recenze

Letadýlko

Letadýlko

Tento velice jednoduchý název si pro svou novou hru zvolili autoři z Black World Studia. Důležitější než název je však to, co se za ním skrývá. A o tom je dnešní recenze. Takže pokud jste zvědavi, pojďte se na hru podívat zblízka.
Když už jsem v úvodu psal o názvu hry, je také dobré dodat, že právě tento název je pro hru velice výstižný. Jednak sděluje základní informaci, o co že ve hře asi půjde, a za druhé, shodou okolností, svou lapidárností jakoby říkal, že hra, kterou pojmenovává, nebude nijak složitá na pochopení. Dost ale debat o názvu. Fakta jsou následující: Kterási země byla napadena nepřítelem, lépe řečeno, zatím napadl jen vaši vojenskou základnu. Do mrtě ji zničil, odtrhl od světa, provozuschopné zůstalo jediné letadlo. A vy jako poslední pilot schopný letu. Je jasné, že dalším cílem bude severní základna se 76 lidmi. Musíte je varovat. Jenže, je v tom háček. Okupace pokračuje a nepřítel má všude po zemi rozmístěné radary, takže musíte letět hodně při zemi. V tom zdánlivě nic není, jenže…vaše země je velice zalesněná.

Už asi chápete, o čem hra bude. Ano, o vyhýbání se stromům. (ale pozor- nejen jim) Let, při kterém se musíte vyhýbat překážkám není nikterak nový námět a určitě už podobné hry znáte, např Ski free, i když v nich třeba zrovna nejde o vyhýbání se stromům, ale třeba vesmírným potvorám, lyžařům a podobně. Po té, co hru spustíte a v hlavním, mimochodem celkem pěkně zpracovaném, menu si vyberete položku Nová hra, dostanete na výběr z tzv. Smrtonosné mise a Nekonečné hry. Druhá položka je jasná a není ji třeba nijak vysvětlovat, ale ještě se k ní vrátíme. Jestliže si chcete zahrát Smrtonosnou misi, čeká vás let do severní základny s jediným cílem- doletět. Let je rozdělen do úrovní, opět seřazených dle obtížnosti, v první, nejjednodušší, se vyhýbáte jen malým smrčkům, kterých je stejně málo- a i když byste zaspali a do některého narazili, letíte v lidu dál, protože tři takové nárazy můžete přežít. (kolik vám zbývá „životů,“ vidíte vlevo nahoře na herní obrazovce) V druhé úrovni začíná přituhovat, protože k malým smrčkům přibývají velice vzrostlé smrky a les znatelně houstne, takže pokud nebudete dávat pozor, může se vám stát, že narazíte i do velkého smrku, což už pofidérní konstrukce vašeho letadla nevydrží. Při pozornosti byste ale neměli mít ani zde problémy. Ve třetí úrovni přibývají i podivní tvorové, kteří připomínají ptáky a náraz do nich je též smrtelný. A zde se vám už klidně může stát, že i při plné pozornosti v dobré víře vletíte do pasti, z které není úniku. V dalších kolech se samozřejmě obtížnost stupňuje, přičemž i rychlost letu se zvyšuje. Slíbil jsem, že se ještě vrátím k Nekonečné hře. V té si totiž můžete vybrat z nabídky hry pro jednoho hráče nebo pro dva. Ale jestliže jste už nažhavení, jak vyzvete někoho známého na souboj, přichystali na vás autoři ledovou sprchu v podobě nápisu, že tato funkce ještě není k dispozici. Proč tedy ve hře možnost takového výběru je, zůstává otázkou.

Nyní se podíváme, jak je obvyklé, na technické provedení hry, což je kamenem úrazu velkého množství her. Letadýlko je vyvedeno v dosti jednoduché grafice, která však nevadí. Plně koresponduje s její celkovou jednoduchostí, (teď nemyslím hratelnostní jednoduchost) i když si přece jen myslím, že by se na vašem letadle mohlo hýbat něco víc než jen vrtule.Zvuk je dost monotónní, provází vás jen vrčení vrtule, v případě nárazu a pádu vás zase překvapí dost komický zvuk, který je zřejmě nadabován autory.

Co říci závěrem? Hra se určitě bude líbit těm, kteří rádi překonávají výzvy, protože o tom Letadýlko je. Mnoho příznivců si asi nenajde mezi lidmi, kteří jsou zvyklí u hry nedávat pozor. Letadýlko je prostě jednoduchá hra po nenáročné, kteří se touží sami překonávat.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 5 =

johnyM | 18.09.06 v 23:42

má to něco do sebe.
jinak odkaz na výrobce vám nefunguje...

kahi | 28.01.04 v 19:38

no, já bych to zas tak nepřeháněl :)
za konstruktivní kritiku budeme rovněž vděčni.

pája | 28.01.04 v 19:34

je to ta nej pařba na celým netu, fakt kahy, seš bourák.

HAHA | 24.01.04 v 16:27

Už jsem to dohrál, ten příběh je fukct fascinující :-)

kahi | 24.01.04 v 15:50

má to celkem 5 levelů (smrtonosné mise), poté vás konečně čeká rozuzlení příběhu. :)

Martínek | 23.01.04 v 21:26

První dva levely jsou nuda. Pak to docela ujde. Příběh - cool! :-). Zvuky taky hustý. dostal jsem se zatím do čtvrtýho levelu. kolik to má vůbec levelů?

XXX | 23.01.04 v 21:13

To je smažba! Dohrál to už někdo, je to dost těžký už ve čtvrým levelu!

Lojza | 23.01.04 v 18:34

Jojo, v jednoduchosti je krása!


galerie