recenze

Príbeh Jebkyho 3 - Záhorské Grcky

Príbeh Jebkyho 3 - Záhorské Grcky

Jebky, hrdina oblíbené textovky, se opět vrací, aby nám ukázal další kus svého bezstarostného života. Co vás čeká? Vaše oblíbená skupina má ve vašem městě koncert. Vy se tam chcete dostat. Ale jak na to?
Když v říjnu 2002 vyšel první díl slovenské textovky Príbeh Jebkyho, většina z nás, kteří jsme si ji zahráli si řekla, že jde jen o jednu z mnoha textovek takzvaně „ze života mladých lidí,“ které tehdy prožívaly obrovský boom a každý měsíc jich ke stažení bylo hned několik. Z těch mnoha můžeme připomenout snad nejvíce oblíbenou a vydařenou Fuckstory: Pátek a Fuckstory II. Někoho snad možná z míry vyvedla až nevídaná vulgárnost této hříčky. Nikomu také jistě neunikl nesouhlas autora se slovenskou vládou. Druhý díl se nesl v podobném duchu, co věta, to několik nadávek, zvláště na politiky. Ale nadávky a vulgarismy nebyly tím jediným, co hráče zaujalo. Príbeh Jebkyho se vyznačuje osobitým humorem na poněkud jiné vlně, než jsme zvyklí z jiných her podobného ducha.

Třetí díl, který vám dnes přinášíme, doznal několika změn. Autor říká, že se do hry snažil propašovat více příběhu, než ve svých minulých dvou počinech. Lze říct, že se mu to poměrně daří, byť se může zdát, že příběh vysvítá především v tom, že už není tolik zaplaven vulgarismy nejrůznějšího druhu a kalibru. Nový Jebkyho příběh má velice jednoduchou zápletku a rozřešení, které lze očekávat, ale ono rozplétání dějových nitek rozhodně neztratilo nic ze svého humoru. Škoda jen, že ony nitky jsou dost krátké. Politické nadávání ze hry absolutně vymizelo, až na jednu výjimku, kterou si autor zřejmě odpustit nemohl. Zajímavé jsou také Jebkyho životní postřehy, kterými vás během hry v určitých situacích párkrát obšťastní.

Druhou výraznou nevýhodou hry, kromě již zmíněné délky, je věc, kterou jsem bohužel nucen připomínat u každé podobné textovky (a bylo by tak nefér, kdybych to některé hře odpustil) je naprostá lineárnost. Ať zvolíte z nabízených cest jakoukoli, dále se dostanete úplně stejně, od hlavního příběhu se neodpoutáte ani na chvíli. Príbeh Jebkyho je klasickou textovou s provedením, jaké je běžné, připomínat proto absenci grafiky a zvuků je zbytečné. Autor již slibuje čtvrtý díl a mně nezbývá než říct, že Jebky jako hra vykročil na správnou cestu. Jen by měla být poněkud delší.

stáhnout hru
Andrew

autor
/ Andrew

Skóre

70 %

další recenze tohoto autora


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

Okarina

Okarina | 02.10.16 v 01:34

Dobrá hra.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce