a úspěšný postup od levelu k levelu bude na denním pořádku, můžete se těšit na bonus. Tedy samozřejmě za předpokladu, že při svém „putování“ nezapomenete sesbírat loga se symbolem „FX“. Pokud tak učiníte, pak v samém závěru počítejte s opravdovou lahůdkou v podobě tří speciálních módů a zaručuji vám, že budete opravdu mile překvapeni ;). Pokud vás klasická kampaň omrzí, můžete směle v hlavním menu kliknout na druhou položku Arcade, kde se ocitáte pouze v jednom šedivém prostředí, ohraničeném kroužícími plameny. Záhy po spuštění se na vás začnou valit hordy nepřátel. Jejich nátlak bude bohužel stále intenzivnější, a tak bude záležet pouze na vás, jak dlouho vydržíte. Zvolíte-li v menu poslední položku „Level Select“, pak bez obav můžete v libovolném pořadí hrát mise, které jste měli možnost spatřit v kampani. Hráče potěší rovněž i volitelná obtížnost, stejně jako možnost volit si velice zajímavé oblečky.

Co se týče technického zpracování, tak zde nemám sebemenších výtek a tvůrce musím pochválit. Verze, kterou vám přinášíme, navíc v sobě obsahuje nejednu implementovanou záplatu, a tak by v průběhu hraní neměl nastat sebemenší problém. Vyzdvihnout lze prakticky vše - vizuální stránkou počínaje a jednoduchým a intuitivním ovládáním konče. S chválou bych mohl takhle klidně pokračovat dále, ale myslím si, že v nejlepším je rozumné skončit. Jak jsem již zmiňoval, tento počin je na světě nějaký ten týden, ale rozhodně by byl hřích si o něm nenapsat pár slov. Fallen Angel Industries jsou totiž společností, která se snaží produkovat pouze kvalitní tituly a to se jim více méně daří. V rozhovoru jste se mohli dočíst, že se chystá druhý díl, který ale možná díky změně působnosti hlavního programátora nevyjde pod hlavičkou „padlého anděla“. Uvidíme jak to celé dopadne. Mám-li to ale nějak celé uzavřít, pak vězte, že nemáte-li tento počin ještě ve své sbírce a nevadí-li vám přílišná porce brutality a násilí, pak rozhodně stahujte. Je skutečně o co stát!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

Ganter | 03.06.05 v 17:39

Total Destruction :)


galerie

Factor X Factor X Factor X Factor X Factor X