recenze

Brána Tartaru

Brána Tartaru

Máte rádi mystické a hororové motivy her? Máte rádi strašidelné textovky? Máte málo času a chcete si něco narychlo zahrát? Pokud sháníte zábavu na následujících pět minut vašeho života, je tato hříčka určena právě pro vás…
Nějak se nám tu začínají rozmáhat HTML textovky. Už jsme tu měli smutný život bezdomovce - Vagabund Live, nebo bezdomovce Pepu, nebo třeba Teroristu, ale i Usáma bin Ládina… či netradiční gamesku Dovolená v chorvatsku. Možná si vzpomínáte na hororové dosovské textovky Brány zla nebo Cryptu, které byly celkem vynikající. A konečně tu máme zase něco na téma horor, fantasy a černá magie. Máme tu krátkou, ale celkem zajímavou HTML hříčku - Brány Tartaru.

Před prvním spuštěním si budete muset hru bohužel nainstalovat. Jednoduchá instalačka vám Tartar rozbalí do složky „Program Files“, ale nikde vám nevytvoří zástupce. Proto se budete muset do této složky proklikat. Tohle vám píšu proto, abyste věděli, že se hra spouští souborem „Go.htm“. Mimochodem, ve složce je přiloženo několik ikon, takže si zástupce můžete vytvořit kamkoliv sami. Tak, první nudnější část máme za sebou. A jdeme se podívat na herní příběh.

V této gamesce se dostáváte do role středověkého kupce Leonarda Wolfa, který se nedávno přestěhoval na ostrov. Jednoho dne, vlastně jedné noci, se našemu hrdinovi zjevil ve snu anděl, který mu sdělil zvláštní zprávu: „Bůh Amentis má s tebou velké plány! Na severním konci ostrova se odpadlíci učení magie rozhodli otevřít bránu do zakázané dimenze nazvané Tartar. Do dimenze, kde žijí temní elfové, kteří ovládají černou magii. Ty máš za úkol zabránit tomuto proniknuní zla k nám na svět. Bůh ti dal neomezené množství peněz! Je jen na tobě, jestli dne třináctého prosince vyjdou na svět z Tartaru hordy nemrtvých válečníků. Vítej v Pekle!“ Tak jste to viděli, čeká vás velmi nelehký úkol. Musíte se dostat do severní části ostrova a zneškodnit všechny čarodějnické učně, abyste zabránili proniknutí zla na naši zem. Možná vás překvapilo to datum. Kdo ví, podle čeho se autor inspiroval. Co se má třináctého prosince stát? Ale asi nic, asi autorovi šlo jen o tu třináctku (Ještěže není letos třináctého prosince pátek :-).

Teď vás možná zklamu, když vám povím, že nepotřebujete žádný inventář, texty jsou stručné, hříčka je celkem krátká a dějové linie nejsou příliš rozvětvené. A je to škoda, protože autor programování webových stránek ovládá celkem dobře. O tom vás přesvědčí hned začátek, kdy se vám Brána Tartaru rozjede do celého okna (takže dojem ze hry neruší nějaká explorerová menu) nebo vám v sekci „Nápověda“ gameska dokonce poví jakou verzi internetového prohlížeče a nastavené rozlišení máte. A také vás může překvapit netradiční řešení akcí, které chcete provést. A jaké to je? To se nechte překvapit. Ale dejte si však pozor na vyvrcholení celého příběhu, protože rozhodně není textové. Jen si procvičíte reflexy…

Jako vždy se zmiňuji o kvalitě grafiky. Ale k této grafice není co dodat, protože jde jen o pár animačních GIFů, které autor hry pravděpodobně nevytvořil. Akorát je škoda, že jich nepoužil víc. A také je celkem smůla, že nejsou na jednotlivých místech použity obrázky různých prostředí – pro lepší orientaci. Na závěr vás musím znovu upozornit na krátkou délku hry. Takže pokud se chcete zabavit jen na chvíli nebo hledáte nové „vychytávky“ webového jazyku Java, je toto dílko určeno právě pro vás.

Dodatek: Ale bůh, který vám dá neomezené množství peněz, by se hodil, ne? ;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 1 =

JYupWMLW

JYupWMLW | 08.04.24 v 08:21

1

Kalousek100

Kalousek100 | 11.11.16 v 00:19

Dobrá hra.

Iveta111

Iveta111 | 26.08.16 v 00:47

Pěkná hra.

Marian | 29.08.06 v 16:47

Neřeknu ti nic, pane Neřeknu. Jen řeknu obecně všem ostatním - lidě kteří Neříkají a navíc "hovnaří" stojí za starou belu :-)

Neřeknu | 29.08.06 v 14:07

Hra na hovno

Oroborus | 29.05.06 v 14:42

>vôbec mi nejde obrácky zvuky atď ale žiadne exe

EXE tam ani nema byt, je to textova adventura, robena v html.

V archive zip sa nachadza instlacka (takze tam jeden EXE je :) )ten pust.

Potom ti vznikne adresar BT a v nom klikni na subor index.html

JUROBEZMENA | 30.03.06 v 16:14

vôbec mi nejde obrácky zvuky atď ale žiadne exe

Tomášek Drizi | 09.03.05 v 09:13

Ahoj

Oroborus | 14.01.05 v 15:42

>Obrous? tebe tu vídávám často, nejsi náhodou něco víc než jen "obyčejný" hráč?

Ano na stranku FreeGame chodim dost casto.
Snazim sa spravit nejaku free hru,
tak sa nechavam na tejto stranke inspirovat...

Gain | 12.01.05 v 21:25

No to máš pravdu...

Ale jestliže je tam napsáno:"webového jazyku Java", tak si myslím, že je vše v pořádku...

Sosol | 12.01.05 v 15:18

No, ono zkracovat JavaScript na Java jde beztrestně v běžné mluvě, ale v psaném textu by se to mělo rozlišovat.

Gain | 11.01.05 v 12:18

Ano, ale zkráceně "Java".....
:-)

Obrous? tebe tu vídávám často, nejsi náhodou něco víc než jen "obyčejný" hráč?

Oroborus | 25.12.04 v 17:19

Ja iba pripominam, ze v hre nie je pouzity jazyk Java
ale JavaScript

Sosol | 17.12.04 v 18:54

Oroborus: jj, je to ta stejná ;) asi jsme já a autor téhle hry čerpali ze stejného zdroje (myslím, že ani jeden z nás není jejím tvůrcem)

Oroborus | 17.12.04 v 17:17

Nemozem si pomôct, ale subor "14.gif" mi pripomina
animaciu na starej Soslovej stranke
www.crypta.mysteria.cz ("tvar.gif")


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce