recenze

Shrunkenheads

Shrunkenheads

Dělá se vám při pohledu na lebky mdlo? Pak na tuhle hru rovnou zapomeňte. Pro vás ostatní je tu ale připravená velice vydařená gameska, vynikající svojí hratelností, kde bude vaším úkolem vypořádat se ve stylu Bobble Puzzle s několika lebkami.
Lebky! Tak přesně tohle slovíčko se bude u následující gamesky skloňovat velice často, a to z jednoho jediného důvodu - lebky totiž budou všude, kam se jen podíváte ;). Nepředbíhejme ale a pojďme si nejprve následující počin trošičku obecněji přiblížit a opět bych začal tradiční cestou. Vzpomínáte si na hru Bobble Puzzle? Já věřím, že si ji určitě vybavíte, neboť se jednalo o velice zábavnou logickou hříčku, kde bylo potřeba pomocí děla nastřelovat barevné kuličky na ta správná místa mezi ostatní. Jednalo se o natolik zábavnou hru, že se spousta tvůrců snažila tento úspěch zopakovat, a není se proto čemu divit, že vzniklo několik podobných her, z nichž některé máme i u nás - na freegame. Bez větších problémů zde tak můžete najít tituly jako KaromatiX, Bubble Ice Age 2 či trošku netradiční Stone Cutter. Minulost ale zanechme stranou a pojďme si bez zbytečných úvah říci k následující gamesce, kterou má na svědomí tým Kewlbox, pár slov.

Tak oč vlastně jde tentokrát? Ocitáte se v poměrně pozoruhodném prostředí, kde vespod obrazovky můžete vidět několik málo barevně rozlišených lebek. V horní části hracího pole pak na řetězu můžete spatřit novou lebku, netrpělivě čekající, až ji spustíte k ostatním. Řetězem jde pohybovat poměrně snadno, takže váš jediný problém bude představovat vaše rozhodnutí, v jakém okamžiku vypustit lebku z již zmíněného řetězu. Oproti klasickému Bobble Puzzle musíte kromě barev počítat také s vizáží lebky. Ta se zde totiž vyskytuje ve třech zajímavých provedeních, takže je tedy rozhodně na co se koukat. Jistě je vám tedy jasné, že při hodu se bude potřeba přesně trefit na tu správnou lebku podle již zmíněných kritérií. Možná vám to nyní připadá trošku složité, ale určitě vše brzy bez problémů pochopíte ;).

Váš úkol je opět vydržet co nejdéle to bude jen možné. K tomuto účelu máte k dispozici časový limit v každé úrovni, který vám zaručí postup, i když se vám nebude zrovna moc dařit. Stačí si jen tedy v průběhu hry „nezabarikádovat“ zbytečně moc lebek a hrát prostě v naprostém klidu. A i když se v době uplynutí časového limitu budou na hrací ploše nacházet nějaké ty lebky, nic to nezmění na faktu, že automaticky postoupíte do další úrovně, kde musíte vše zopakovat. Za vaše snažení samozřejmě získáváte bodové ohodnocení. To se odvíjí jednak dle toho, jak dlouho se vám bude dařit vytrvávat ve hře, ale také hlavně dle toho, kolik lebek se vám podaří vylikvidovat. Pro likvidaci lebek totiž musíte, v jakémkoliv směru, spojit dohromady minimálně tři naprosto identické exempláře. Pokud se vám to podaří, dané lebky zmizí a vám se otevírá prostor pro další „experimentování“. Pokud budete dostatečně šikovní, můžete přijít k docela slušnému počtu bodů. V plné míře zde totiž platí Newtonovy zákony.Tedy pokud se vám podaří vyčistit nějakou skupinu lebek někde ve spodnějších částech, tak zbylé lebky nad nimi se na vzniklou díru automaticky nahrnou a bez větších problémů se tak může stát, že se vám při tom opět spojí několik stejných exemplářů, a můžete si tak zajistit dostatek bodů. Hra končí v případě, pokud hrací pole bude zaplněno obrovským počtem lebek, které překročí vyznačenou mez, na niž budete upozornění jak graficky, tak i pomocí skřípavého zvuku. Pak dojde k vyhodnocení a vámi získané score si můžete poslat na internet, kde si ho můžete porovnat s ostatními. Je ale čas si říci několik slov k technickému zpracování. Začal bych opět vizuální stránkou. Grafických orgií se sice nedočkáte, ale to vůbec nevadí. Grafika totiž vypadá velice pěkně, stejně jako zvuková kulisa. Hudební doprovod sice chybí, ale tento nedostatek bohatě vynahrazuje skvělá hratelnost.

No a to je opět asi tak vše a mojí milou povinností je vše pěkně shrnout a učinit nějaký ten závěr. Shrunkenheads tedy vypadá velice dobře a velmi dobře se taky hraje. Nedisponuje sice nějakými přehnaně originálními nápady, ale má svoje vnitřní kouzlo, které z ní udělají společníka na velice dlouhou dobu. Máte-li tento typ her rádi, pak je pro vás stažení příjemnou povinností. Těch 6.8 MB za to rozhodně stojí...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 3 =

Zdena | 11.05.05 v 17:36

Hra je fakkt perfektní.Neměl by jí někdo celou.

Likas | 04.03.05 v 21:16

Lidi neexistuje už nějaký crack na tuhle hru, je to omezené jenom na hodinku hraní.

kaczi | 28.02.05 v 18:27

to se mi líbí, je to skoro tak zábavný jako tetris


galerie