recenze

Starship Trooper

Starship Trooper

Hvězdná pěchota se dostává na monitory našich počítačů a zaslouží si tak patřičné pozornosti. V roli poručíka Padowského budete muset neposlušným broukům dokázat, zač je toho loket ;). Jde o naprosto úchvatnou gamesku, která rozhodně stojí za to.
Češi jsou pověstní v mnoha ohledech a často svými skutky dokáží velmi příjemně překvapit. V poslední době se tak nejvíce můžeme pyšnit sportovními úspěchy, v nichž máme doopravdy nepřeberné množství talentů, stejně jako třeba v pití piva či v pojídání různých pokrmů. Zabývejme se ale raději herní scénou, kde jsme donedávna trošku zaostávali za zahraničními tvůrci, neboť kvalitních českých her bylo žalostně málo. Naštěstí zlaté české ručičky dokázaly ukázat svoje kvality i v této oblasti a vzniklo tak několik hodně kvalitních a nezapomenutelných her, které dokázaly držet krok s ostatními, neméně kvalitními hrami z cizí produkce. Vzpomenout si ostatně můžeme třeba na společnost Illusion Softworks a na jejich výtečnou takticko-akční hru Hidden & Dangerous, jehož Deluxe verzi jste mohli u nás nedávno okusit a myslím, že i její dodatečný úspěch mluví za vše ;). Spousta zajímavých počinů se ale samozřejmě najde i na freewarové scéně. Ty opravdu povedené se u hráčů zapíší zlatým písmem do jejich srdcí a to pak velice těší jejich tvůrce, kteří se pak s chutí pouštějí do dalších titulů. Většina z nich ale tvorbě svých gamesek věnuje přespříliš mnoho času a ve skrytu dušičky doufají, že jejich snaha nepřijde vniveč. Do této skupiny tvůrců bych zařadil i tým, říkající si CyberGames - autoři dnešní gamesky. Ti si pro tuhle gamesku zvolili velice zajímavé téma – knížku z pera R. A. Henleina s názvem Starship Trooper, spolu s se stejnojmenným filmem Hvězdná Pěchota, který viděl snad úplně každý ;). Na následujících pár řádcích bych vám tedy rád zkusil popsat, jak se jim jejich dílko povedlo…

Začal bych opět příběhem, který bych rád trošičku nastínil. Vše se točí okolo planety Proxion II, kde prováděla výzkum nových technologií jistá zemědělská kolonie. Ta ale před jistou dobu ztratila kontakt s „centrálou“, a ti se proto rozhodli poslat menší družinu k této planetě, aby zjistili, co se vlastně stalo. Do služby tedy povolají poručíka Johna Padowského, který se společně s několika dalšími vojáky zkusí zhostit této, na první pohled triviální, úlohy a společně se tedy vydají k již zmiňované planetě. Tam ale dojde ke zničení lodi, jejíž kousíčky dopadnou na povrch planety, na níž se v kůži poručíka snažíte vzpamatovat ze šoku a najít zbývající členy svého týmu. Bohužel po několika prvních krůčcích narazíte na ty proklaté brouky a zjistíte, že vše je složitější, než na první pohled vypadalo. Více už raději neprozradím, neboť vás nechci připravit o skvělý zážitek, kterým příběh v Starship Trooper bezpochyby je ;). Vaším prvotním nepřítelem jsou tedy brouci. Ti se od sebe liší zejména svými útoky. Jedni na vás budou útočit hlava nehlava, jiní se pokusí zahlodat do vašeho těla a útočit „zevnitř“. Bohužel brouci nejsou váš jediný problém. Kromě nich se proti vám postaví jednotky hubeňourů, které vám rovněž dokáží velmi nepěkně pít krev. Naštěstí budete mít k dispozici velmi slušný arzenál zbraní, čítající celkem sedm kusů, s jehož pomocí si s dotěrnými nepřáteli velmi snadno poradíte. Základním kouskem je pulsní puška, se kterou ale moc paseky rozhodně nenaděláte a jistě budete rychle chtít sáhnout po novém, mnohem ničivějším kousku. K dispozici je např. plamenomet, minigun, raketomet a několik dalších a garantuji vám, že si vás protivníci budou do smrti pamatovat jako neohroženého bojovníka.

Pojďme se nyní věnovat náplni jednotlivých misí. Ta je velmi různorodá, někde budete muset něco chránit, jinde zase dobývat či vyhledat. Jednotlivé mise jsou navíc rozložené do značně rozličných prostředí. Někde si tedy budete moci užívat sluníčka na poušti, jinde zase pocítíte příznaky klaustrofobie v uzavřených prostorách, atp. Můžete si rovněž zvolit jednu ze čtyř obtížností, počínaje easy a nightmare konče. Kromě samotné kampaně si můžete v hlavním menu (mimochodem je velice zajímavě vyřešeno ;)) zvolit i položku instant action a v něm si pak vybrat z nabídky několika módů. Vyjma klasiky „s jedním vojákem vzdoruj obrovské přesile brouků“, mě hodně zaujala poslední položka s názvem „Suvenýr z cest“. Zde se ocitáte v kůži jednoho z broučích parazitů, kterého si lidé přivezli k sobě na základnu. Vy ovšem neváháte a co nejrychleji se snažíte ovládnout tělo jednoho z vojáků a lidem tak co nejkrvavěji oplatit jejich zájem. Pojďme si ale nyní říci pár slovíček k technickému zpracování. To je jedním slůvkem perfektní. Vizuální stránka vypadá hodně slušně a částečně navazuje tu správnou atmosféru, kterou dokresluje parádní zvuková a hudební stránka. Po skončení některých misí jsou k vidění překrásně renderovaná videa. K ovládání využijete kombinaci klávesnice a myši.

No a to je asi tak vše, co následující gameska nabízí. Kdo čekal multiplayer, toho musím bohužel zklamat, neboť ve hře po něm bohužel není ani stopa. Myslím ale, že tento nedostatek kvalita téhle gamesky lehce napraví. Já ji skutečně mohu jen a jen vřele doporučit každému, kdo nepohrdne kvalitní akční hrou a téma sci-fi mu není cizí.

Dodatek: Zde si můžete stáhnout osekanou verzi bez videí o velikosti 16 MB! Vřele vám ale doporučuji stáhnout si kompletní verzi se vším všudy.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 5 =

Petan | 16.09.20 v 23:33

Mám stejný problém spustí se, hned chybová hláška a ukončení. OS Win10. Zkoušel jsem vyřešit spouštěním v kompatibilitě pro XP, ale stále stejné. Ví někdo? Díky

ZajkWed | 21.03.20 v 22:46

Ahoj Dnes jsem si stáhl tuto hru a když jsem ji zkoušel spustit tak jsem slyšel nějaký úvod (zřejmě intro vývojářů) a pak mi hra spadla. Nějaké rady co s tím? OS Win10 Díky

assaly

assaly | 20.07.17 v 15:14

když to tak čtu tak to asi radši nebudu ani zkoušet :-)

.+*Jackie*+. | 19.07.17 v 18:12

Vůbec to nejde spustit :'(, když kliknu na setup windows mě přej ochránil nebo co...

Gargi | 17.04.13 v 16:29

Hele pařiči, moc prosím, když já hraju plnou verzi této hry i s videi, tak se v LOAD hra sice ukládá, ale zase některé LOADINKY nejsou v menu LOAD vidět - hlavně ty po tom, co musím dojít pro rakety ze spadlého transportéru...Poraďte, třeba neumím zacházet s LOAD menu a verze bez videí nejde stáhnout

Unknown face | 28.08.06 v 16:40

Bomba hra,ale řekl bych,že by to chtělo pár vylepšení.Především ovládání,které ze začátku opravdu štve,a pak je škoda u hubeňourů,že je jich jen jeden druh.Ale na vše se časem zvykne,a u této hry můžeme jásat CyberGames(takovouhle hru bych od Čechů nečekal)

miso | 30.04.06 v 19:36

radsej STARSHIP TROOPERS ako starship trooper!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RICHARD | 25.01.06 v 17:20

hello, i try this game and i am stop at level 18. I kill every bugs but there is nothing else.

Nice game

Ivan Hornak | 20.06.05 v 05:03

to ovladanie je uplne nahov.o :(

loisik | 31.03.05 v 16:23

hvála této hře, ale zasek sem se v poslední misi.Nevim jestli mam vydržet co nejdíl, nebo mam někam jít či sebrat všechny zbraně.Vlezl jsem do jednoho koutu a vydržel tam tak 10 minut, a pak došli náboje a .....Dík za radu.

photer | 20.03.05 v 00:26

level pochod, kde nesu kapitána na zádech jsem prošel až na konec a nevím kam dál.

Nový rok Luboš | 18.02.05 v 20:09

Mám jen takovej skromnej dotaz. Má při hře a v menu hrát hudba? Mám celou dobu strach, že o ní přicházím

S.n.i.p.e.r.r... | 17.01.05 v 13:49

Najlepsia freeware hra aku som v zivote hral.Skoda ze ma len 33 levelov.Oh!Dufam len ze bude aj pokracovanie please...Gratulujem

Valley Forge | 10.01.05 v 15:14

Ale ještě jednu frívérofku musim vychválit, a to Plane arcade. Tato a SST jsou nejvíce povedené.

Pavel | 09.01.05 v 13:10

všem děkuju za chválu, jestli někdy bude pokračování tak uvidíte, že jsem(jsme) si vaše připomínky vzali k srdci.

mylko | 06.01.05 v 00:48

doparil som to aj ja, a bolo teda coho... toto musi byt jedna z najlepsich freewaroviek aku som kedy hral, nesmierne zabavne a premakane... akurat niektore misie su dost frustrujeuce, ale to sa da vyriesit (ako tu uz bolo spomenute) prepisanim vlastnosti zbrani - je to trochu nefer, ale na druhej strane Marines = Elite Gunners, no nie? nebudu predsa chodit s dakymi smejdami do vysadku...

Racknee | 05.01.05 v 21:05

Tak sem to doparil. Tech par poslednich misi je zahul, ale pokud clovek nespecha a nedela blbosti, je to docela pohoda. Ptate se na zbrane?
Plamenomet supr, kdyz si stoupnete primo k dire z ktery cizaci lezou. Brokovka jen druhej typ utoku. Rotacak sem mel rad, je hlavne hrozne rychlej a nemusi se prebijet.. plazmovka na hubenoury ujde, musi se presne mirit, ale rotacak na ne plati vic. Ta hubenourska bouchajda je good na dalku, ale moc pomala. No a raketomet resi naprosto, naprosto vse, chce to setrit naboje na tezky mise a posilat to do hloucku.
Blahopreju autorum hry, docela dlouho jsem na freegejmu nevidel tak kvalitni novou hru. Hratelnost, herni doba, pribeh... proste dobra gamesa, ktera stoji za stahnuti:)

LONGOW | 04.01.05 v 15:04

Nevíte kde v SST seženu ty brnění

LONGOW | 03.01.05 v 12:54

Ta mise s atomovkami je sranda ,ale poslední kolo je fakt dost těžký a plasmovka je slabá proti pistlím co mají huběnouří

Valley Forge | 03.01.05 v 02:20

Tak tu misi s těma atomovkama jsem udělal tak, že jsem v nastavení tý základní pušky změnil účinek z 10 na 3000 a po splnění mise zas vrátil do původních hodnot. Jinak mi to fakt nešlo udělat. Takhle hebali už při první kulce a byl klid. Už jsem byl z toho na nervy.
Jo jen tak mimochodem, taky vám přijde, že rotačák je celkem na houby?

LONGOW | 02.01.05 v 16:58

Ano je výborna, ale blbej konec Poručík hebne

Racknee | 02.01.05 v 10:24

Vyborne, ja taky zakys ve vysadku, ale myslim ze to kazdej druhej. Jak rikam, vyborna gamesa.

LONGOW | 02.01.05 v 09:51

podkud chcete tz neviditeln0 brouky zvladnou
lechce tak si vemte raketomet a divejte te se na obrazovku z blizka a udite naborali okraje brouku
pak sta49 vzpali z raketometu a jsou v coudu

Valley Forge | 01.01.05 v 23:08

Hra dobrá, ale nějak pomalu se mi to hejbe i při těch vypnutejch alfa a tom druhým něčem. Jinak ta mise protiútok mi udělala to samý, jenom tam nezakejs samotnej brouk, ale bylo jich asi 270!(zjištěno dle skóre) A to na jednom místě, zaseklý jeden v druhym. Tak jsem nejprv vystoupil z toho kulometu když se nic nedělo, a jak jsem je uviděl, stačila na ně jediná raketa. Tedy výbuchem zabito 270 brouků, pokud se ptáte, jak jsem přišel na to, kolik jich bylo.
Jinak jsem zatuh v tý misi kde mám doprovodit ty maníky s atomovkama, jelikož je to dost těžký. Zvlášť díky těm spektrám svinskejm.
No ale jak je psáno, že hra je inspirována převážně knihou, která jí má dodávat větší hloubku, tak nevim teda. Z knihy jsou tam jen ti hubení álijeni s plazmovkama a ty megabrnění(což byly v knize vlastně skafandry, aby mohli vůbec dejchat a měl je tam každej). No, ale nevim jestli je to plus nebo mínus, asi spíš plus, že po vzoru knihy nebyl zaveden systém výsadku způsobem vystřelování jednotlivců v kapslích do atmosféry, ale klasická výsadková loď po vzoru filmu.
Mínusem je veliká pomalost hry(než se ty dialogy odkecaj, to je fakt strašná doba), a to, že panák se často seká i uprostřed volného terénu. Jináč dobrý.

Plastr | 01.01.05 v 21:52

Na Netu jsem zatim posbiral:

StarShipTrooper_Zakysy

Prvni level:
Tak nevim, co delam spatne, ale kdyz sem se v tom tvrdym pristani dostal do te laborky, tak nevim kudy dal. Uz jsem byl ve vsech dostupnejch dverich a nenarazil ani na jednu potvoru. Dostali jste se nekdo uz do druheho levelu? Jak?

Re: Prvni level
Je treba zdemolovat cerveny vrata...
A nasel jsi v te laborce na zemi ty velke vetraky?
Jeden z nich se netoci....a je v nem zebrik



Mise kde ztroskota Dropship:
Cau, ve hre jsem se dostal az k misi, kde ztroskota Dropship a mame odnest atomove hlavice. Ale po vybiti vsech brouku se muj tym zasekne a nehne se dal.. Prosel jsem celou mapu (kam az me to pustilo), ale uz jsem nenasel jedinyho brouka ani nic jinyho. Je to nejakej bug, ze se dal nehnou, nebo mam neco udelat? Poradte pls.. Jinak akce je to precizni, skoda, ze neni multiplayer :(

Re: Mise kde ztroskota Dropship
Kdyz ti sejmou vudce formace tak se zbyvajici NPC zastavi a dal se nehnou. Musis zaridit aby vudce prezil.



Neukoncena mise Protiutok:
V mise protiutok je chyba asi v tom, ze z diry uple vlevo vybehne nejakej brouk mimo mapu, a to se stat nema. osetrovali jsme to, ale bez uspechu. nam se to stalo tak jednou ze sta, ale jak vidim, tak nahoda je pekna svine :-/. Za tuto chybu se omlouvame, ale vazne jsme si s ni nevedeli rady. takze problem jeste jednou spociva v tom, ze z leve diry nekterej brouk vybehne sikmo nahoru ven z mapy, a ty ho pak nemuzes sejmout, tim padem nejde dohrat kolo. Dej si to na easy, vylez z toho kulometu a snaz se hlidat diru uplne vlevo. Jeste jednou se omlouvame. stavalo se to fakt veeeeelmi zridka. (autori)

Racknee | 01.01.05 v 13:00

BTW: Naprosto perfektni gamesa, tech 40MB je pro modemare asi dost, ale i ostrihana verze je vyborna. Za stazeni urcite stoji!

Racknee | 01.01.05 v 12:53

Kde presne? Ktera mise?

dionea | 01.01.05 v 09:33

Help sekl jsem se hned na začátku v základně nevím jak dál nemohu se nikam dostat:o(


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce