recenze

Codename Gordon

Codename Gordon

Half-Life, mistrné dílo Sierry se dostává mezi freeware hry v zajímavé 2D podobě. Gordon Freeman se znovu ocitá sám proti značné přesila v podobě známých „cizopasníků“. :) Jak by mohla vypadat jedna z nejlepších akčních stříleček ve 2D podobě? Odpověď se dozvíte v recenzi.
Je asi zbytečné se ptát, jestli znáte Half-Life. Pokud by se našel někdo, kdo toto slovní spojení čte poprvé, poprosím ho, nechť opustí FreeGame.cz a doporučím mu, nevěnovat se hrám. Tolik k vašim znalostem. Dnešní den by mohl přinést řešení pro ty, kteří netrpělivě čekají na druhý díl Half-Life. Pochopitelně ne řešení v podobě stejně či srovnatelné hry s Half-Life 2, ale určitě alespoň dočasnou náhradu za to čekání. Navíc poslední podobnou hrou, která by se s Codename Gordon dala srovnávat, je Diablo a je to už pár dní, co jsme s touto arkádou přišli. Tudíž se dá říci, že pro ty, kteří mají rádi arkády jako je třeba Diablo, dnes přinášíme něco, u čeho by mohli trávit mnohem více času.

Před spuštění hry na vás čeká rozhodnutí, jak moc si věříte. Tedy výběr úrovně (easy, normal a hard). Pokud začnete úrovní hard a podaří se vám bez problémů hru dohrát, tak je vám vlastně k ničemu. Naopak po dohrání easy můžete hru zkusit v těžší úrovni a pokusit se ji dohrát. Ale toto rozhodnutí je samozřejmě jen a jen na vás. Stejně jako v Half-Life začínáte pouze se šperhákem, který po chvíli střídá první střelná zbraň. Ta vám v kombinaci se šperhákem vydrží až do doby, než se setkáte s lepšími protivníky, kteří též vlastní střelnou zbraň a rádi ji proti vám použijí. V této chvíli již budete ve svém arsenálu vlastnit další střelnou zbraň s lepší kadencí. Protivníků je několik druhů, ale ani s jedním byste neměli mít příliš velké problémy. Možná jen ne chvíli kdy sestřelíte znetvořeného doktora, ze kterého záhy seskočí stvoření, jenž ho využívalo jako hostitele a bude si hledat nového – vás. Potom co na vás vyskočí, musíte bleskurychle přepnout na šperhák a sundat jo. Se střelnými zbraněmi to jde velmi těžce, někdy až nemožně.

Hra není ani tak obtížná jako její ovládání. Kombinace myš+klávesnice je v případě Codename Gordon velmi složitou záležitostí. Však poznáte sami. Někdy je nutné pustit myš a použít obě ruce pouze na klávesnici (při přeskoku několika různě položených překážek apod.). Můžete si však ovládání nastavit dle svého, což považuji za obrovskou výhodu, neboť můžete hrát tak, jak jste zvyklí. Někdy se směrování Gordona pomocí myši docela hodí. Např. v případě když nepřítel stojí nad vámi. Můžete na něj jednoduše zamířit a sestřelit ho. To už však přecházím z kategorie ovládání do sekce umělé inteligence vašich protivníků, které je na tom dosti bídně. Každý protivník vás zpozoruje pouze ve chvíli, kdy stojíte v jeho úrovni. Pokud jste pod ním a střílíte do něj, nevšimne si vás. Hráči, kteří nespěchají a rádi si vychutnávají své protivníky, si zde přijdou na své. :) Navíc můžete využívat i granáty, takže v místech, kde budou nepřátelé nad vámi či pod vámi si s můžete jednoduše „hrát“. :)

Co mě mrzí, je délka hry, která je ostudná. Do hodiny byste měli hru dohrát a to bez větších obtíží. S bossi na konci levelů byste neměli mít práci. Stačí jen namířit, párkrát se krýt a je vymalováno. Když už hru dohraji, rád bych zkusil multiplayer, který Codename Gordon však nenabízí. Dále mi chybí možnost uložit si hru, která se v žádné hře neztratí. Tyto absence trochu vynahrazuje trénink, kterým si můžete projít před tím, než se pustíte do samotné hry. V případě, že ho absolvujete bez jakýchkoliv problémů si můžete být jisti, že do hodiny zmizí Codename Gordon z vašeho počítače, neboť hru do hodiny v naprosté pohodě dohrajete. Jde však o freeware verzi Hale-Life a to asi donutí každého „pravého“ hráče si ji stáhnout nevnímaje těch 40 MB! Potrápí se však hráči, kteří nevlastní příliš výkonné mašiny. Věnujte se proto doporučenému hardware, kde by hra měla běžet bez jediného seknutí.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 4 =

ztracen | 07.11.07 v 19:30

poradte mi prosim nekdo s bossem piste na e mail aserte@seznam.cz

tomas | 06.01.07 v 18:34

dos dobré

Croden | 30.03.05 v 15:06

To je naprosto super hra....Přiznávám než jse stáhne...ale zase to stojí za to počkat si!!
estli jse tím inspiroval Half Life 2 tak se nedivim že je tak dobrej!!!
Doporučuju si ji stáhnout!!! jestli tomu mam davat procenta dal bych 98!!!

Mig52 | 17.07.04 v 16:03

Fuj ta délka hry. Hrůůůůůůůůůůůůůůůůůza s vekým H.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce