recenze

Legend of Shadow

Legend of Shadow

Máte rádi kung-fu či jiná podobná asijská bojová umění? Zní-li vaše odpověď kladně, následující gameska by vás mohla zaujmout. V roli nehroženého ninji je vaším úkolem zachránit unesenou dívku a vypořádat se z několika otravnými bojovníky.
Tvůrci herní branže se dělí na několik skupin. Jedni se snaží vymýšlet stále nové a nové nápady, které následně implementují do svých her, a často tak vytvářejí naprosto originální tituly. To samozřejmě nezůstane bez povšimnutí a takováto gameska získá zasloužený úspěch. Další tvůrci se pak velmi často inspirují nápady cizích týmů a výsledky se pak velmi liší. Těm zdatnějším se nápady podaří zpracovat lépe. Ti ostatní se s tím často moc dobře nepoperou a jejich výsledná dílka nemají dobrou kondici. Tvůrci v poslední skupině většinou sáhnou po starší gamesce a provedou její remake, což většinou původní gamesku příjemně oživí. Výhody takovýchto remaků vám jistě nemusím připomínat. V případě, že původní gameska obsahovala nějaké vážnější chybičky a případně měla jiné nedostatky, zdatní programátoři vše bez problému napraví a výsledek předčí mnohdy veškerá očekávání. To je ostatně případ i tvůrce následující gamesky - DarthLupiho. Ten si jako svůj vzor vybral hodně starý kousek Legend of Kage a pokusil se o jeho remake. Pojďme si tedy říci, jak se mu to povedlo.

Jak jsem již zmiňoval v perexu, ocitáte se v roli neohroženého ninji, který se vydá na dlouhou cestu k záchraně unesené dívky. Být ninjou je ale tvrdý chleba. O tom jste se ostatně mohli přesvědčit v několika gameskách, kde postava ninji figurovala. Jmenovitě je to třeba netradiční gameska N, zajímává Ninja Saga, či dvě zábavná pokračování - 3Foot Ninja a 3Foot Ninja 2. Princezna je unesena a v tom přicházíte na scénu vy! Po úvodním seskoku se tedy vydáváte na výpravu s jediným cílem: Nalézt onu dívku živou. Začátek Legend of Shadow probíhá v klasickém ninja stylu. Cestu vám ale znepříjemňuje spousta maskovaných asiatů a je jen na vás, zdali jim dokážete úspěšně vzdorovat. Výbavu totiž máte hodně slušnou.

Klasický meč využijete zejména pro boj zblízka. Useknout končetinu tedy není žádný problém. Meč navíc slouží k odražení hvězdic, kterými vás nepřátelé zahlcují velmi často. Toho lze samozřejmě využít ve váš prospěch a původně hozenou hvězdici mečem odrazit a poslat ji zpět ke svému majiteli. Ten už ji ale bohužel nedokáže využít. Pokud se vám nechce používat meč, ve svém arzenálu máte samozřejmě také již zmiňované hvězdice. Ty můžete vrhnout proti nepříteli, ale musíte počítat s tím, že čas od času je protivník přeskočí nebo se sehne a hvězdice proletí nad jeho hlavou. To ostatně můžete udělat také vy. Kromě klasických protivníků lze potkat i netradiční ninja-chovance. Ti proti vám místo hvězdic začnou útočit plamenometem a musíte je proto velmi rychle zneškodnit, nejlépe hvězdicí, než stihnou udělat velkou paseku. Potkat lze i speciální ninji. Ty poznáte velmi snadno díky lehce svítící auře, která tyto bojovníky obklopuje. Odměna za jejich zabití je velmi vstřícná. Krajina se celá ponoří do tmy a nově příchozí protivníci budou automaticky nemilosrdně posláni do věčných lovišť. Vizuální stránka působí hodně prostým dojmem. Rozlišení lze sice zvětšit až na velkorysých 1024x768, ale vše je tak drobné a nečitelné, že mnohem lepší variantou je zvolení základních 640x480. Zvuky jsou na tom rovněž velice dobře. Ovládání je pouze pomocí klávesnice.

Tak a to by bylo vlastně vše. Původní Legend of Kage jsem neměl tu čest hrát, takže nemůžu porovnat, do jaké míry se autorovi podařilo originál převést do novodobé podoby. Přesto bych ale měl k Legend of Shadow několik menších připomínek. Zpočátku mi totiž trochu nesedla vyšší obtížnost. Dále, gameska rozhodně není vhodná pro děti!. Na úplný závěr dodávávám, že chcete-li vyzkoušet menší odreagovačku, můžete o Legend of Shadow uvažovat a o své dojmy se podělit v diskuzi...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Teron | 27.07.07 v 14:51

Skvělá hra a konečně jsem to dohrál. Chtělo by to být delší a se Save/Load. Jinak na hlavního záporáka jsou shurikeny zbytečné

Triple T | 26.09.05 v 16:02

Ono se to da vyhrat? Ja jsem si jak jsem to hral myslel ze je to jenom o behu zprava doleva. Jinak uber cool hra.

Epic | 16.05.05 v 20:21

Jen málo kdy sem píšu a ještě méně se stává, že by se stará hra "zmodernizovala" a neztratila své kouzlo a božskou hratelnost.

pavel | 06.12.04 v 13:08

je to fakt super hra jo fakt dobrý

Kaleta | 29.11.04 v 14:48

Konečně je tu uveřejněné něco od Darth Lupiho.
Je to drsnej týpek a jeden z nejlepších gamemakeristů na světě. Vyhrál jsem od něj Mage Crafta, SpoonPage, Raging Skies a tohle bych taky vyhrál, kdyby tam byl Save a Load.
Tož škoda.

Gain | 26.11.04 v 09:56

Pamnětníci mohou tuto hru znát z videoher. Já ji hrál a tohle je velmi dobrý předěl... Ale na videohráh byla obtížnost mnohem jednodušší...


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce