recenze

Mestečko 2

Mestečko 2

Právě dnes vám přinášíme druhý díl budovatelské strategie Mestečko, který u nás vyšel poměrně nedávno. Oproti svému předchůdci se ale nyní vše přesouvá do období středověku a vy opět musíte vytvořit prosperující sídliště. Tak co, troufnete si?
Není to tak dlouho, co jsme u nás měli strategii pojmenovanou Mestečko, která bohužel nedopadla moc valně. Jak jistě moc dobře víte, tvůrci z týmu Firehead se snažili ukuchtit budovatelskou strategii, jež by se podobala legendárním SimCity. Bohužel tomu chybělo to podstatné, a to je hratelnost. Po pár minutách se tedy hráč bohužel začal nudit. Tito tvůrci ale zdaleka nebyli sami. Již dříve se o svůj vlastní SimCity-klon pokoušela spousta autorů a myslím, že tituly jako Lincity, Buduj Vlast !!!, Starosta či třeba jeho druhý díl mluví za vše, neboť, dle mého názoru, jsou všechny tyto podobné tituly stále o jednom a tom samém. Žádný z nich totiž nedokáže nadchnout na více než deset, v lepším případě patnáct minut. Musí se ale ocenit snaha autorů, kteří se snaží svoje neúspěchy překonat a svá další dílka se snaží vylepšit, jak to jen jde. Zdárným příkladem budiž titul Pyramis, jenž se i přes několik chybiček tvůrcům docela povedl. Vraťme se ale k dnešnímu tématu, tedy k recenzi na pokračování Mestečka, a pojďme si říci, zda-li se mu podaří překonat svého předchůdce a své konkurenty.

Dneska udělám výjimku a na výše položené otázky odpovím hned v úvodu - nepodaří! Proč si tohle myslím, vám vysvětlím na několika následujících řádcích. Nyní bych se na chviličku pozastavil u popisu herního prostředí. Ocitáte se ve středověku a jiná doba si vyžádala změnu budov. Oproti moderním panelákům tedy počítejte s malými dřevěnými domečky, které opět budou obývat lidé. Princip hry je stejně jako u předchůdce totožný, takže vaším prvořadým úkolem je postavit co nejvíce budov a vydělat tak slušný počet finančních prostředků. Toto vše budete moci provést v celkově třech misích, které budete mít k dispozici. Úkoly v nich vám budou stanoveny předem, a tak s rostoucí populací musíte vždy zajistit dostatek peněz a jídla. Budovy jsou celkem čtyři. Nejprve vám do oka jistě padne budova hlavní, ze které můžete stavět budovy další. Pokud hodláte rozšířit vaše obyvatelstvo, pak byste rozhodně měli postavit domeček. Vaše obyvatele samozřejmě musíte živit, proto byste neměli moc dlouho otálet a rychle postavit farmu, která vám bude velice klidným tempem dodávat zásoby jídla. Později také můžete postavit obchod, v němž si můžete velice pohodlně obstarávat jídlo, či ho prodávat. Toto obchodování se pak projeví na stavu vaší oblíbenosti.

Při splnění úkolu automaticky máte možnost postoupit do další mise, kde můžete své snažení zopakovat. Pokud dohrajete i poslední misi, můžete stejně jako v případě minulého dílu zkusit projet celou kampaň pěkně od začátku, nebo se můžete pustit do volné hry, kde máte opět v podstatě „neomezený“ počet možností. Jak to tak ale u podobných her bývá, vše vydrží velice krátkou dobu, což rozhodně nepotěší. Co se týče technického zpracování, tak hnacím motorem se opět stává Game Maker, o kterém si můžete přečíst vše podstatné v následujícím článku. I přes to všechno se mi zdá zpracování oproti minulému dílu poněkud slabší. Pokud bych měl vytknout něco konkrétního, pak by to byla nevhodně umístěná reklama tvůrců doprostřed hrací plochy, což už tak slabý dojem kazilo ještě více. Jinak autoři tradičně zapomněli do hry vložit byť jen sebemenší náznak hudby. Budete se muset spokojit pouze se zvuky. Tedy samozřejmě za předpokladu, pokud vás to neustálé kuňkání velice rychle neomrzí.

No myslím, že dnešní recenzi není důvod jakkoliv dále prodlužovat. Mám-li to nějak celé uzavřít, tak hra jako celek na mě nepůsobila moc dobře. Ve srovnání s jejím předchůdcem musím říci, že u něho jsem se bavil mnohem více, ale nedokážu říci proč. Možná to bylo díky lépe vypadajícím budovám, možná taky pěknějším prostředím. „Dvojka“ mě skutečně nenadchla vůbec ničím, což je škoda. Co tedy říci závěrem? Snad jen, máte-li tento typ her rádi, pak by se vám možná mohl následující počin líbit. Jestliže ale tomuto žánru neholdujete, pak ihned ruce pryč!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 1 =

noni | 09.08.05 v 19:18

kdybych si tohle mela zahrat tak pri prvnim pohnuti mysi umru nudou!!!!!

civava | 28.06.05 v 15:04

tato hra je skutečně *******

Johnny.cz | 21.06.05 v 18:00

jo máš pravdu je to blbost , já osobně bych si radší zapařil Alexandreis s úžasnou grafikou a skvělim programem , která se nemusí ani instalovat

EWE | 22.05.05 v 21:21

TATO HRA JE UPLNA BLBOST

nevim | 26.04.05 v 16:28

mam rat hry zdarma a bez instalace protoze mame zakazano instalovat hry

**** | 19.04.05 v 17:35

Ahoj prosim muzete mi napsat nejakou dobrou @adresu na hry?Dekuji

M-A-T-E-S. | 19.04.05 v 16:25

Ale no ták, nebuď na něj zlej Jindro.:-)

Jindra | 19.04.05 v 14:39

Toto městečko od Fire heads je skutečně dost odpudivý. Kdyby se námět trošku rozšířil, tak to bude mnohem lepší. A z vlastní zkuenosti vím, že z GM se toho dá vyždímat mnohem víc. A druhé Městečko je skutečně mnohem lepší.

Kdyby se chtěl snad autor podívat na mé hry a vylít si vztek ze špatného ohodnocení, tak může na http://temno.wz.cz

Honza | 19.04.05 v 07:18

Ja už jsem jednu hru městečko viděl.Byla od týmu Šunkas Games.Dá se stáhnout na plnýchhrách.cz(http://plnehry.idnes.cz). Mezi strategiemi.Celý název Městečko-poprvé v křesle starosty.Podle mě je lepší.Ale jen se zkuste podívat.


galerie