recenze

Ness' Christmas Journey

Ness' Christmas Journey

Ačkoli je do vánoc ještě relativně daleko, můžeme vám nabídnout již první hru právě s vánoční tematikou. Malý Ness se právě o svátcích dostal do problémů a je jen na vás, jestli mu pomůžete…
Osud tomu tak chtěl, že si náš hlavní hrdina svátků příliš neužil. Právě o vánocích se dostal do nezáviděníhodné situace: musí bojovat proti hrůzostrašným stvořením a zvířatům. Se vším se musí vypořádat a postavit se problémům pěkně zpříma. A ačkoli náš heroj není zrovna typickým prototypem hrdiny, se vším se vypořádá po svém. Není munice? Jako účinná zbraň poslouží i obyčejné jojo… Právě originalita je to, co dělá hru hrou. Malý Ness se ovšem dočká i střelby, kterou využije hlavně v pozdějších fázích hraní. Věřte mi, budou to nadmíru příjemně strávené chvíle.V posledních letech se snad žádné hře nepovedlo nastartovat ve mně takovou vánoční atmosféru a i když to říkám velice nerad, už se na ně tak nějak i těším. :o)

Podstatou hry je právě zachránit vánoce, tedy ono je to mnohem a mnohem složitější, ovšem zkráceně by se to tak vysvětlit dalo. Ness byl již od dětství smolař a teď se nějakým nedopatřením zapletl do těžkého boje se zvířectvem a jeho pomocníky. Ano, kupodivu právě mírumilovný hmyz je tím největším nepřítelem, následován davem psů, kteří komplikují hlavně postup v pozdějších fázích hraní. Ono vůbec je to v Ness' Christmas Journey všechno tak pěkně a ideálně nalajnováno, že se až člověk diví… Pochvalu si určitě zaslouží už samotné intro, pakliže tak můžeme nazývat pár za sebou jdoucích animací.

Úvodní pointa je zde nastíněna se vším všudy a hraní pak začne pěkně odsýpat. Počínaje první obrazovkou začíná nebývalá podívaná. Ness se ohání jedna radost, směle bojuje s nepřáteli a hledá si cestu, která ho dovede až k východu z tohoto pekla. Na úspěch má vliv hned několik aspektů. Samozřejmostí je zdraví, ale nepříliš obvyklá je i přítomnost síly a i ukazatel momentální zbraně je velmi důležitý. Prostě a jednoduše – uspět není jednoduché a vzhledem k propracovanosti hry vám jistě dobrání se zdárného konce nějaký ten čas zabere.

Co se grafického zpracování týče, nelze míti jakýchkoliv námitek. Vše je tak akorát přehledné a i když se nedočkáme nějakých přehnaných detailů, spolu s docela líbivou hudbou audiovizuální stránka skvěle doplňuje parádní atmosféru. Přece jen se ovšem najde hned několik ale. Po chvilce mi přijde hraní až příliš stereotypní, ale i tak to nelze považovat až za takové mínus. U některých her se obdobný pocit dostaví už po několika minutách, zde to trvalo podstatně déle. Na závěr mohu říci jediné – berte všemi deseti!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

Kaleta | 08.12.04 v 11:38

Tohle mi už na harddisku tvrdne hezky dlouho. Nemůžu totiž přijít na to, jak se sejvuje. Zkilil jsem tam 2 bosse, ale žádný sejvpoint jsem nenašel.
Nepodařilo se náhodou někomu sejvnout a ladnout hru?

Yuri | 07.12.04 v 20:39

Pekna kravina nic vic nic min!!! nedoporucuju!!!

Martin Demiger | 07.12.04 v 18:27

upřimně řečeno ne :o(

miras1 | 07.12.04 v 07:07

Napadlo vás že to není hmyz,ale ptáci


galerie