recenze

Space Invaders (Neave)

Space Invaders (Neave)

Klasika se vrací. Máte chuť si znovu připomenout jednu z největších herních legend? Pak jste na správné adrese. Ponořte se opět do neutuchajícího gejzíru skvělé hratelnosti, který již prověřily milióny hráčů…
Kdo by neznal Space Invaders. Titul, který se řadí po bok těm největším velikánům, byl již mnohokrát předěláván. První verze však světlo světa spatřila v roce 1978. Japonská společnost Taito snad ani nemohla očekávat, jaký poprask způsobí. V zemi vycházejícího slunce dokonce docházely mince nutné pro hraní hry na automatech. Děti okrádaly rodiče, jen aby mohly hrát. Dnes se sice již nic podobného opakovat nemůže, přesto nás hry nadupané hratelností oslovují. I na Freegame.cz jsme již několik klonů této herní legendy recenzovali. Připomeňme si postarší Space Invaders 1.1, kvalitně zpracovaný Alien Invaders od českého týmu Myasoft a také neotřelý Chicken Invaders, kde se místo ufonů utkáte se slepicemi. Právě recenzovanou gamesu má na svědomí Paul Neave, který se zabývá tvorbou různých remaků. I z designu jeho stránek můžeme říci, že je to velmi dobrý programátor. To dokázal i dnes.

Herní princip této flashové gamesky snad netřeba dlouze rozebírat. Space Invaders je klasická 2D střílečka. Jako člověk musíte ochraňovat Zemi před útokem mimozemšťanů. V každém kole je hned 48 nepřátel rozmístěných v šesti řadách. Všechna úspěšná sestřelení nepřítele jsou různě obodována. Alieni se pohybují vodorovně, vždy se ale posunují čím dál více k vám. Samozřejmě mohou také střílet. Nachystány jsou hned tři velké štíty, které vám zpočátku poskytnou nezbytnou ochranu. Vaším cílem je všechny nepřátele zneškodnit dříve, než se dostanou k Zemi. Pokud se vám to podaří, postupujete do dalšího kola. Tam je připraven stejný počet nepřátel, kteří se již pohybují rychleji. Hra je tedy čím dál těžší a těžší. Kouzlo hratelnosti znovu tkví v tom, být lepší než soupeř a vydržet co nejdéle. Připravena je také highscore tabulka. Kdo ji zaplní nejlepším výsledkem?

Space Invaders od Paule Neaveho nevynikají převratným zpracováním. Proč taky? Grafika je jednoduchá a hlavně přehledná. Ve válečné řeži se dá pořád bez problémů orientovat. A to je u podobných her nejdůležitější. Velice dobrá je také hudební stránka. Ústřední, stále se zrychlující melodie je sice občas deprimující, ale určitě v ní najdete zalíbení. Ostatně jako v celém dnešním titulu. Space Invaders totiž ani po letech neztrácejí nic ze své hratelnosti. V sotva půlmegovém archivu tak naleznete skvěle zpracovanou hru, která vás jistě opět vtáhne do světa klasické herní zábavy. Já ji mohu jen vřele doporučit.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 4 =

Kacenka | 26.04.05 v 21:12

Jak muze mit takovahle hra drzost na 64RAMky a 300 MHz procesoru?Nejde o to,ze to nekomu muze delat problemy,ale,ze se to da zahrat na Didaktiku nebo na konzoly od vetnamcu... Nebude v tom nahodou neco nechtenyho?


galerie