recenze

Need for Kill

Need for Kill

Quake 3 Arena + 2D akční provedení = Need for Kill! Chcete ověřit platnost této jednoduché rovnice a zároveň provést nezbytnou zkoušku? Zkuste si přečíst následujících pár řádků a zjistit vše podstatné.
Quake 3 Arena (dále jen Q3A) se stala doslova modlou pro většinu hráčů, nejen díky své špičkové technologii, dobrému pojetí, atp. Zarytí příznivci nedají v žádném případě na svojí modlu dopustit a ti ještě zarytější si nenechávají vymluvit názor o nejlepší hře všech dob! Popisovat tento skvost by skutečně bylo jako zalévaní zahrádky v hustém dešti. :) Multiplayer se těší stále z větší obliby, vznikají profesionální týmy, které v potu tváře svádí neúprosné souboje ve svých oblíbených hrách. Opusťme ale tuto oblast a pojďme se věnovat hlavnímu tématu - hře Need for Kill (dále jen NFK).

Výše zmiňovaného Q3A jsem nezmiňoval z důvodu, aby řeč nestála, ale z důvodu toho, že NFK obsahuje Q3A v celé své kráse, tedy lepé řečeno NFK=Q3A! Někteří z vás si nyní jistě myslí, že jsem padlý na hlavu, raději tedy vše upřesním - NFK je skutečně Q3A, ovšem přestavěný do kompletního a celkem slušivého 2D kabátu! Vše mají na svědomí programátoři z týmu 3DPower, kterým se podařilo celý projekt realizovat a vše dopadlo jak jinak, než na výbornou.

Po spuštění se vám naskytne velice pěkný pohled - menu jako by z oka vypadlo tomu z originálu. :) Vše je přehledné a velice rychle se v něm orientujete. Nejprve je vhodné si vytvořit svojí postavu a vhodně pojmenovat. Měnit na ní můžete téměř vše, tedy kromě základního modelu (nutné nainstalovat speciální add-on). Hrát můžete dvěma způsoby - s kamarádem na jediné klávesnici, na jednom počítači (položka HotSeat) a s kamarádem po síti (položka multiplayer). Osobně doporučuji variantu číslo dvě! Variabilita hry, skrývající se pod položkou multiplayer, je opravdu pestrá! Prověřit své dovednosti můžete v klasické lokální síti, na internetu, anebo můžete zkusit štěstí na speciálním NFK serveru (NFK Planet). Prověřit lze až 7 soupeřů! Možnost hry proti PC je možná opět pouze za pomocí speciálního přídavku. Po zvolení jedné z variant hry se otevírá další pestrá škála, tentokrát jde o módy hry. Těch je k dispozici několik - klasickým Deathmatchem počínaje a Domiantion konče! Opět musím jen a jen chválit. :)

Design jednotlivých map (na první pohled připomínající klasiku Boulder Dash) je vcelku na slušné úrovni a herní požitek jen a jen umocňuje. V lokacích ovšem narazíte i na různé překážky (láva, voda) a pomůcky (trampolína), Každá mapa je ohraničená nezničitelnými zdmi. Arzenál zbraní je opět zpracován velice dobře a nalezneme zde všechny kousky z Q3A, vč. Railgun (má nejoblíbenější zbraň. :)) a BFG! V lokacích nalezneme samozřejmě i potřebnou výbavu (lékárničky, brnění, atp.). Pro příznivce oblíbeného Rocketjumpu (vyšší výskok pomocí rakety) mám výbornou zprávu, zachovány zůstaly i fyzikální vlastnosti a pohyby.

Důležitý prvek je samozřejmě ovládání a celkové technické zpracování. Ovladání lze nastavit jak pro prvního, tak samozřejmě i pro druhého hráče, jestli hrajete pouze přes multiplayer (stejně jako já), tak si bohatě vystačíte s předdefinovaným ovládáním - pohyb pomocí kurzorových kláves, levé tlačítko myši střelba a pravé změna zbraně. Technické zpracování je ovšem kapitola sama pro sebe! Vše je zpracované pěkně dle předlohy, a to doslova. :) Hru tak zdobí takové prvky, jako je příkazová konzole, přesně zpracované menu, tvorba postavy a spousta dalších detailů, jejíž výčet by zabral opravdu spoustu místa. Jednu věc ovšem zmíním - hry nesoucí ID Soft technologie jsou proslulé různými konfiguračními soubory (s příponou cfg), které umožní velice přesně měnit nastavení v enginu a ani v tomhle nezůstal NFK pozadu, výborně. :) Hudba a zvuky jsou převzaty z Q3A, takže opět výborně. :) HW požadavky na dnešní dobu nejsou přehnané a NFK si bez problému zahrajete na stroji, disponujícím CPU okolo 233 MHz a pamětí 32 MB RAM. Před spuštěním je vhodné navštívit utilitu setup(v adresáři s hrou) a zkusit optimálně vyladit grafickou a zvukovou podobu hry. Možná se vám bude hodit také utilita nfkchat (význam jistě nemusím vysvětlovat) a příznivce level editorů jistě potěší map editor - utilita nazvaná NFKRadiant, kde si lze vytvořit úroveň svých představ. :)

NFK hodnotím velice dobře a jsem rád, že se našel někdo, kdo slušně a myslím si, že také celkem zábavně, zpracoval starého dobrého Q3! Suma sumárum - pro příznivce vhodný ekvivalent, pro ostatní velmi zábavná hříčka, která chytne a nepustí. :)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

ondropop | 18.06.08 v 15:02

Je to fakt nej nej hra

s4rs | 14.09.06 v 11:06

JE TO KILLING SPREEM ULTRA MASAKRE GAME :) je to bozi

KLOREL | 23.04.05 v 14:10

faj super hratelnost jenom nic moc grafika

LOL | 26.09.04 v 22:00

Nejlepsi free hra kterou sem hral...

Sportski | 24.06.04 v 18:59

je to uplne skvela vec stahujte na:http://www.3dpower.org/nfk.php?lang=en&ex=nfk&view=bots

Sportski | 24.06.04 v 18:12

v článku píšete o přídavku, díky kterému lze hrát proti PC. Co je na tom pravdy, a kde ho najdu???


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce