recenze

Hero of Infamous Kingdoms

Hero of Infamous Kingdoms

Adventura, jež si vzala za cíl legendární herní sérii Quest For Glory! Tak přesně takto by šel charakterizovat počin nazvaný Hero of Infamous Kingdoms, kde v roli sympatického hrdiny bude muset zachraňovat Kečupové království.
Když jsem poprvé spouštěl tuhle hru, vybavily se mi vzpomínky na velmi kvalitní sérii adventur Quest For Glory (zkráceně QFG) od legendární společnosti Sierra. Ta sice v minulosti představila mnohem více takových počinů, přesto velký úspěch sklidila až právě se sérií QFG, v níž jste se octli v kůži hrdiny a vydali jste se vstříc dobrodružství. Poslední, tedy pátý díl se mi sice nedostal do rukou, ale u zbylých dílů jsem strávil nejedno odpoledne a musím říci, že ten čas byl opravdu příjemný. Tyto doby jsou ale už dávno pryč, a pokud se na ně zpětně podívám a zhodnotím je, pak musím říci, že nejpovedenější byl díl čtvrtý. Tímto nechci samozřejmě shazovat ty zbylé, ovšem byla to právě čtyřka, která se u mě zapsala nejlépe. Bohužel posledního dílu jsme se dočkali již před velmi dlouhou dobu a vypadá to, že nového přírůstku se jen tak brzo nedočkáme, což je podle mě velká škoda. Tohle si možná řeklo i několik tvůrců, kteří se rozhodli tuto sérii oživit. Mohli jsme se tak dočkat titulu Quest for Glory 4 1/2, jenž lze řadit mezi ty povedené. Děj autoři vsadili přesně na pomezí dílu čtvrtého a pátého a vše pěkně vsunuli do prostředí dílu prvního. Hrdina se tak vrací do města Spielburg, kde opět prožívá nejedno dobrodružství. Titul ale vyšel už poměrně dávno a od té doby jsme pouze mohli doufat, že něco podobného přijde i později. A právě to se dnes stalo. Máme zde titul, který se snaží opět oživit stojaté vody této série a mojí milou povinností je vám ho co možná nejlépe přiblížit a říci, zda se autorům výsledek podařil a zda hra stojí za vaše zahrání.

Po trošku delším úvodu bych se nejprve milerád vrhnul na příběh. Bylo nebylo jedno rajčatové království, kde si místní obyvatelé spokojeně žili a hleděli si pouze svých vlastních věcí. O obživu se starat nemuseli, neboť se jim neustále na polích rodila rajčata, která dokázala zaplnit jejich žaludky. Tomu všemu má být ale konec. Z nějakého nepochopitelného důvodu se tato rajčata přestala rodit a místní král je z toho opravdu zoufalý. Neváhá proto ani chviličku a povolává vás, jakožto zkušeného hrdinu. Od tohoto panovníka dostanete do péče jednu listinu - recept, pomocí něhož budete moci rozmnožit již zmíněná rajčata. Váš úkol je tedy stanoven, zbývá už ho jenom splnit ;). Vydáváte se tedy na průzkum okolí a krůček po krůčku se přibližujete k vytouženému cíli. Ještě předtím, než tohle všechno začne, si můžete na začátku zvolit jednoho ze tří typů hrdinů. Mám-li být konkrétní, jedná se o postavu mága, bojovníka a zloděje. Zpočátku mě trochu zamrzela absence paladina, ale jakmile jsem zjistil, že výběr postavy nemá na průběh hry vůbec žádný vliv, bylo mi to pak jedno. Co se týče průběhu samotné hry, pak byste neměli mít vůbec žádné problémy. Narazíte na několik velice pěkných lokací, kde poznáte zajímavé postavy. Každá postava je klíčová, neboť vám může pomoci s předměty na vašem seznamu, které jsou potřebné pro výrobu kouzelného rajčete. Mám-li být opět konkrétní, budete muset najít rajče, prach, kouzelný prsten, jablko, skřítka a samozřejmě i prázdnou lahvičku.

Nalezení většiny těchto věcí by mělo být otázkou několika málo minut. Největší problém asi budete mít se získáním jablka, protože musíte u jedné sympatické slečny uhodnout pět hádanek. (Pokud byste měli nějaký problém, na oficiálních stránkách je fórum, kde vám rádi pomohou.) Pokud získáte i tuhle ingredienci, pak není vůbec žádný problém hru dohrát, což mě opravdu překvapilo, neboť jsem si hlavně od délky sliboval skutečně mnohem více. Pokud budete dialogům věnovat patřičnou pozornost, pak by vám dohrání nemělo trvat více než hodinu, což je dost málo. Co mě ale naopak překvapilo, byl fakt, že tvůrci se snažili vytvořit parodii na již zmíněnou sérii. Některé situace jsou opravdu veselé. Pro příklad si stačí dojít do nedaleké jeskyně, kde s vámi jistá žena bude soupeřit ve hře Kámen, nůžky, papír. To, že jde o parodii, ostatně dokazuje i příběh, který je na můj vkus opravdu ztřeštěný :).

Opusťme ale na chvíli tuhle sféru a pojďme se věnovat oblasti technického zpracování. Nejprve bych řekl pár slov k vizuální stránce, jež je tak na úrovni třetího dílu již několikrát zmíněné série QFG a místy ještě připomíná EGA verzi původního druhého dílu. Sice to není vyložený zápor, přesto s ohledem k délce si myslím, že tvůrci se v této oblasti mohli vytáhnout mnohem více. Co se týče zvukové stránky, tak to je spíše nic, než moc. Vše naštěstí zachraňuje hudební složka, o které lze hovořit jako o mírném nadprůměru. Jinak byl do hry vložen kompletní interface ze starších sierrackých adventur, takže můžete počítat s možností Save, Load či třeba s poměrně jednoduchým a intuitivním ovládáním. Příjemným překvapením je přítomnost dabingu, který docela slušně navozuje tu správnou atmosféru. Trochu mi vadilo, že se v průběhu hry zcela nešikovně zobrazují názvy různých adventur v levé horní části obrazovky, a také to, že pokud si v průběhu hry uložíte svojí pozici a změníte si v menu rozlišení, pak vám tato pozice nepůjde načíst a vy budete muset buďto začít hrát znovu, nebo si vrátit rozlišení do původních hodnot.

Tak a to by bylo asi tak vše, co jsem vám chtěl říci. Pojďme si to nějak pěkně uzavřít a hlavně zrekapitulovat. Máme zde titul, jenž se snažil připomenout slavnou éru adventur z mistrného pera společnosti Sierra. K dispozici je poměrně zajímavý příběh a i záruka toho, že se místy budete bavit. Bohužel titul trpí vážným nedostatkem, a tím je délka. Vizuální stránka rovněž mohla být na trošku lepší úrovni. Stejně jako zvuky. Příjemným překvapením je naopak přítomnost dabingu. Suma sumárum, jste-li příznivci adventur, o stažení byste mohli uvažovat, ale mnohé z vás jistě odradí docela velká velikost archívu. Jestliže si hru ale nestáhnete, o nic extra nepřijdete.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

vendula | 12.01.06 v 17:02

QFG 1-4 se dají stáhnout na adrese http://sierrac.free.fr/

Markéta | 29.04.05 v 09:30

Ahoj.Nevěděl by někdo o češtině do této hry?Já totiž neumím anglicky. :)

HonzaS | 27.04.05 v 08:45

Nevíte někdo o zdroji starých dobrých her od Sierry (SpaceOuest, Larry, PoliceQuest)


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce