recenze

Arcanoid 3D

Arcanoid 3D

Arkanoid. Tak přesně tohle slůvko v poslední době slýcháváme poměrně často a dnešek není ničím výjimečný. Jak je vám asi už z předchozích slov jasné, půjde o další klon této legendy. Nutno podotknout, že o jeden z těch povedenějších.
Klony legendárního arkanoidu se v poslední době začínají objevovat v čím dál tím větší míře a jen těžko lze říci, který z nich by svojí kvalitou jednoznačně překonal všechny ostatní a stal se tak jejich nekorunovaným králem. Za poslední tři měsíce jsme se mohli kupříkladu setkat s aReaker: Water, Filaxoid, Arkanoid 3, Abandon 2 či třeba s Ricochet Lost Worlds. No a právě posledně zmíněný člen je na tom se svou kvalitou asi nejlépe, nejen co se technického zpracování týče. Před námi je ale recenze na nový přírůstek do této převeliké rodinky od týmu, který si říká 2k-soft. Dílo by ale bezpochyby nemohlo vzniknout bez asistence společnosti SG Software.

Princip arkanoidů je vám jistě velice dobře znám, jistě proto nemusím zacházet do moc velkých detailů. Jednoduše řečeno musíte pomocí malého odpalovače odrážet padající míčky a pokusit se likvidovat všemožné cihličky nacházející se v dané úrovni. Pokud se vám to podaří, automaticky postupujete do další úrovně, kde vaše trápení začíná znovu. Kromě toho dobře známého základu je systém obohacený o několik dalších prvků, jako jsou již mnohokrát zmiňované bonusy. Kromě tradiční změny velikosti pálky, klasického zisku jednoho života či třeba automatického zisku většího počtu míčků, lze počítat také s možností střelby z odpalovače a čas od času narazíte i na bonus, který vám danou úroveň vždy bez problému vyhraje a bleskově se tak dostanete do dalšího. Váš „pevný“ protivník, nebo chcete-li cihličky, se opět dělí na dvě skupiny. Do té první spadá většina z nich a bez problému je zlikvidujete na první pokus. Na ty další ale už bude potřeba větší přesnost, neboť jen tak lehce nepodlehnou. Pár přesných zásahů to ale bezpečně jistí. Další drobnou vychytávku si můžete zpřístupnit v hlavím menu, kde si v položce nastavení můžete vybrat počet pálek.

Pokud vám tedy připadá hra s jednou pálkou dosti nudná, můžete si k ní bez problému přihodit i jejího druhého kamaráda umístěného naproti té první a v průběhu hry pak ovládat obě plošinky současně, tak jak tomu bylo například v gamesce MultiBalls. Pokud se vám navíc zdá rychlost hry neúměrně vysoká, můžete si ji dle přání regulovat. Za vaši snahu získáváte samozřejmě bodové ohodnocení, které si pak můžete zvěčnit v položce HighScore, či si ho poslat na internet. To nejlepší, co tenhle arcanoid nabízí, je technické zpracování. Grafika je na velmi solidní úrovni a k dispozici je rovněž spousta efektů, které průběh úrovně vždy pěkně zpříjemní. Co se týče zvukové stránky, tak ta je na tom podstatně hůře. V případě hudby lze mluvit o nadprůměru. Bohužel si ji můžete vychutnat pouze v hlavním menu, v průběhu jednotlivých levelů z nepochopitelných důvodů chybí. Ovládání si můžete vychutnat dvěma způsoby – pomocí klávesnice, či pomocí myši a záleží tedy opravdu jen na vás, co vám sedne lépe…

No a je tu tradiční závěr a patřičné hodnocení. Nebudu to tady zbytečně natahovat a rovnou řeknu, že následující počin lze považovat za velice zdařilý a můžeme ho po zásluze ohodnotit. Kvalitám Ricochet Lost Worlds se sice nevyrovná, ale to vůbec nevadí. Máte-li rádi tento typ her, stažení je pro vás příjemnou povinností…

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Berzeger | 28.08.05 v 12:00

to chce klid eMane, někteří lidé neviděli programovací jazyk ani z okýnka rychlíku, tak si myslí, že každá hra, co se jim nelíbí je dělaná v GM:)

eMan | 08.05.05 v 10:13

Až na to že ta hra není v GM ale je dělaná v C++/ openGL :O

ja | 20.03.05 v 20:37

no je docela trapny delat dalsi arkanoid a jeste v gamemakeru, jediny plus je 3D grafika

Ladislav Vilímek | 30.01.05 v 18:39

je to dobrý

smrtka | 28.01.05 v 21:57

stejně to je další hra v GameMakeru, debilnější program jako GameMaker jsem neviděl, dělají v tom jenom lamicky.

Gamesar | 27.01.05 v 14:00

Pro REDAKCI : sem fanoušek všech arkanoidů, nechtěly byste udělat článek kde byste popsaly všechny arkanoidy co vyšly za poslední 3 měsíce.A třeba je zhodnotit od nejlepšího k nejhoršímu??

Zdenek | 27.01.05 v 13:19

je je to fakt 3D, z těch obrázků to tak ani nevypadalo, je to fakt dobrej arkanoid.

James.Pond | 27.01.05 v 08:31

Bych tady rád upozornil na to, že grafiku udělal James.Pond(tedy já :)) za SG Software a proto si myslím že by SG Software měl být uveden jako Spoluautor!!!!

Kamil | 27.01.05 v 06:46

koukám, je to fakt 3D :)


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce