recenze

Grand Theft Auto 2

Grand Theft Auto 2

Tak a máme ho tu zase. Po vydařeném prvním dílu vám jako takovou pozornost přinášíme díl druhý. Ten firma Rockstar Games vypustila teprve nedávno a rozhodně byste si ho neměli nechat ujít, za to ručím.
První díl jsme si tedy důkladně popsali a je čas trošičku pokročit. O jeho úspěchu jste mohli slyšet mnohokrát a myslím tedy, že mi dáte za pravdu, když řeknu, že byl vskutku famózní, a to zejména díky faktu, že tvůrci vsadili na celkem netradiční směsici akčního žánru skombinovaného spolu s několika dalšími. A právě to se jim bohatě vyplatilo, neboť se tento titul dočkal obrovské spousty příznivců po celém světě. Míra brutality byla ovšem na hodně vysoké úrovni a tituly jako Blood, Postal či Carmageddon mu mohly jen tiše závidět. Zákaz mladistvým měla tedy zajistit nálepka „18+“ na hlavní krabici a jak je vám jistě jasné, moc nepomohla :). GTA se tedy dostalo až na kobereček před nejvyšší představitele některých států a na mnohých místech byl vydán dokonce přísný zákaz jeho prodeje. I přes to všechno se tento titul dokázal úspěšně zapsat do povědomí všech hráčů, kteří si pak doslova pokračování vynutili. DMA Design tedy rozhodně chtěly tyto tužby vyplnit a začali pracovat na pokračování. Nějaký ten měsíc před vydáním druhého dílu si mohli všichni příznivci oprášit své zlodějské dovednosti v přídavku k prvnímu dílu, který nese podtitul London 1969. Tento přídavek ovšem nepřinesl mnoho nového, a v podstatě šlo jen o náplast na nekonečné čekání druhého dílu, který se pak záhy po svém vydání stal velice oblíbeným titulem a stejně jako jeho starší bratříček se zlatým písmem zapsal do síně slávy legendárních titulů. Distributoři druhého dílu, společnost Rockstar Games, těsně před zakončením minulého roku potěšili všechny příznivce kvalitních her tím, že ho přesunuli mezi extra klasiku a je tedy volně ke stažení pro všechny. Zanechme ale raději tohohle úvodu a pojďme si o této gamesce říci pár slov.

Začal bych opět příběhem. Ocitáte se v kůži jednoho týpka, který o růžovém dětství rozhodně nemůže mluvit. Byl jste vychováván rumem nasáklým otčímem, kterému ale jednoho krásného dne ruply nervy natolik, že vás bez zbytečných průpovídek rovnou vykopl na špinavé ulice velkoměsta. Rozhodli jste se tedy postavit na své vlastní nohy a ze všech sil se tedy jako vyučený lakýrník snažíte najít novou práci. Bohužel jste velice rychle zjistili, že realita bude tvrdší, než se na první pohled zdála. Většinu svého času tedy trávíte v útulných hospůdkách, kde vás kromě sličných dívek jednoho dne oslovil i mafiánský zástupce Yakuzy, že zrovna potřebují nějaké nové lidi. V předem smluvenou dobu tedy samou radostí jdete k přijímacímu pohovoru, kde se máte dozvědět nové podrobnosti o své budoucí profesi. Docela vás potěšilo, že s vámi všichni jednali velice pěkně a přátelsky. Sice vás trošku zaskočilo, že pro přijetí musíte odstranit přes 20 chlapíku jistého pouličního gangu. Zpočátku vám to sice přišlo k smíchu, ale záhy jste zjistili, že to rozhodně žádná sranda nebyla. No ale zkusit se má všechno, řekli jste si a úkol jste bez zbytečných řečiček splnili na výbornou. Preciznost provedení s jakou jste to provedli, se velice líbila i samotnému Yakuzovi, a tak jste se o budoucí práci nemuseli starat, neboť byla pro vás na velice dlouhou dobu zajištěna…Tak asi tak nějak bych ve stručnosti charakterizoval základní část příběhu. Celá hra je ale dosti nelineární, takže dotvoření příběhů bude záležet jen na vás a hlavně na vašich schopnostech, neboť hru můžete dohrát několika způsoby. Základní myšlenkou je sesbírat dostatečné množství finančních prostředků. Tím úplně nejdelším a docela nudným způsobem je nekonečné přejíždění živých bytostí, za které budete dostávat drobné finanční prostředky. Tímto způsobem se ale k cíli probojujete za velice dlouhou dobu a navíc si neužijete tolik zábavy jako při plnění úkolů, tedy pomocí druhé metody, jak se dostat k cíli, a i zde si hra na lineárnost moc nepotrpí. Můžete totiž jednak plnit úkoly pro starého dobráka Yakuzu a zkusit u něho vydělat co nejvíce peněz, anebo se na něho vykašlat a pokusit se kontaktovat ostatní mafie, pro které můžete zkusit normálně pracovat, anebo se na ně opět vykašlat. Záleží doopravdy jen a jen na vás.

Samotné úkoly dostáváte opět ve formě telefonátů z budky, kde se dozvíte vše nezbytné. Pak už jste většinou formou šipek nasměrováni až k cíli. A už nyní vám můžu říci, že jejich náplň je více než pestrá. Někde budete muset něco zničit, jinde zase přepravit nebo někoho zabít. To ale není vše. Narazit totiž můžete i na vcelku veselé mise, kde budete muset převést šéfa mafie k zubaři či ukrást náklaďák plný vepřového masa, a jistě je vám jasné, že o zábavu rozhodně nebude nouze. V předchozím odstavci jsem zmínil něco málo o ganzích a mafiích, rád bych proto vše trošku doplnil. V celém městečku můžete najít celkově 7 skupin, plných vražedných maníků. Jakožto správní mafiáni si v celém městečku neoficiálně rozdělili svoji moc a na živobytí si přivydělávají různými způsoby. Tak kupříkladu již dříve zmíněná Yakuza. Jejich členové si jistě každoročně dávají předsevzetí, že získají spoustu nebezpečných zbraní, aut a krásných děv při minimálním přičinění. A to se jim taky celkem daří. Není proto divu, že se o ně zajímá policie a veškeré jejich kroky pečlivě monitoruje. Ti si z toho ale moc těžkou hlavu nedělají a neustále svoje území rozšiřují a hledají stále nové a nové trhy k uplatnění. Jsou trnem v oku pro Zaibatse, se kterými se předhánějí v prodeji drog. Zaibatsové se naopak snaží na celém světě vypadat jako naprosto seriózní občané a kladná pověst jim je tedy nadevše. Jejich hlavním mottem je zahlcení celého světa svými výrobky. To ale ne vždy jde úplně legální cestou, proto ani vteřinu neváhají a jdou na to tou nelegální. A právě proto potřebují takové lidi, jako jste vy, kteří za ně odvedou veškerou špinavou práci. Co se týče Looneys, tak to jsou opravdoví magoři, neboť se za svými cíli vrhají bez jakéhokoliv přemýšlení. Mají rádi drogy a lehké děvy, a tak se stávají dobrými zákazníky pro mocnou Yakuzu a samozřejmě i Zaibatse. Vůdce Looneys je zapřísáhlý anarchista, protože spásu světa vidí v absolutní volnosti a v neomezeném zdroji fetu. To třeba Rednecks si z ničím moc starostí nedělají. Potulují se z jednoho místa na druhé a za každou cenu drží pohromadě. Jejich pravou podstatu bytí však zná ale jen málokdo.

I Hare Krishnas vypadají na první pohled velice mírumilovně, neboť se snaží udělat ze světa jedno harmonické místo. Na svoji stranu tedy zkoušejí překonvertovat co nejvíce lidí. V pozadí je ale vše úplně jinak a i tito „Krišnáci“ se zabývají všemožnými nelegálními aktivitami. Své členy nechávají pracovat ve svých chemických továrnách a jejich omámené duše využívají na všech frontách. Kromě toho si čas od času natočí pravé a nefalšované porno, které pak za nějaký ten finanční obnos „střelí“. Mnohem zajímavější je připojit se třeba k ruské mafii (Russian Mob), pro něž je cinkání nábojů tím nejlepším požitkem, jak si ukrátit volnou chvíli. Nemají moc peněz a vše, co tedy bezpodmínečně potřebují, si jednoduše ukradnou. Jejich brutální praktiky jsou ale opravdu obrovské. Živí se prodejem drog, zbraní, aut a čas od času i importem lidí, za které utrží nějaký ten peníz. Poslední skupinu tvoří vědci (Scientists). Ti se za pomocí svých výzkumů snaží vymazat celou lidskou existenci z povrchu zemského a nahradit ji naklonovanými mutanty, kteří by byli pod vedením jednoho šéfa. Tolik tedy k jednotlivým organizacím. Jak jsem již zmiňoval, můžete s každou z nich navázat úzkou spolupráci, a protože se jednotlivé skupiny až na výjimky k smrti nesnáší, budete muset čas od času vyhladit konkurenční vedení některé organizace. U nich bych si v budoucnu ale zaměstnaní rozhodně nehledal. Jednotlivé mafie sídlí v nejlepších částech každé čtvrti, takže do jejich organizací si můžete kdykoliv skočit na pár slovíček. Své protivníky samozřejmě opět nebudete ničit holýma rukama. K dispozici je připravená obrovská škála zbraní, mnohem větší než u prvního dílu. Pokud dobře počítám, tak jejich počet čítá celkově 15 kousků. A nechybí tu skutečné skvosty. Ve výčtu nechybí ani UZI, brokovnice, molotovy koktejly, granáty, elektrické zbraně, plamenomety, atp. Kromě toho si můžete zastřílet s vodním dělem na požárních autech či svá vozidla znatelně vylepšit. Mluvím samozřejmě o pozemních minách, bombách a o připevnění velmi účinného kulometu. Vybírat je tedy skutečně z čeho.

Pojďme se věnovat samotnému městu. Vše se odehrává v nedaleké budoucnosti a celé si opět žije svým vlastním životem. Nachází se zde hodně lidí, které, jak jsem již říkal, můžete jen tak zvesela likvidovat. Na pořádek v ulicích dohlíží složky bezpečnosti, které se s vámi tentokrát opravdu nemazlí. Nevadí jim rychlá jízda ani jízda na červenou. Chraň vás ale ruka páně, když jen trošičku ťuknete do jejich autíčka nebo pokud vaše míra zločinnosti překročí určitou mez. Pak se automaticky ocitáte v centru jejich zájmu. Pokud vaše běsnění bude pokračovat, můžete počítat s opravdu tuhým odporem, v jehož čele bude stát celá národní garda spolu s FBI. Samozřejmostí jsou i SWAT teamy. Je vám tedy jasné, že při honičkách městem budete opravdu dobře zaměstnáni. Vtipně je vyřešeno rovněž i zatýkání. Pokud vás policajti dopadnou, chvilku vás povezou ve svém autě a pak vás na nějakém místě vyhodí za jízdy. A spravedlnosti je pak učiněno za dost. Pokud ale dojde k přestřelce, musíte myslet na nejhorší ;). Stejně jako v prvním díle budou i zde krádeže aut na denním pořádku. Opět se tedy stačí postavit do cesty nějakému vozidlu, násilím se do libovolného vozidla protlačit a pak už si jen užívat volnosti. Musíte si ovšem dávat obrovský pozor na různé potulné zlodějíčky a jiné další chmatáky. Ti se totiž neštítí použití stejných metod krádeží aut a tak se vám klidně může stát, že o svůj vůz jednoduše přijdete. Musíte být tedy obezřetní na každém kroku. Co se týče designu vozidel, tak jistý nádech futuričnosti je rozhodně znát.

Bohužel jejich jízdní vlastnosti připomínají spíše doby dávno minulé. Jednotlivé modely totiž moc silné agregáty nepobraly a zvyknout si na ně, dá skutečně dost práce. Navíc i fyzikální model je trošku podivný a je tak jedno, jestli jedete s dodávkou nebo s osobákem. Vyjde to nastejno. Pokud si svůj vůz poškodíte, rozhodně doporučuji zajít s ním do opravny a za nějaký drobný peníz si ho opravit. Máte-li chuť na změnu image, jistě rádi zavítáte do autolakovny, kde se o váš stroj dobře postarají. A jak jsem již zmiňoval, můžete se vypravit i na speciální místa, kde vám do auta nainstalují speciální hračky: kulomet, výbušniny či miny. Kromě těchto budov můžete bez větších problému nalézt třeba budovy školy, nemocnice a restaurace. Klasikou opět zůstává mód „kill frenzly“, v podobě lebky. Pokud ho seberete, opět na několik sekund získáte pocit nepřemožitelnosti, neboť nekonečná munice je opět velmi cenným spojencem. Až získáte požadovaný finanční obnos, automaticky postupujete do další kampaně, kde může vaše běsnění pokračovat znovu. Ještě dodávám, že ukládání je vyřešeno velice vtipně. Stačí si zajít do kostela a pomodlit se. Oproti prvnímu dílu lze svoji pozici ukládat prakticky kdykoliv v průběhu hry. Na konci každé kampaně pak následuje stručný souhrn všech vašich aktivit. Pojďme si nyní říci pár slov k multiplayeru a k celkovému technickému zpracování. K multiplayeru bych řekl jen to, že se jeho možnosti (co se týče propojení) od prvního dílu skoro nezměnily. Opět tedy můžou hrát až 4 hráči, a to jak přes lokální síť, tak i přes internet. Co se týče samotné multiplayer hry, tak to už je trošku jiné kafe a díky spolupráci s různými organizacemi se taková hra stává velice zajímavou. Technické zpracování je na hodně vysoké úrovni. Grafika sice vypadá trošku nemastně a neslaně, ale to v žádném případě nevadí, neboť jde především o zábavu a ta je na opravdu vysoké úrovni. Hudební a zvukový doprovod je opět velice kvalitní a skvěle dokresluje tu správnou atmosféru.

Tak a jsem u konce a je čas na tradiční hodnocení. GTA 2 je opravdu velice povedenou hrou, která toho opět, stejně jako tomu bylo v případě prvního dílu, nabízí poměrně hodně. Takže se v podstatě budu jen opakovat. Máte-li rádi akční hry, kde nějaký ten litr krve nehraje roli, nevadí-li vám větší velikost souborů nebo jste prostě a jen fanda tohoto typu her, pak si stažení rozhodně dopřejte. Tedy samozřejmě za předpokladu, že tento skvost ještě nemáte doma. Opět dodávám, že při pokusu o stahování budete nuceni vyplnit pár informací o sobě. Pak už vám ale nic nebrání užívat si hodiny kvalitní zábavy…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

kuba | 02.08.08 v 23:27

dost good

KaluzaP | 04.01.08 v 17:14

Skuste www.gta.cz je tam vše o všech GTA.Jinak je to super hra ale mohli by vyjít i další díly volně ke stažení.

cehaty cheaty | 09.06.07 v 09:09

k§rva cheaty

shock | 25.04.07 v 18:54

prosim vas proradte mi prosim podrobne jak vlozi cheaty!!!!!!!

Tomo | 08.01.07 v 14:04

kurnaa jak sa to stiahne!!!

MajkyyX | 05.12.06 v 21:41

lidi, nevite please nekdo jak to rozjet po netu, bezi nekde nejakej server nebo tak?? ja jsem ani neprisel na to jak mam vlozit adresu. predem diky za kazdou dobrou informaci..

viking | 26.10.06 v 16:43

jak to mam stahnout? kdyz vse vyplnim tak se mi ukaze toto- There was a problem with your submission. Please see our Privacy Policy., pls piste na meil

Venal | 14.09.06 v 19:12

Kdyby to nebylo GTA tak bych se na to asi vysral, stahoval sem to 3,5 hodiny!!!

Big Smoke | 15.07.06 v 15:15

To je zajímavé, mně a všem kámošům to šlo stáhnout v pohodě, právě jsem to dohrál!

PITfire | 29.03.06 v 18:18

a hodí vás to na stránku rockstargames. tak kliknete na obrázek GTA 2(nebo 1)a dole na stránce se vám objeví dotazník. Ten vyplňte (hlavně dejte věk vyžší než 18)a dejte "submit". objeví se vám smlouva. Dole na stránce zaklikněte I agree a dejte submit. nevim to jistě možná že tam je jiný tlačítko. (stahoval sem to teprv před 3min. tak si to nemůžu pamatovat ne??)

PITfire | 29.03.06 v 18:14

Cheaty: se píšou místo jména(přezdívky)
Stahuje: se to tak že dáte download(tady na freegame)

aksi | 16.02.06 v 15:02

tahle hra je totalni kokotina strcte si ji do pici jasne kokotina!!!!

Dajda | 08.02.06 v 18:47

ty vado,mě se to stahuje asi 2 a půl hodiny.Vážně.Nevim čim to je.Mam teprv 30% ze 100%

anonym | 11.12.05 v 13:01

prosiiiiiim,odpovezte mi!

anonym | 11.12.05 v 12:58

jak se to stahuje?

hráčka | 13.11.05 v 11:36

nevím kam mám zadávat ty kódy např. na nesmrtelnost prosím poaďte??

VLADY | 16.10.05 v 08:50

A JÁ SEM TO STÁHNUL.

Martin | 04.07.05 v 22:56

Prosim vas mate nekde na cd to gta2 me to nejde stahnout potom mi dejte vedet na mu email zatim naschle.

Narko | 24.03.05 v 13:42

Mě se nechce stáhnout ta GTA2. Zaškrtnu I gree a pak dám submit a nic

Memo | 19.03.05 v 16:17

Nechce mi to hru stáhnout.Po potvrzení registrace mi to vypíše nějaký problém a je tam odkaz na řešení problémů-v an.jazyce...Ví někdo co s tím? Dík

NwSuperb | 12.03.05 v 19:40

Já už chci san andreas ´=D

MA_RA | 27.02.05 v 19:21

nevim jak zadavat cheaty. Vsude je napsane ze si do jmena mam napsat nejdriv necoaby se to aktivovalo a pak zadavat dalsi cheaty.Nevysvetlil by mito nekdo podrobneji? Nejdriv si mam napsat tu aktivaci,jit do mesta,pak zas do menu a prepsatjmeno na dalsi cheat nebo jak?

Drver | 25.02.05 v 15:09

Tuto hru som si pozical od kamosa.Normalne som ju naistaloval a nejde mi to spustit.Nestahoval ju odtialto.Mam Windows Xp Professional nemoze to byt tim ze mi to nejde?Please helfnite mi niekto xcem si to zahrat.Dik vopred

Will.I.Am | 25.02.05 v 14:31

No me to nejde! i kdyz vyplnim ty pitlovinky a muj e-mail tu hru mi to neposle! NEVIM CO S TIM pls pomoc!

martin válek | 25.02.05 v 07:29

jsou tam jenom popisky(v angličtině) :(

Oroborus | 23.02.05 v 22:36

No schvalne - vyskusam to.
A! - down sa odkazuje na HTML dokument.

Potom treba vyplnit formular (tam dole)
a odslat ho (SUBMIT) tym ides na dalsiu
stranku kde zaskrknes "I AGREE"
a das znovu "SUBMIT"

Martin Pšenko | 23.02.05 v 15:53

please,jak tomam stahnout???nejde mi to...

honza | 22.02.05 v 13:23

dost popiči hra na dobre nostalgicke zaspominanie si na stare dobre casy

Vector_B7 | 16.02.05 v 22:00

Jen mi přijde přinejmenším zvláštní, že spousta vět a úryvků z recenze je podobná, jako v recenzi ve Score.. Neviním z toho, že by byla naprosto obšlehlá, spíše to vypadá jako "po přečtení recenze ve Score to napíšu podobně, jen trochu pozměním slovní obraty". Zejména u popisu gangů. Je sice i možné, že je to z třetí ruky, tedy že některé internetové stránky a fora použily materiál ze Score a to je pak použito tady, ale i tak je to, ehm, zvláštní. ad. GTA1 - recenze na gta1 je O.K. (jen na pár místech je to podobné, ale to jei shoda náhod).. Ale věřím, že to není váš/tvůj (proč mi kruci vykáte?) styl :)

dany | 15.02.05 v 21:02

jakmile sem ukradl par aut zjistil jsem ze tam je jen 5 modelu!VELKA CHYBA!VéĽKA CHYBA!!!

Artman | 15.02.05 v 17:21

Martin -> Stáhni si rovnou už nenovější verzi DirectX 9.0c přímo ze stránek Microsoftu. Stahovat odněkad verzi 6.0 je zbytečné...

Artman | 15.02.05 v 16:56

Tak to je hodně zajímavé tvrzení :). No situace se ve skutečnosti měla tak, že jediné co možná nebylo fér, že jsem při psaní nahlédnul do několika diskuzních for, zabývající se problematikou všech dílů GTA, protože jsem chtěl tyhle recenze udělat naprosto perefektními ze vším všudy. Nevím, proč si myslíte, že jsem si pomohl tou recenzí ze score, když naprosto stejným způsobem jsem napsal i recenzi na první díl. A navíc bych si nějakým prachsprostým kopírovaním stejně nemomohl a navíc jak říkáte, bylo by to nečestné a něco takového není prostě můj styl můj styl...

Vector_B7 | 15.02.05 v 14:38

Fajn recenze, ale PROČ JE TAK PODOBNÁ RECENZI ZE SCORE!?? Nedostatek vlastních nápadů nebo co? Není to třeba nefér?

Wooz | 14.02.05 v 19:12

Přesně tak - Hoffman do plynu!!!!

Králík | 10.02.05 v 18:57

Znam totiz o Hodne moc horsi hry.

Králík | 10.02.05 v 18:56

Vis co pises danieli Hofmanne????!!!!!hooooooodne velkou BLBOST!!!!!!!Absolutni kecy!!!!

Martin | 09.02.05 v 16:32

Prosimvás kdo semka bude psát přečtěte si můj dotaz kde můžu stáhnout DirectX6.1 děkuju.

Daniel Hoffman | 09.02.05 v 13:52

Je to ta nejhnusnější hra na světě

jackub | 07.02.05 v 18:26

ja jim tam pisu franta hovnival atd. voloviny. proc to tam vubec chcou psat kde bydlim?! co je jim potom, ne?

oldsoft | 06.02.05 v 18:58

ZIP je americká obdoba PSČ (poštovní směrovací číslo - my co pořád jenom mejlujeme, si ho už ani nepamatujeme:-)

Jakub | 06.02.05 v 15:37

Diky, de to...

Red | 06.02.05 v 13:23

Tak tam napiš co chceš, já tam napsal "Zip"

Jakub | 06.02.05 v 12:10

Chtěl sem si stáhnou GTA 2, le nevim co napsat do položky "ZIP", poradite?

abo | 06.02.05 v 11:25

tu je ta adresa bez dalsieho zdrzovania
http://63.236.94.185/classics/gta2/gta2_dl.php?agree=on

PZ | 06.02.05 v 11:08

N jo ale to všecho mám já čekám na san andreas.

Marrco | 06.02.05 v 10:44

Doufam že zítra tady najdu GTA 3 :))

PZ | 06.02.05 v 10:26

Myslím si že ještě počkáme dost dlouho ale nevadí a nemohli byste u každé hry napsat jestli je to flash nebo tak nějak protože já stahuji hlavně flashovki které sbírám zž jich mám docela dost. Nevite kde se dají nějaké flashovky stáhnout?

Tom | 06.02.05 v 09:50

Na co si to kupuju když je to tu na stažení volně.
:-D A Undegraund nebude?

Ondřej Szalonnás | 06.02.05 v 09:33

Už vedeme jednání o vypuštění Vice City:-) Ale zdá se, že si ješt chvíli počkáme, no do té doby vám nabídneme celou řadu dalších pecek! :-)

PZ | 06.02.05 v 08:45

Hmmmmmmm! Perfektní! Kdy přibude vice city nebo san andreas? :-)


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce