recenze

Block Out Millennium Edition

Block Out Millennium Edition

Nedejte se zmást dlouhým názvem! Skrývá se za ním dobře vyvedený 3D tetris, který řádně prověří vaši představivost a schopnost kombinovat! Máte je nebo ne?
Předělávky klasických her do trojrozměrného provedení jsou jakýmsi symbolem jejich života, tedy že o ně ještě hráčská ani autorská veřejnost neztratily zájem. Dá se říct, že která populární klasická hříčka se nedočkala 3D zpracování, jakoby neexistovala. Ono přidání dalšího rozměru většinou dopadá špatně, a to hned z několika důvodů. Jednak jsou lidé již zvyklí na původní verzi a přechod na novou jim nemusí nutně připadat košer, jednak se stává, že autoři svůj úkol jednoduše nesplní a starý dobrý námět je zničen a zavalen pod tlakem zbytečné efektnosti, která jde na úkor hratelnosti.

Pokud jde o 3D předělávky tetrisu, bájné to logické gamesy, je ona změna doprovázena několika vypečenostmi, na nichž si je možno celkem úspěšně vylámat zuby. Jednou z nich je problém perspektivy. Už z podstaty tetrisu plyne, že těžko ho lze trojrozměrně zobrazit jako dřív. Řeší se to tak, že se na dění na obrazovce díváte shora, odkud stavební dílky padají dolů. Pokud se ale autor nechá zviklat k nějakým grafickým experimentům, vzniká pak prapodivný guláš, ze kterého nemá nikdo nic. A další věcí (a nepochybně ne neposlední) je přímo úměrné zvýšení obtížnosti takové gamesy. Hráč už nemusí řešit jen to, zda do sebe kostky zapadnou svými stranami, ale musí si padající objekt velmi dobře prohlédnout ze všech stran, rozmyslet se, kam bude nejlépe pasovat. Další problematičnost je tu záhy, říká se jí perspektiva. Kdyby nebylo hrací pole rozděleno pomocí čar na čtverce, velmi složitě by se nastavoval správný směr padajícího objektu. Možná si říkáte, proč jsem začal tak teoreticky a ještě vám nic nepověděl o Block Out Millennium. Nemějte ale obavu, vše co jsem řekl, se na tuto gamesu bez výjimky vztahuje. Naštěstí vám mohu říct, že autoři se zmiňovaným chybám velkým obloukem vyhnuli, a my tu proto před sebou máme velmi zajímavou hru, která nám řádně provětrá mozky, co se týče naší geometrické představivosti.

Po spuštění na vás nebude čekat žádné menu. Hra na vás vybalí své původní nastavení, pokud se vám ale nebude líbit, stačí jej v nabídce Options, která je umístněna v pravém horním růžku obrazovky, jednoduše změnit. A to od ovládání přes nastavení rychlosti pádu stavebních kostek až po určité změny, které vám to přemýšlení přece jen trochu zjednoduší. Abyste si ale nemysleli, že se konají nějaké orgie, co se týče ovládání, když jsem jej zmínil jako to první, co se dá změnit. To v žádném případě, vše se dá odbýt pomocí myši a příslušných otáčecích tlačítek, co jich v pravé části obrazovky je. Jde ale o to, že každé tlačítko má i přiděleno jedno písmeno vaší klávesnice, nicméně chtít ovládat tetris na klávesnici asi není moc dobrý nápad. Již jsem se zmínil o tom, že ve 3D zpracování této hříčky mohou nastat vážné potíže, co se týče orientace. Aby to měl hráč co nejvíce usnadněné, každá vrstva dopadnuvších kostek má svou barvu. Takhle to nezní nijak extra, to ale doceníte až při hře samotné. Když se díváte dolů za padající kostkou, je také dobré vědět, v jaké výšce se nachází, abyste s ní neotáčeli tak dlouho, až by dopadla jak nejhůř mohla. Na to ale máte k dispozici odpočítávadlo, o kolik pater ještě objekt spadne, než dopadne, který je taktéž umístěn v pravé části obrazovky.

Musím říci, že grafika je poměrně zdařilá. Podařilo se tu nalézt akurátní poměr, mezi 3D a přehledností, mám-li to tak nazvat. Domnívám se, že v současné chvíli téměř nelze vyřešit problém takového zobrazení lépe, než tomu je zde. Od usilovného pálení mozku vás nebude ani vyrušovat žádná doprovodná melodie, pokud patříte mezi ty, kteří naopak vyžadují hudební doprovod při logické námaze, budete se muset protentokrát spokojit s něčím externím. Nicméně zvuky určité uslyšíte, že by se však jednalo o něco světoborného, to tedy ani omylem. Opět však musím připomenout, že důležitější je konečná hratelnost a tady se musí nechat, že Block Out má velký potenciál. Protože koho baví lámat si hlavu, ten si rozhodně přijde na své. Kdo však nemá 3D předělávky všeho druhu příliš v lásce, nechť raději sáhne po některém 2D provedení (Becher tetris) ...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 5 =

Ondřej Szalonnás | 18.05.05 v 21:48

To máte zcela jistě pravdu! Jde hlavně ale o to, že už jste také určitě viděli xy takových předělávek, které byly strašně nepřehledné a celkově nepovedené, takže nakonec to ani nebylo k hraní. (tetris, a zvláště pak tetris ve 3D, je jednou z těch games, které mají svojí hratelnost přímo závislou na technickém zpracování).

Pepe | 17.05.05 v 20:56

přesně tak
tohle musí být ale už x-tá předělávka původní hry
ta původní chodila i na XP (ne na Windows XP ale na PCXP)

Dawe | 14.05.05 v 23:00

Tak mezi námi děvčaty,tak tato hra s názvem Block Out již kdysi vyšla a běhala sice ve dvou barvách (oranžová s černou?) již na Pc 386 a 486.


galerie

Block Out Millennium Edition Block Out Millennium Edition Block Out Millennium Edition