recenze

Abandon 2

Abandon 2

Přinášíme další z klonů legendárního Arkanoidu, který překvapuje novým nápadem, vynikajícím zpracováním a hlavně kupou zábavy. V této české freewarovce totiž ovládáte hned čtyři plošinky namísto jedné…
Následovníků legendárního Arkanoidu je již bezpočet. Někteří jsou lepší, jiní horší, ale vždy mají stejný princip. Ovládáte jednu plošinku, kterou odrážíte míček tak, aby zasáhl cihly. Za to jste odměňováni body. Do některých titulů byly přidány power-upy, které různě upraví vaše schopnosti. Větších nápadů jsme se ale zatím nedočkali. Až dnes přichází nová české hra z dílny málo známého vývojářského týmu, který se nazývá Velkej chytrák. Abandon 2 prodělal bouřlivý vývoj. Rané verze hry nebyly moc hratelné, ale ta nejnovější je již velmi dobře vyladěná. Tým svojí zatím určitě nejlepší gameskou udělal velký krok vpřed oproti dřívějším titulům, které neměly vysokou úroveň. Autoři hry tvoří v programu Game Maker, který většinou hry odsoudí k nepopularitě, ale dále se dozvíte, že to se rozhodně dnešního titulu netýká. Ano, i v Game Makeru se dá udělat velice dobrá hra.

Základní koncept Abandonu 2 se od klasického Arkanoidu liší v docela podstatné věci. Místo jedné strany hrajete hned na všech čtyřech koutech obrazovky! Plošinky ovládáte závisle na sobě. Jakmile posunete myší jednou plošinkou hýbne se i druhá. Zpočátku budete asi zmateni a nebudete se spolehlivě strefovat do letícího míčku, ale čím víc se s hrou seznámíte, tím to bude lepší. Za pár chvil již budete jezdit myší jako o závod. Ve hře jsou hned dva módy. První je klasický. Hrajete na kola (je jich celkem 12) a na body. Cílem každého levelu je samozřejmě zničit všechny přítomné kostky.

V tomto módu lze rychlost kuličky snadno regulovat pomocí kláves + a -. Ze zničených kostek občas vypadne i zmiňovaný power-up čili bonus. Pokud se vám ho podaří chytit, tak můžete s plošinkou třeba střílet nebo získáte život. V druhém extrémním módu stačí jen odrážet kuličku, která postupem času zrychluje. Za každý odpal pak dostanete body. Stíhat vše již v pozdějších fázích opravdu není žádná procházka růžovým sadem. Hru si můžete i uložit, takže vás nepotkají časové problémy. Samozřejmostí je tabulka nejlepších výkonu.

Abandon 2 je velice hezky zpracovaná hra. V menu se hned zorientujete, při hraní nic neruší. Grafika je plně dostačující, laděna do jemných barev. K vidění jsou i některé zajímavé detaily. Dobrou stránkou jsou zvuky. Snad jen pohyb v menu nápadně připomíná staré známé ozvučení z Liera. Hudba se zpočátku dá také poslouchat, časem ale omrzí. Naštěstí jí lze vypnout a pustit si své oblíbené mp3. Připravena je i anglická jazyková mutace. Abandon 2 je jedním z projektů Becherovka Game 2004, o čemž svědčí zveřejňované recepty na chutné drinky. Stejně jako je chutná becherovka, je dobrá i tato hra. Přinese vám zábavu na dlouhou dobu. Mohu ji jen doporučit!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 3 =

a | 25.10.07 v 17:56

d

Win32Boss | 22.04.05 v 15:49

V GM se občas vyskytne dobrá, ale většinou jsou to shity. Co jsem GM zkoušel, viděl jsem že prostě ten typ programování kde "přetáhnu tam obrázek a ono to už udělá vše za mě" my nepadl do oka. Já mám radši programování kde si člověk vše staví sám, zadává příkazy a kódy. Navíc v takových programech toho člověk udělá víc než v programech kde si "dávám obrázky z jednoho rámečku do druhýho".

Palino | 05.11.04 v 16:52

Ja mám 11 okov a robím hry(aspoň sa snažím) v GM. Skúšal som už aj C++ ale je to podľa mňa oveľa zložitejšie a to som to skusal robit pod DOSom. Ale aspoň viem čo je to ozajstné progamovanie. Ale C++ pod Win naučiť sa chcem niekedy neskor mozno 13-15. Ale GM je celkom dobrý program na vytváranie hier.

jsdfbnjbnsdf | 04.11.04 v 12:54

Naprostá kopírka arkanoidu!! Nic víc k tomu nedodám a souhlasím s Gridem!!!!!!!!!!!

Grid | 04.11.04 v 12:52

Souhlasím s tím druhým příspěvkem odzdola! Nevím proč jsou hry rozlišované na:
1.-gm hry
2.-hry v jiných jazycích
(dáli se gm nazvat jazyk, snad ano)
Na hře je snad důležitá hratelnost a maximálně prostředí, nechtěl jsem říci grafika, aby někteří jedinci nenadávali, a nění přece důležité jestli to někdo vytvořil tom,onom prográmku ne?

Triple T | 02.11.04 v 19:54

ja si to kvuli vam snad stahnu (ale zase - prece jenom - 4MB GM hry - stoji to za to?)! mno, ale kdyz rikam kvalitni, tak myslim kvalitni, rozumime.. ta jedina dobra hra v GM co me napada je Infection, u ktereho jsem vydrzel asi hodinu, ale hlavne je pekny a originalni. jestli je tenhle abandon tak ze tri ctvrtin takovy, beze slov beru. jo a krtku, zkousel jsi N? http://www.harveycartel.org/metanet/n.html

Krtek | 02.11.04 v 19:19

Částečně souhlasím s Petrem (_CZ), jinak slušných her v GM je poměrně dost, nejsou ale tak známé a špatný stín na ně vrhají ty nepříliš dobré GM hry (tímto se omlouvám za svoje výtvory). Ve Flashi jsem ještě neviděl nějakou propracovanou neadventuru, jsou to všechno jen nějaké hříčky na pět minut.

Petr_Cz | 01.11.04 v 21:03

Ehm...myslim, ze cely problem je v jedne veci: GameMaker má samozřejmě spoustu nevyhod a taky me nekdy dosti prudí ale jde hlavne o to, ze v nem delaj "hry" i 11ti-leté deti! nekteré jsou treba talentovane ale to je vec jiná. Tyhle decka ale tezko budou zacinat v C++ a nebudou si psat vlastní engine! A kdyz se takova hra od naprostého zacatecnika dostane na nejaky herni server a v recenzi dostane nejakych 20%, pak se vytvori o GM obecne nejake mínění (negativní)...ja zacinam v C++ a i kdyz v nem jeste vubec nedokazu vytvorit UZITECNY program natož hru, tak vim, že stejna hra v C++ bude mnohem rychlejsi a méně nárocná na pamet narozdíl od GM atd. Mozna by to chtelo zalozit nejakou "ALIANCI GM TÝMů" která bude vypoustet po dohode nejakych "porotců" jen hry které určitě neudělají ostudu (Abandon 2) - tohle by mozna zlepsilo ono mínění o GM.....

Triple T | 01.11.04 v 20:21

jako ale problem je v tom ze dobrych her v GM je jeste min nez ve flashi. (nenapada me vic nez jedna..)

gm | 01.11.04 v 16:31

proč furt někteří zakomplexovaní jedinci čuměj na to, jestli to náhodou neni v GM aby na to mohli nadávat???!!! důležitý je jak se to hraje ne!??

Tomus | 01.11.04 v 00:21

Kdyz odhlednu od toho, ze si organizatori Becherovka Game 2004 nepreji zverejnovani souteznich her pred vyhlasenim vysledku, pripada mi 92% pro obtizne hratelnou arkadu v GM trochu prestrelene... :(


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce