recenze

Ore no Ryomi

Ore no Ryomi

Chcete být majitelem restaurace? Řídit podnik, nakupovat vybavení, zlepšovat pohodlí vašich hostů a v neposlední řadě také připravovat nejrůznější pokrmy - od sandvičů, přes pizzy a polévky, až po steaky? Dnes máte možnost!
Skoro každý vám potvrdí, že originální nápad je základem úspěchu. Platí to snad ve všech odvětvích lidské činnosti a počítačové hry nejsou výjimkou. A právě takový, tedy skvělý a originální, nápad měl i autor gamesy Ore no Ryomi (samotným tvůrcem kupodivu někdy nazývána i Ore no Ryori, tak pak babo raď :-o). Stáváte se zde totiž majitelem jedné japonské restaurace a musíte zajistit její bezproblémový a výdělečný chod. Možná namítnete, že tahle myšlenka tu už párkrát byla, ale ujišťuji vás, že nikdy nebyla tak skvěle pojata a provedena jako právě zde.

Hned v úvodním menu máte na výběr tři typy hry. Pro začátek doporučuji zahrát si tutoriál, ve kterém vám bude vše srozumitelně vysvětleno. Ani ostřílení hráči by totiž nejspíš bez tutoriálu nerozuměli některým věcem. Dále je možné zahrát si jeden ze dvou módů, a to buď mód klasický strategický, ve kterém řídíte podnik se vším všudy a máte za úkol během čtyřiceti dnů vydělat 40 000, nebo mód arkádový, kde musíte během jednoho dne vydělat co nejvíc. Následující text bude věnován zejména klasickému módu. Zde se střídají dvě části. Ta první je čistě strategická a probíhá mezi jednotlivými dny, kdy můžete dle libosti, v rámci získaných prostředků, nakupovat vybavení do vašeho podniku a zlepšovat jej. Je libo lékárnička, televizor nebo třeba bufet? Každá věc má určitý efekt, rozhodně se nejedná jen o nějakou kosmetickou úpravu. Například sklenička na „tuzéry“ způsobí, že spokojení zákazníci vhodí do kasičky malý peníz navíc. Jakmile jste s vybavením restaurace spokojeni nebo jen nemáte peníze na další vylepšení, můžete přistoupit k arkádové části (ta má ovšem také mnoho strategických prvků). V té přichází do vaší restaurace jeden zákazník za druhým a každý má nějaký požadavek. Jeden chce sendvič, druhý lační po půllitru a někdo jiný má zálusk na polévku nebo steak.

Nabídky se vám objevují na pravé straně obrazovky jako takové vyjíždějící obdélníčky, které ovšem při nepřijetí po nějaké době zmizí (zákazník je po dlouhém čekání nervózní a odejde). Pokud ji stihnete přijmout včas, musíte pokrm připravit. K tomu používáte klávesnici. Například u piva musíte držet šipku dolů tak dlouho, než se půllitr naplní. Taková pizza je už ale složitější. Nejdřív na ni musíte umístit ingredience dle zákazníkova přání a poté ji necháte péct. Nesmíte ji ale spálit! Jakmile se kolem ní objeví rámeček (žlutý nebo modrý), je hotová a stačí na obdélník na rohu obrazovky kliknout a tím daný pokrm servírovat. Možná to moc strategicky nezní, ale buďte si jisti, že pečlivě plánovat, které nabídky přijmete dřív a které později, je životně důležité. Rychlé rozhodování je zkrátka základem úspěchu. Servírování jídla není tím jediným, co během dne děláte. Občas musíte umýt nádobí, přečíst si noviny, vyzvednout poštu nebo přijmout telefonát (pokud máte telefon :o). Poté, co si nahrabete dostatečnou sumu, můžete i přikoupit nové recepty (začínáte pouze s pizzou a pivem).

Ore no Ryomi je jednoznačně skvělou volbou pro všechny milovníky svižně arkádově pojatých strategií. Originalita tomuto dílu rozhodně nechybí! Ovládání je také na slušné úrovni. Jediným větším vroubkem je grafika, která moc krásy opravdu nepobrala. Také možností, jak vylepšit svou restauraci zakoupením nějakých praktických předmětů, by mohlo být víc. Po všech ostatních stránkách ale mohu Ore no Ryomi jen doporučit!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 4 =

S.E.X.X.Y.L.A.D.Y | 26.11.05 v 15:12

je to Good...

Sevik | 29.07.05 v 20:21

vetsi kravinu sem jeste nevidel,sorry . . .

blatnik | 26.12.04 v 23:06

Jednoduché, zábavné, hratelné, co víc si přát???


galerie