recenze

Šibenice 1.0

Šibenice 1.0

Českých her ještě není tak moc, i když se sbírka velice rychle rozrůstá. Tentokrát se rozšíří o logickou gamesku Šibenice, kterou určitě znáte i v nepočítačové podobě. Česká verze se spoustou slov ze všech možných oblastí právě přichází. Čtěte dál!
Za touto gameskou stojí pro některé možná neznámý tvůrce David Havlíček alias Kapr. Když jsem si hru Šibenice poprvé zahrál, neviděl jsem důvod proč o ní nenapsat. Jedná se o klasickou šibenici, akorát je v ní veliká zásoba slov z různých oblastí. Ale o tom si povíme až za chvíli. Kdo máte rádi české gamesky, pokračujte ve čtení...

Když si hru stáhnete a extraktujete WinRarem, spusťte ji a objeví se okno s hlavním Menu. Zde najdete několik tlačítek na započetí nové hry, odkazy na internet a také nastavení. Některé věcičky právě v nastavení se docela hodí. Když jste připraveni, přejděte rovnou na novou hru. Nejprve si můžete vybrat slovo z jedné z deseti různých oblastí. Našli byste mezi nimi a kategorii Počítačové hry, Řeky a města ČR, Fauna, Vtipy a samozřejmě i vlastní jména. Už to, že můžete vybírat z tolika různých odvětví, určitě přidává gamesce na kvalitě. Poté už musíte jen uhodnout daný název. Máte k tomu k dispozici celou škálu písmenek jak s háčkem, tak s čárkou. Prostě celou abecedu. Samozřejmě, že nejdříve musíte hádat na principu pokusu a omylu. Prostě se buď trefíte nebo ne. Nejlepší je asi začít se samohláskami, protože ty se vyskytují v největším počtu slov.

Potom už se začne samotný výraz rýsovat a pak už třeba nebudete muset hádat, půjdete prostě na jistotu. Když se ale v nějakém písmeně netrefíte, v pravé části je místo pro váš trest. Pomalu se tam po kousíčkách začne objevovat šibenice, proto si dávejte velký pozor na své hádání. Když totiž budete dělat až příliš chyb, octnete se za chvíli na šibenici celí a když je vidět vaše poslední část, hra je u konce. Nezdařilo se vám uhodnout daný výraz nebo jméno a musíte zkusit štěstí znovu. Někdy si říkáte, že ještě že není ta hra reálná. Představte si, že byste šli za špatný tip opravdu na smrt. No raději si to nebudu ani představovat. Kromě toho všeho máte v pravém dolním rohu místečko pro zadávání povelů napsaných nahoře. Můžete si třeba přepnout klávesnici, zobrazit čas apod. Ale to už jsou jen takové vylepšenosti. Princip snad chápete, teď se ještě podíváme na hodnocení...

Graficky na tom bohužel není Šibenice zrovna nejlépe. Pouze černé okno s několika málo barvami. Prostě nic náročného. Jedná se spíš o hratelnost a o zábavu. Určitě využijete takové množství různých slov, které můžete hádat. Navíc je to hra česká, takže by rozhodně neměla chybět ve vaší sbírce. Ani velikost souboru nebrání ve stahování. Tak nač ještě čekáte? ;)

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 5 =


galerie