recenze

Der Rote Baron

Der Rote Baron

Proleťte se v oblacích za pomoci letecké střílečky Der Roten Baron od autora, jenž u nás nedávno představil hru Mücki. Stejně jako ona i ta dnešní byla vytvořena za pomoci GameMakeru, ale musím říci, že jí to vůbec neškodí. Střílíte rádi? Zkuste Der Rote Baron!
V oblacích se opět prohání jeden neohrožený letoun, můžete v něm sedět právě vy, pokud unesete tu tíhu odpovědnosti a vyzkoušíte hru Der Rote Baron. :) Nedávno jsem vydali hru Mücki, která pochází od stejného autora, který si v GameMakeru přímo libuje. Nutno podotknout, že jeho hry však nijak netrpí tím, že je má na svědomí právě jednoduchý GameMaker a je vidět, že i v něčem tak jednoduchém se dají dělat povedená dílka. Dnešní hra by rozhodně mohla být důkazem.

Jak je toho u GameMakeru zvykem, po spuštění hry se nedostanete do žádného obsáhlejšího menu, neuvidíte ani intro, ale jdete přímo na jednoduchou obrazovku pro spuštění nebo pouštění hry. Samozřejmě tu pořádné menu příliš lidem chybět nebude. Jde hlavně o samotnou hru. Ale najdou se i tací, kteří si rádi nastavení přizpůsobí tak, aby se jim hrálo co nejpohodlněji a aby to jejich počítač zvádal. Ale na freeware hry není zapotřebí nějak nabouchané mašiny a už vůbec ne na tu dnešní. To samé platí i ovládání. S tím, co je přednastaveno, si určitě vystačíte.

Začátek hry není nijak akční. Na obloze se objeví pár nepřátelských letounů, kterých se hravě zbavíte. Střelbu provádíte mezerníkem, pokud ho držíte, střílíte pořád (raději to zdůrazňuji, sám jsem přišel později). Pohyb jak jinak než šipkami, takže opravdu není co měnit. Postupem času se obloha trochu zaplní a objeví se letadla, kterým už nebude stačit pouze jedna střela z vaší zbraně. Mimo toho začnou střílet více než dvě tři střely za celou dobu jejich letu a také budou střílet i více směry. Tyto letouny vás mohou překvapit ve chvíli, kdy je ještě neznáte a máte je za zády. Avšak pár zásahů vás tolik neohrozí. Horší to bude, když se letounu nevyhnete a zkusíte kamikadze. To vás už něco stát bude. Navíc někde pod zaplněnou oblohou se objeví jedna lékárnička ze delší čas a ve většině případech by jste si jí neměli nechat ujít. Co je výhodné, je pozice přímo nad ní, neboť po každém zásahu od nepřítele vám opět dobíjí. Tedy nejde vyčerpat. Po vzdušných jednotkách začnou přibývat i ty na zemi, takže se těšte na chvíli, kdy bude obrazovka opravdu plná a poznáte, co je to totální přesila.

Hned od samotného začátku hru doprovází příjemná hudba, která jako by již symbolizovala vaše vítězství a dosažení nejvyššího skóre. I po sebrání lékárničky se ozve příjemný zvuk, který potvrzuje, že jste bylo zdraví opravdu dobyto. Grafiku bych u GameMakeru tak moc nehodnotil a navíc u hry tohoto typu mi bohatě stačí. Hratelnost takřka bezchybná a o zvuku již řeč byla. Co je největší chybou hry, je fakt, že je naprosto tuctová. Podobných her jsem hrál spoustu a vždy to bylo to samé. Jinak jsem se ale nenudil. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

Kahi | 17.04.05 v 00:17

Obyčejný podprůměr, o hratelnosti nemůže být řeč, ani špetka invence, žádný důvod ke stažení.


galerie