recenze

Jose

Jose

Šachy jsou pojem a ten, kdo je neumí alespoň trochu hrát, je téměř kulturní barbar. Souhlasíte se mnou? Tak si vyzkoušejte gamesu, která je tak obsažná, že budete valit bulvy!
Nemyslím si, že by někdo nikdy o šachu neslyšel, a jestli se mezi vámi přece jen nějaký takový mimořádný exemplář přece jen najde, tak ať se jde radši někam zahrabat a najevo tuto svou neznalost ani nedává. Říká se, že šach je jednou z nejstarších her, které se nám zachovaly do dnešních dní (byť v silně pozměněné podobě), a navíc se těší i poměrně velkému počtu fanoušků. Hra králů určitě nemohla být z těch, které by na své počítačové ztvárnění měly čekat dlouhou dobu, a to nejen pro svou zmiňovanou oblibu, ale také pro nizoučké technické nároky. Dokladem toho nám nejsou pouze desítky šachových her na PC, ale i další desítky variací ze starších platforem. S každou novou verzí se ale stále zvětšoval jeden problém - jak udělat právě tu novou zajímavější a chytlavější verzi, vždyť z čistě herního hlediska se nemůže měnit nic. Pokusy byly různé, ale já si dovolím říci, že nebýt několika různě závažných chybek, měli bychom před sebou skutečně jeden z nejpovedenějších free šachových simulátorů, který dosud vznikl.

Pravdou je, že Jose není ani tolik samotnou hrou, jako spíše téměř profesionálním šachovým pomocníkem. To ale samozřejmě neznamená, že byste v něm nenalezli to, co je v „obyčejných“ gamesách. Zahrajete si jak proti počítači (který je zastupován určitým enginem), tak samozřejmě i proti jinému lidskému protihráči, což je dozajista mnohem zábavnější možnost. Jenže to je jen začátek. Pokud jste šachovým odborníkem, jistě uvítáte možnost tvořit si přímo při hraní analýzy a zapisovat si poznámky, které se vám jednoduše ukládají, a tak k nim můžete kdykoliv opět sáhnout. Pro lepší přehlednost si můžete vytvořit i jakousi kartotéku svých, třeba jen cvičných, partií. Ještě více vaše srdce zaplesá, pokud jste hračičky a rádi se zaobíráte každou maličkostí. Nelíbí-li se vám původní sada figurek, vyberete si z poměrně široké nabídky jinou (cestovní, lipskou, francouzskou atd.). Nechcete hrát na tradičním bílo-černém šachovnicovém poli? Žádný problém, zvolíte si z nabízené palety barevnost jinou, klidně třeba zeleno-růžovou, pokud se vám to bude líbit. To samozřejmě nejsou všechny vymoženosti, kdybych je tu měl všechny vyjmenovávat, byla by tahle recenze mnohem, mnohem delší. Zmíním ale přece jen ještě jednu věcičku, která může potěšit zaryté 3D milce. Hru si totiž můžete přepnout do 3D pohledu a různě si s šachovnicí otáčet, abyste měli co nejlepší výhled. Mně ale přehlednější připadá rozhodně ten klasický 2D.

A nyní ke stránkám, které nejsou až tak příznivé. Tak jednak je to ta věc, že celou řadu vylepšení si musíte jako doplňky stáhnout z homepage Jose. Ony to nebývají velké soubory (okolo 4 MB), ale přesto součástmi základní výbavy nejsou. Pokud byste ale například chtěli mít ve svém počítači k nahlédnutí 50 000 šachových partií těch největších mistrů, pak si budete muset stáhnout soubor s velikostí přesahující 100 MB. Na druhou stranu si lze hru užít i bez takového doplňku a ne každý má aspiraci stát se šachovým expertem. Co je ale ještě o něco horší, že konstrukce hry se nezdá stabilní. Teď možná mnozí z vás neví, o čem mluvím. Velmi často se totiž během hraní objeví chybové hlášení, nebo se vůbec engine zasekne a už jej nerozchodíte. Řešením je obvykle vypnutí aplikace přes Ctrl+Alt+DEL, v horším případě i reset natvrdo.

Hodnotit technické vyvedení je pro mě také poměrně složité. Mám-li brát v potaz pouze tu „základní verzi“, která například neobsahuje onu 3D modifikaci, jedná se o lehce nadprůměrné vyvedení. Složitější je to ještě o to, že měřítka kvality jsou posunuta vzhledem ke stylu hry. Jednoduše řečeno, málokdo by čekal od šachu totéž, co od 3D akce. Šachy byly vždy konzervativnější a nesnažme se jim tuhle výsadu kritizovat. Ta hra je přece jen o něco starší než většina z nás. Myslím, že nikdo z vás nebude úrovní grafiky zklamán, hovořit však o výborné grafice by také nebylo úplně fér. Žádná melodie vaše snažení doprovázet nebude; pakliže toužíte po jiných než jen základních zvucích, můžete si je dodatečně opět stáhnout. Domnívám se ale, že to může jen rušit.

Na závěr tedy jednoduchá rada. Máte-li chuť na kvalitní šachy, nebo se chcete zdokonalit, nebo to s šachem myslíte velmi vážně, pak se může José stát vaším velkým pomocníkem, spolupracovníkem a protihráčem. Jestliže toužíte ale po rekreačním zážitku z této velmi chytlavé hry, sáhněte raději po jednodušších simulátorech, jako jsou My Chess nebo Smart Neural Chess, protože ty vás nebudou zatěžovat množstvím doplňků, které jsou vám k ničemu.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

75 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

tiger64 | 29.03.06 v 12:00

Ahoj, José Chess patří v šachových programech zdarma ke špičce. Je multiplatformní (hraji jak v MSW, tak v linuxu), Bohaté možnosti nastavení a jako bonus jsem do něj udělal i češtinu. V tuto dobu by mohla být již i v hlavní kompilaci. Pokud ne, uplácal jsem jedno fórum, http://jose-chess.64.cz , tak ji najdete tam. Co se týká stability, je to spíš podmíněno instalací javy. Ve WXP mi nespadli ani jednou, v jednom linuxovém distru na slabém HW to bylo horší. Na normálním železe i v Linuxu bez problémů.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce