recenze

Storm Angel

Storm Angel

Co takhle vyzkoušet opravdu perfektní záležitost? Tenhle titul totiž má pro toto označení vlohy, neboť toho nabízí poměrně dost. Navíc můžete počítat s naprosto úchvatným technickým zpracováním stejně jako s výbornou hratelností. Co více si přát?
Zajímali jste se někdy o to, co by měla obsahovat dokonalá hra? Já sám jsem se nad tím ještě nikdy nezamýšlel. Pokud ale tak učiním, myslím, že taková hra by rozhodně měla být zábavná, originální, dobře hratelná a hlavně by hráčům měla zpříjemnit každou chvíli, kterou se rozhodnou u hry strávit. Říkáte si, že by toho taková dokonalá hra měla nabízet více? Možná máte pravdu, jenže je potřeba mít neustále na paměti fakt, že spousta her nedosahuje ani na polovinu jmenovaných vlastností, jež jsem jmenoval. Pokud se totiž porozhlédneme po herní scéně, tak kromě několika tuctových stříleček, arkád a spousty dalších, nemastných a neslaných titulů, nenalezneme skoro nic. Čas od času se naštěstí objeví výjimka potvrzující pravidlo, ale přesto se bohužel na celkovém jádře věci nic moc nemění. Jmenujme si ale některé výborné kousky, mezi něž mohu směle zařadit kupříkladu výbornou gamesku Cube, kvalitní hopsačku Glace či velmi vydařenou vesmírnou střílečku Jets'n'Guns. A právě o posledně zmiňovaném titulu bude ještě dneska řeč, neboť Storm Angel spadá do stejné kategorie a rozhodně si o něm stojí za to říci pár slovíček. Na závěr tohohle úvodu bych jen rád dodal, že za vším stojí zkušení borci z týmu Loaded Studio, kteří se u nás reprezentovali svým počinem Blip & Blop Balls of steel, jenž rozhodně patří mezi nadprůměrné tituly.

Vraťme se ale k Storm Angel. Nejdříve bych se rád pustil do příběhu. Píše se rok 2456 a vetřelci vnikli na spojeneckou vesmírnou kolonii, kterou si násilím podmanili a začali ohrožovat každého, kdo jim přišel pod ruku. Bohužel jim tato kolonie nestačí a hodlají zaútočit i na samotnou planetu a zdá se, že je vše ztraceno, neboť mají obrovskou převahu a jen tak něčeho se neleknou. Naštěstí jste tu vy! Pro záchranu světa jste schopni obětovat maximum. Neváháte proto ani chviličku, usedáte do vesmírné lodi jménem Storm Angel a vydáváte se vstříc novému dobrodružství. To ostatně nastane hned ze startu, kdy se na vás budou řítit první nepřátelské jednotky a vy jim dáte okusit sílu vašich střel. Kromě toho, že je s největší pravděpodobností sestřelíte ze vzduchu, si jistě všimnete toho nejdůležitějšího, co z téhle gamesky dělá hodně nadprůměrný titul, a to technického zpracování. Ať už jde o bombastickou grafiku, doplněnou přenádhernými efekty, či o výbornou audio stránku, jisté je, že v této oblasti se tvůrci rozhodně vyšvihli a rozhodně tak potěšili nejen všechny příznivce tohoto žánru. Vše se totiž skvěle podepisuje na hratelnosti, která je doslova a do písmene úchvatná. Vraťme se ale k samotné hře a přímo do spáčů nepřátel. Jak jsem se již zmínil, začnou na vás velmi nepříjemně útočit a vy v žádném případě nesmíte dopustit, aby se vás byť jen jedna střela dotkla. Tedy samozřejmě za předpokladu, že nechce přijít o jeden ze svých pěti životů, které dostanete na počátku k dispozici. Pohyby vaší lodi jsou naštěstí velmi slušné, takže z počátku budete kličkovat mezi laserovými střelami velice snadno.

Problém může nastat v pozdější fázi hry, kdy se vás budou snažit setřást mnohem silnější soupeři. Jestli mají uzavřené havarijní pojištění, to vám neřeknu, ale zaručit vám můžu, že jen mnohdy ho ani nepotřebují, neboť jen tak něco je nerozhodí. Klasické střely tedy bude v těchto případech lepší nechat stranou a sáhnout po magickém útoku, který dokáže učiněné divy, neboť dokáže alespoň trochu poškodit i ty nejsilnější soupeře. Nevýhodou ovšem je, že máte k dispozici pouze omezené množství tohoto útoku, a pokud si ho nebudete šetřit na později, velmi rychle si budete muset zvykat znovu na střely, což zvláště ke konci je dosti náročné. Co se týče jednotlivých misí, tak ty jsou k dispozici celkem tři a rozhodně nelze říci, že by prostředí v nich bylo stereotypní. Bez problému můžete poznat jak krásu okolních stavenišť, tak i zdevastované pláně. V průběhu hry naštěstí narazíte i na několik bonusů a ať už se jedná třeba jen o získání nového života, či o doplňovaní magického útoku, jistě vám vše přijde vhod. Kromě toho všeho získáváte za likvidaci svých protivníků také finanční prostředky, za které si mezi úrovněmi můžete vylepšit svojí výbavičku. V pomyslném shopu můžete najít skoro vše, nač si jen vzpomenete, takže pokud vám to finanční situace dovolí, rozhodně se nebojte investovat. V boji pak vše bez problému zužitkujete, třeba už v souboji s nepřítelem v samém závěru třetí mise, který rozhodně nevypadá, že by se jen tak vzdal.

Jistě bych takhle mohl pokračovat nadále, ale myslím, že je v nejlepším dobré skončit. Ptáte se proč? Odpověď je velice jednoduchá. Storm Angel je totiž velice povedenou gameskou, která rozhodně stojí za hřích. A to říkám i přesto, že tenhle typ gamesek nepatří mezi moje nejoblíbenější. V některých ohledech sice ztrácí nad Jets'n'Guns, ale vše je vykompenzováno výbornou hratelností a velmi vydařeným zpracováním, které rozhodně nedělá ostudu. Pokud tedy máte rádi tento typ her, pak je pro vás stažení nutnost. Při velikosti 7.8 MB si myslím, že stažením neuděláte chybu ani vy ostatní. Hra je sice shareware, což je na jednu stránku škoda, na tu druhou vám ale nikdo nebrání si zakoupit plnou verzi a vychutnávat si hodiny kvalitní zábavy ;). V úvodu jsem se ptal, jak by mohla vypadat dokonalá hra, a pokud bychom si udělali pomyslný pořadník, pak by Storm Angel rozhodně byl na předních příčkách…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Mravenecnik | 29.03.05 v 18:36

Taky mě zajímá to velikonoční překvapení, a pořád nevim, kde ho hledat...nevíte to někdo???????

Artman | 29.03.05 v 17:54

Těch 95% jsem dal já a kdyby to byla plná verze, dal bych tomu i víc ;)...

jarda | 29.03.05 v 17:04

Super gembl,škoda že to je jenom demo.

dan | 29.03.05 v 15:12

veci blbost sem nehral jak tomu mohli dat 95% procent?!?!?

Mirec | 28.03.05 v 16:23

Asi to ani nebudem stahovat, vypada to ako poriadna blbost no nie??????????????????

PZ | 28.03.05 v 11:30

A kde je to velikonocní prekvápko ??


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce