recenze

FloboPuyo

FloboPuyo

V poslední době vznikají stále nové a nové klony legendárního Tetrisu, které v mnoha ohledech své předchůdce překonávají. A právě do té skupiny bych zařadil i následující počin, jenž vás navíc dokáže zabavit na velice dlouhou dobu.
Tetris. Tak tohle slovo poprvé zaznělo v půlce 80. let, když jeden ruský vědec, jménem Alexej Pajitnov, ve svých 33 letech tuto legendární hříčku vytvořil a jistě netušil, s jakým ohlasem se jeho dílko setká. Zdroják, původně vytvořený v Pascalu, se začal pomalinku šířit do celého světa. Není se tedy čemu divit, že si ho spousta jedinců oblíbila natolik, že si bez něho pak nemohli představit své další bytí a nebytí. A není tedy také překvapením, že se pak snažili najít spoustu podobných a pokud možno i originálních her a potěšit je mohl kupříkladu skvělý Tetripz, netradiční Crazy Tetris či trošku neobvyklý Tetron. Zapomínat bychom ale neměli ani na XXXTetris. No ale zanechme těchto řečí a pojďme trošičku pokročit. FloboPuyo, jak zní název této gamesky, vytvořené společností iOS, totiž jasně dokazuje, že i v dnešní době lze oblíbený Tetris velice pěkně přetransformovat a vytvořit tak opravdu zábavnou hříčku. Ale nepředbíhejme a pojďme si vše pěkně popsat.

Spousta lidí tvrdí, že dobrá hra se pozná podle už dobře zpracovaného menu, a je-li toto tvrzení alespoň z části pravdivé, pak už nyní by byl FloboPuyo naprosto famózním titulem. Menu je zde totiž velice nápadité a dosti přehledné. Jistě si tak bez větších problémů všimnete dvou nejdůležitějších položek, a to možnost hry pro jednoho a dva hráče. Začnu tedy popisem první možnosti, tedy hry pro jednoho hráče. Po zvolení této varianty, si můžete zvolit svoji přezdívku a samozřejmě také patřičnou obtížnost z celkově tří možností a vězte, že i na té nejlehčí budete mít místy dost práce. To ale nemění nic na faktu, že po kliknutí na jakoukoliv obtížnost, jste bez jakéhokoliv zaváhaní vtaženi přímo do hry. Do oka vám jistě padne líbivé vizuální zpracování, stejně tak jako dvě naprosto totožné hrací plochy. No a boj může začít. Váš úkol je jednoduchý, musíte přežít! Z vrchu vám budou totiž padat zajímavě formované kuličky, které po vzoru klasického tetrisu můžete různě tvarovat. Barev je několik, a jak je vám jistě jasné, po vzoru klasického tetrisu je musíte skládat různě na sebe. Ty se pak velice zajímavým způsobem spojí do sebe. Novinkou ale je, že řady nemusí být pouze svislé nebo vodorovné, ale tentokrát opravdu stačí, aby se minimálně čtyři kuličky „potkaly“ v jakémkoliv směru, a máte po starostech.

Musíte tedy vytrvávat tak dlouho, dokud si protivník nezabarikáduje svoje hrací pole. Pak automaticky postupujete do dalšího prostředí, kde se snažíte vše zopakovat. Protivník ale rozhodně není žádný zelenáč a občas vám svými chytře zvolenými postupy začne pořádně pít krev. Na Easy ale nejde o nic tak strašného, mnohem více legrace si v tomto ohledu užijete na poslední obtížnosti, tedy Hard. Stejně jako u klasického tetrisu vidíte, jaké další dvě kuličky vám spadnou do hracího pole a podle toho se můžete zařídit. Bohužel čas od času vám tam spadnou na první pohled roztomilé průhledné objekty. Ty padají zcela nahodile a bohužel naprosto znemožní další spolupráci s již spadlými kuličkami. Za svoje snažení získáváte samozřejmě i body, a budete-li dostatečně šikovní, v závěru se dočkáte pocty v podobě zápisu do síně slávy. Co se týče hry pro dva hráče, tak zde je jediná odlišnost pouze v tom, že místo počítače bude muset nastoupit vás kamarád. Nevýhodu spatřuji pouze v tom, že oba musíte hrát na jednom počítači, neboť možnost sítové hry neexistuje, což je podle mě trošku škoda. Jinak co se týče technického zpracování, tak musím říci, že rozhodně dávám plus. Vizuální stránka působí velice pěkně a hře nedělá ostudu ani líbivá hudební a zvuková stránka.

FloboPuyo je tedy velice povedený počin, který svému legendárnímu pradědečkovi rozhodně nedělá ostudu. Disponuje velice slušnou hratelností a to v dnešní době není rozhodně málo. Ostudu rozhodně nedělají ani ostatní prvky, a mám-li to celé nějak uzavřít, pak vězte, že máte-li tento typ her rádi, pak stažením rozhodně neprohloupíte…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

kubamika | 24.02.08 v 16:24

hej nevite kde si to zahraji bez stahovani myslim na jake strance prosim napiste dobře se vam odměním

Cyklon | 15.03.05 v 01:13

Hra je dobrá. Grafika ujde a hudba docela taky, ale řekl bych že docela dost jednoduchá. Napoprvé sem na nejlehčí úrověň nahrál cca 460 000.

oldsoft | 26.02.05 v 16:35

Nikoli, je to zkopírovaná hra Puyo-Puyo z dob DOSu.

KralSergej1 | 23.02.05 v 07:46

Však jeto skopirovana hra Dr.Robotnic Bean mean Mashine.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce