recenze

Diktátor

Diktátor

Je-li vám tento název povědomý, asi myslíte na jednu z nejlepších českých textovek se stejným názvem, jenž vydal tým Victory Software. Tentokrát vzal vše do svých rukou Tomáš Mlčoch z Mystery Studia a jak se mu to povedlo?
Když už jsem se zmínil o Victory Software, asi jste se všichni přenesli do erotického Plyaboye, ale dnes na něj na chvíli zapomeňte s pojďte se věnovat jiným záležitostem. Konkrétně vládnutím vlastní zemi, které určitě dobře znáte, pokud jste hráli starého Diktátora. Co je už asi jasné, že se dnes k vládnutí vrátíme, ale v novém přepracovaném titulu s několika vychytávkami. Jedním z očekávaných vylepšení bude asi operační systém, který se z DOSu přesunul do Windows, což není u textovek zrovna zvykem, ale myslím, že si všichni radši zahrají v 32 bitových barvách. ;) Ty sice u textovek tolik nevyužijeme, ale určitě se ně tě lépe kouká. :)

S Diktátorem si každý z vás asi poradí jinak, ale cesta k úspěchu vede jen jedna. Váš úkol je prostý, udržet se co nejdéle na diktátorském postu a zároveň zvětšit vaše území. K tomu slouží několik tradičních herních faktorů, jejichž správným využitím můžete dojít k rozšíření vašeho územín a zároveň tak zůstat na postu diktátora. Nejdůležitější by pro vás měla být položka dotace, kde si získáváte jednotlivé sféry obyvatelstva. Např. tedy můžete věnovat dotaci armádě, která by vám hlavně měla pomoct k získání větší části území. Dále můžete věnovat na policii, tajnou policii, průmysl, zemědělství, můžete dát něco stranou pro chudé, na vědu a nebo si jen pojistit svou osobu a věnovat nějakou částku bodyguardům. Další důležitou položkou jsou války, do kterých byste se měli pouštět jen, jste si alespoň z části jistí úspěchem. Ale zároveň můžete zkusit i náhodu a zastihnout nepřítele nepřipraveného a válku tak snadno vyhrát. Válčit můžete s partyzány, s Cigánií a nebo poslat diverzanta, který může soupeři poškodit třeba továrnu, což má pochopitelně vliv na stav jeho ekonomiky a ovlivní to i případnou válku. No a posledními důležitějšími položkami jsou politika a ekonomika. V politice byste se měli zaměřit hlavně povyšování velitelů armády, což pochopitelně dosti ovlivní stav armády a pokud na tom nebudete dobře s financemi, můžete prodat Cigány do otroctví. :) Ekonomika nabízí reformu, položky pro průmysl a půjčky. Na ty příliš nespoléhejte, neboť pouze Morava vás má trochu v lásce a daruje určitý obnos.

Po válčení máte čas i na svůj soukromý život, který byste neměli zanedbávat. Můžete si občas zajít na pivo, oženit se, koupit si psa a nebo si projít nějaké lechtivé stránky na internetu. :) No a když už jsme u zábavy, tak bych neměl ani zapomenout na položku jiné, která nabízí změnu pohlaví a sebevraždu pro případ totálního úpadku vaší říše.

Mimo využívání „vladařských“ položek se v místě pro text občas objeví nečekané zprávy, které čekají na vaše rozhodnutí. To hru posouvá do jiného rozměru, neboť je vše pouze a jen na vás. Vaše rozhodnutí má následky, které pak ovlivňují celou říši. Rozhodovat se musíte sice u spíše humorných věcí, ale i tak se to odrazí na celkovém stavu říše. Mystery Studio zkrátka stále dokazuje, že jednoduchost se může rovnat s dokonalostí, čehož bychom si měli cenit. Diktátor je stejně dobrý jako dříve a navíc i trochu vylepšený. Fanoušci textovek určitě stahujte!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 1 =

Okarina

Okarina | 02.10.16 v 01:24

Skvělá hra.

PavelH

PavelH | 28.07.16 v 21:19

Jedna z opravdu dobrých her. Co jsem se jí napařil už na ZX Specctru.

Jurko | 29.08.14 v 17:43

Tato hra s 8bitu osobne jsme ji mel na Atari 800xe je perfektni ale nase mlada hloupa generace nikdy nemuze tyto veci uz pochopit. Jelikoz neslo jen o hru ale o princip ktery tato hra prinasela. Jiste jde delat reformu stale dokola pokud jsem hlupak pak jiste i tak mohu vyhrat. Ale to je stejne jako strilet do nejakych micku ci letadelek a mohu vyhrat take. O tom vsak tato hra neni a nikdy nebyla.

Lada | 08.11.06 v 23:39

Je to hloupy, staci delat porad reformu ekonomiky a posilovat bodygardy. Snizi to postupne vydaje az do plusu a diky bodygardum se stanete nesmrtelni. Na vse ostatni lze kaslat.

A kdyz je clovek dost vytrvalej, tak nakonec porazi i ty partyzany a ma neomezeny zdroje.

Kily | 31.08.05 v 00:31

Je to shit. Fuckstory je lepsi

El Diablo | 04.07.05 v 18:53

Moc random člověk má na výsledek malý vliv :(

TP | 30.05.04 v 17:43

Přirovnávat pokračovatele staré nesmrtelné klasiky k Webgame??? Ono to ani jako Webgame moc není!

Sam | 29.05.04 v 15:05

Jak uz bylo nize uvedeno nic moc.

Killer | 29.05.04 v 13:55

No, teda nic moc, mohlo to byt lepsi.

... | 29.05.04 v 12:08

Jéééééééééééééééééééé to je starýýýýýýýýýý!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

*Admi* | 29.05.04 v 08:32

Jde to neco jako webgame.cz


galerie