recenze

Puyo Puyo

Puyo Puyo

Máte rádi tetris? Jednoduchou hru, v níž skládáte kostičku na kostičku doufáte, že do sebe budou tvary zapadat a řady mizet? Jestliže zní vaše odpověď ano, je hra Puyo Puyo tím pravým právě pro vás. Hezká grafika, milé ovládání a spousta řad...
Tetris je hra natolik legendární, že snad neexistuje člověk, který by někdy sáhnul na počítač a neznal ji. Tetris je všude, od mobilů až po japonské konzole všech druhů. Barevný nebo černobílý, z kostičkami, kuličkami nebo hlavami Mickey Mouse, tetris je vždy stejný a vzrušení z toho, zda se podaří utvořit souvislou řadu je neopakovatelné. Tvůrci dnešní hry tedy vsadili na jistotu a léty odzkoušenou tradici a přestože je Puyo Puyo hra graficky nádherná a její ovládání instiktivně jednoduché, základní myšlenka je stejně stará jako pravěcí předchůdci game boyů!

Po nenáročné instalaci a krátkém vyjmenování sponozrů budete vrženi rovnou do menu, kterému vévodí svislá hrací plocha, počítadlo skóre a jakýsi sloupec se stupnicí, jehož funkci ve hře brzy pochopíte. V pravé části obrazovky je pro jistotu stále na očích rozpis ovládání pro ty z nás, kteří by snad neudrželi v hlavě čtyři tlačítka potřebné ke hře. A pro ty, kteří se nechtějí obtěžovat s klávesnicí, autoři dokonce přidali tlačítka k ovládání celé hry pomocí myši - skutečný komfort. V levé části herního pole je zobrazeno, jaké barevné seskupení bude následovat a pod ním je velký displej s počítadlem skóre. Když se dostatečně seznámíte s ovládáním a celou obrazovkou, můžete konečně spustit samotnou hru.

Při ní klesají shora vždy tři kuličky různých barev a vaším úkolem je skládat je tak, aby se dotýkali alespoň tři stejné barvy. Je jedno, tvoří-li řadu nebo jakýkoliv jiný útvar. Když se vám podaří vytvořit takové seskupení, tak jednoduše zmizí a kuličky nad ním se sesunou níže. Říkáte, že to už tady bylo? Máte jistojistě pravdu, a totéž došlo i autorům, proto se rozhodli hru něčím oživit a trochu zkomplikovat život hráčům. Napravo od herní plochy je, jak už jsem se zmínil, stupnice, na níž během celé hry narůstají hodnoty jako na teploměru a ve chvíli kdy teplota dosáhne nejvyššího bodu, přibude vespodu jedna řada šedých kuliček, kterých se už nezbavíte. Tím je hraní mnohem složitější, protože teplota na teploměru stoupá nepříjemně rychle a klesne o pár stupňů pouze v případě, že se vám povede vytvořit nějaký útvar. Musíte proto jednat velmi rychle a posílat kuličky se zrychlením a na předem určené pozice jako skuteční mistři tetrisu. Hodně štěstí.

Na závěr zhodnotím provedení dnešní hry a budu více než štědrý, protože tvůrci skutečně přesně věděli, co dělají a dali světu tetris, který je radost hrát. Grafika je velmi příjemná a přitom nepůsobí přemrštěným dojmem. Pohyby kuličky jsou ladné a několik vylepšení, které odlišují Puyo Puyo od klasiky žánru, rozhodně nejsou na škodu. Skvělým vylepšením je také přítomnost Options, v nichž lze nastavit vše od rychlosti hry, obtížnosti až po to, bude-li vám při vašem snažení hrát Jazz nebo Techno. Puyo Puyo je jednoduše pěkná hra, která uspokojí všechny milovníky tetrisu a možná i mnohé další...

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 2 =

Ivan | 16.12.03 v 18:05

Instalaci nelze spustit, protože zazipované soubory nejsou všechny.Je to zmetek (ten zip soubor)

Dana | 03.11.03 v 08:34

Prosím, poraďte mi, jak mám spustit instalaci souboru s příponou .swf, který vznikne po rozbalení zipového souboru této hry. Mám Windows 2000 a s tímto souborem si můj počítač neví rady. Třeba je to tím, že je hra určena pro Windows 9x, nevím. Děkuji za radu.


galerie