recenze

God, save Korböl!

God, save Korböl!

Z názvu se leckdy dá vytušit mnoho, ale to není dnešní případ. God, save Korböl je čistě multiplayerovou hrou, která má singleplayer jen „aby se neřeklo“. Navíc je kompletně v češtině.
Multiplayerové hry byly vždy výsadou spíše komerční sféry, ale s postupným rozvojem nejen přístupu obyvatelstva na internet, ale i kvality freewaru všeobecně, se pomalu ale jistě začínají prosazovat průkopníci i na tomto poli. God, save Korböl je typickým příkladem toho, jak by mělo internetové hraní vypadat. Ne každý ho však má rád, gamesa tak samo sebou obsahuje i část pro jednoho hráče, ale ta je zde spíše jako jakýsi bonus. God, save Korböl sází vše na jednu kartu, na multipalyer, a nutno říci, že to není špatný záměr. Disponujete-li tedy dostatečně silným připojením, tak ani dál číst nemusíte – rovnou stahujte.

Ondřej Mocný je mladý nadějný programátor z českých luhů a hájů, s jehož výtvorem, trefně pojmenovaným jako God, save Korböl, se máme dnes tu čest seznámit. Tento významný moment nekazí ani fakt, že vám hru nepřinášíme jako první – na dobré hry totiž nikdy není pozdě. Příběh je vskutku jednoduchý a v samotné hře jsem jeho přítomnost snad ani nezaregistroval. Jste totiž hned vrženi do víru děje bez jakéhokoliv vysvětlení. V přiloženém read me souboru ale vysvětlení najdete: „On ten příběh v deathmatchovejch hrách není skoro podstatnej, ale tady bych mohl říct, že se Korbolövi zbláznily jeho "výtvory"-roboti a vy, jako jeho věrný bodyguard, musíte od nich vyčistit okolí jeho baráku-základny.“ Říkáte si asi, že to bude jednoduché, jenže chyba lávky! Vrhněme se nejdříve na singleplayer. Ten vám nabídne kopu možností: vyberete si barvu tanku, počet nepřátel, počet fragů nutných k vítězství a další nezbytné aspekty. To mi připomíná, že jsem vám ještě ani nevysvětlil, o co že to vlastně jde. Nejste totiž jen tak nějakým bodyguardem – proti „výtvorům“ vám byl dán do vínku tank, jehož pancíř vám nejednou zachrání život. Ovšem jeho síla není nevyčerpatelná a ani on vás před zrádnými nepřáteli nedokáže ubránit. Jediné, co vám pomůže, jste vy sami. Vaše šikovnost, hbitost a v neposlední řadě hraje významnou roli i štěstí… Ve hře pro jednoho jsem se ale upřímně řečeno moc nebavil. Nepřátelé jsou až přehnaně rychlí a přesní, vždy trefí cíl a nic nenechají náhodě, což se vás, alespoň ze začátku, v žádném případě nebude týkat – ovládání je slušně řečeno trošku nevyladěné a kostrbaté. Jednoduše se vám s tankem bude jezdit prostě blbě. Každičká zeď bude nepřekonatelnou překážkou a při sebemenším kontaktu s nepřítelem budete namísto opětování střelby raději zbaběle utíkat. Ale nebojte se, čas je nejlepší léčitel a potřebné vás sám naučí.

Jó multiplayer, to už je jiná káva! Podaří-li se vám sehnat potřebný počet soupeřů, nebudete se chtít odpojit. Bez nadsázky - God, save Korböl není nikterak výsostný titul, ale možnost hry ve více lidech (dokonce i na jednom PC!) z něj dělá něco výjimečně zábavného. V multiplayeru se totiž všechno teprve rozjede. Nepřátelé jsou stejně tupí jako vy (čím to asi bude:-) a sedíte-li v jejich blízkosti, budete vědět o čem mluvím (posílám pozdrav do jedné nejmenované herny:-). Grafické zpracování naopak nijak výrazně nevyniká, za špatné ho ale považovat rovněž nelze. Zvuky jsou na tom podobně. Jsou, dají se poslouchat, ale není to ten typ, který by vás posadil na zadek.

Celkově tak převyšují pozitiva nad negativy a mohu tedy ohodnotit God, save Korböl jako vesměs dobrý a hlavně zábavný titul. Z předchozích slov by asi mělo být vše jasné, ale přeci jen si neodpustím závěrečný ortel, který zní následovně: Skvělá zábava s kamarády; pokud jste sami, tak si radši vezměte knížku a čtěte si, uděláte lépe!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 3 =

Marek | 01.12.04 v 14:31

nejde mi to


galerie