recenze

Gate 88

Gate 88

Dnes se do vašich nedočkavých rukou dostává hra, jež vás nejprve zaujme svým vzhledem, poté uchvátí originalitou a nakonec úplně pohltí svou hratelností. Hra, u níž strávíte nepřetržitě několik příštích hodin, naprosto izolováni od okolního světa!
Když jsem spatřil první screenshoty z této hry, rozhodně jsem nenabyl dojmu, že se mi do rukou dostalo něco výjmečného. Říkal jsem si: „ Zase další tuctová střílečka“. S nedůvěrou jsem ji spustil, ale již po prvním ohmatání jsem dostal pocit, že možná hraji opravdu něco, v čem dřímá ohromný potenciál. Nyní bylo jen na mě ho objevit!

Rád bych tuto hru někam zařadil či ji připodobnil k jinému freeware titulu, ale nic mě nenapadá. Je to totiž úžasný mix dvou žánrů, které se skvěle doplňují – akce typu Disasteroid 3D se strategickými prvky. První složku titulu Gate 88, a sice tu akční, s prominutím trošičku odbudu. Jejím námětem je již tolikrát omílaný vzor, kdy ovládáte malou vesmírnou loď a střílíte po všem, co se hýbe a nenese vaši týmovou barvu. Chování vašeho korábu ničím příliš nevybočuje ze zažitého standardu, pohyb je v beztížném stavu takový, na jaký jsme v podobných hrách zvyklí, snad jen s jednou příjemnou změnou, a to, že je vám umožněno téměř na místě zastavit. Co však hru nesmírně obohacuje, je strategická složka, dokonale implementovaná do té akční.

Začínáte kdesi na mapě a vaším prvním úkolem je umístit vaši základnu („Command Center“). Ta je nejdůležitější budovou ve hře a jejím zničením přijdete i o všechny ostatní budovy. Na mapě se objevíte sice znovu, musíte však začínat od píky. Další budovou je generátor, dodávající energii ostatním budovám, dále továrna („Factory“), kde vyrábíte zdroje („Resources“), což jsou prakticky takové peníze, za něž kupujete ostatní budovy a financujete výzkum. Ano, slyšíte správně! Ruku v ruce s budováním základny jde i věda. V závislosti na počtu laboratoří můžete vyvíjet nové technologie a pokroky, které vám umožňují vylepšit vaši loď či postavit novou stavbu. Aby vaše základna nebyla tolik náchylná k vnějším útokům, další důležitou součástí je obrana v podobě různých střílen. A abyste mohli také útočit, musíte stavět vojenské základny, v nichž se vyrábí útočné lodě a bombardéry, které poté dostáváte pod svoje velení. Můžete je přiřadit až do tří týmů a každému dát jiné rozkazy. Staveb a technologií je ve hře poměrně mnoho a určitě vám nějakou dobu zabere, než všechny objevíte. Když je samotná vaše loď zničena, nezoufejte, za několik vteřin se objevíte u své mateřské základny a můžete vyrazit do žáru bitvy znovu. A věřte mi, těch si užijete opravdu mnoho! S tím vším, co jsem doposud napsal, se seznámíte v přehledném tutorialu. Další herní volbou je trénink, kde se zaučíte v herní taktice a střílení proti počítačovým protivníkům, abyste poté mohli soupeřit s živými hráči po internetu. S těmi můžete dokonce uzavírat aliance, čímž získáváte bonusy ze spoluhráčových továren a laboratoří a samozřejmě jste imunní proti jeho střelbě.

Z okolních screenshotů je vidět, že grafika je opravdu velmi inovativní a zajímavá. Někteří mohou namítnout, že nevypadá příliš vábně, opak je však pravdou. Až uvidíte vše v pohybu, přesvědčíte se o tom sami. Budovy i lodě jsou velmi detailní a hra jde přepínat i do rozlišení, na jejichž hodnoty nejsme rozhodně u podobných her zvyklí. Dynamická akce je podbarvana úžasnou energickou hudbou a zvukovými efekty, obojí skvěle doplňuje dění na obrazovce.

Bezostyšně mohu o téhle hře říci, že je to jedna z nejlepších freewarovek tohoto žánru, které jsem kdy hrál, ne-li ta nejlepší! Originalita se zde snoubí s inovativní grafikou, skvělou hudbou a perfektní hratelností. Není hříchem hovořit o ní v superlativech či vzývat jméno Boží, protože tahle hra je opravdu božská!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

star_sam | 10.01.08 v 18:20

skvela hra ale nemuzeme nejak s kamosem rozjet po netu.. please poradte jak nastavit server aby se na nej dalo pripojit.. dik

Josix | 24.01.07 v 21:52

V pohodě sem to rozjen na Pentium 2 500MHz

Rebell | 10.03.05 v 11:27

Ono to jelo na joystick... proto mi to v menu litalo samo :). Jinak je to dobra gamesa ale na netu sou strasne zvirata vubec se nechytam :)

Rebell | 08.03.05 v 14:32

Stahnu rozbalim spustim a najede mi menu a funguje jen klavesa sipka nahoru... snad to neni cela hra :) poradite nekdo co stim asi ...

Jan Hink | 07.03.05 v 19:52

Az si najdu chvili cas, dam ti vedet ;)

Racknee | 06.03.05 v 20:54

Vyborne, vyborne, vyborne. Kdo si to chce dat po netu at pise na icq 244877515 :-)

Nejsem clovek ktery chvali kazdou gamesu, ale tahle mi za to stoji. Vsechno mozne jde nastavit, jde zvolit nekolik ruznych taktik... da se na to divat, dokonce i chvilku poslouchat, hlavne se to da skvele hrat...
Proste nadhera, rad si s nekym zahraju :-)


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce