recenze

Pool'm up

Pool'm up

Když někdy hraji hru, dostaví se u mě zvláštní pocit. Pocit, že TOHLE je něco, něco fakt povedeného, co si člověk nezahraje jednou a nesmaže z harddisku. Kulečník, který vám dnes přinášíme, u mě tenhle pocit vzbudil dokonale. A jsem si jistý, že ho vzbudí i u vás, pokud nejste zapřísáhlý nepřítel kulečníků.
Když jsem si stahoval tuhle hru, docela jsem se na ni těšil. Nic konkrétního jsem o ní nevěděl, ale obrázky vypadaly dobře a já jsem měl radost, že si po dlouhé době zahraji kulečník. Tuhle bezva hru jsem v realitě hrál jen jednou a to, přiznávám se, s nevalným úspěchem. Proto mám radši kulečníky virtuální, kde si člověk hraje sám a nikdo k jeho hře nepřipojuje své chytré komentáře. Rozhodně jsem však nečekal, že mě Pool'm up natolik chytí. Kulečníků je na internetu celkem dost a, řekněme si to upřímně, většina jich příliš kvalitních není. Buď mají zastaralou grafiku, chybí jakékoli zvuky, nebo je třeba jejich ovládání a herní systém tak nepochopitelný, že to člověk radši vzdá hned. V čem je tedy Pool'm up jiný?

Po tom, co hru spustíte, ocitnete se hned nad kulečníkovým stolem. Ne, nechybí zde menu. Vyvolat jej můžete stiskem klávesy Escape a zobrazí se vám v levé části obrazovky. Nastavit zde můžete, zda chcete mít puštěnou hudbu a zvukové efekty, zda chcete hrát hru pro jednoho nebo pro dva hráče, nebo si prohlédnout síň slávy. Předpokládejme, že jste zatím sami a zvolíme tedy hru pro jednoho hráče. Vše je nyní připraveno přesně tak, jak to má být. Koule srovnány a vy hotovi k prvnímu úderu. Myslím, že pravidla většina z vás zná, takže je zde nebudu opisovat. Jak se tedy hra ovládá? Jednoduše, myší. Ukazatel se vám změní v jakýsi terčík, který lehce umístíte na kouli, již chcete zasáhnout a umístíte ho přesně tak, jak onu kouli chcete zasáhnout. Pak už stačí jen délkou stisku levého tlačítka myši určit sílu úderu a podívat se, nakolik jste byli úspěšní. Hra je velmi fér a odráží vše tak, jak to odpovídá fyzikálním zákonům, to znamená, že nám smolařům vše padá těsně vedle a když už se nějaká koule do díry dostane, je to bohužel buď soupeřova nebo černá. Ne, samozřejmě přeháním, ale znáte to. :-) Během hry se však můžete setkat se zajímavou věcí. Jsou to tak zvané žolíky, jimiž můžete soupeři znepříjemnit pozici. Žolíky mají různou podobu podle své funkce.

Jeden vypadá jako ostnatý ježek, druhý jasně symbolizuje, že od sebe odráží koule. Tyto žolíky myší umístíte na kouli, která je pro soupeře ve velmi výhodné pozici a tím mu ji podle funkce žolíka, znepříjemníte. Jinak hra probíhá přesně tak, jak má. Pokud hrajete hru pro jediného hráče a podaří se vám všechny určené koule umístit do správných děr, (to se týká jen té černé, samozřejmě) máte určitý počet bodů. Ty se počítají zvláštním systémem. Pokud na první úder spadne do díry koule, získáte za ní 10000 bodů, na druhý 5000 atd., přičemž za neúspěšný pokus se vám určitý počet bodů strhne a za neplatný pokud (když zasáhnete jako první sokovu kouli nebo vám spadne bílá do díry) se vám strhává 250 bodů. Pokud tedy dosáhnete konce, spustí se ještě jakési bodové „play-off,“ v němž musíte určitý počet koulí (bez rozlišení barev) umístit do děr. Za dobu, kterou hrajete se vám z vašeho konta body odečítají, za umístění koule do díry se naopak přičítají. Když jsou všechny koule ze stolu pryč, bodové hodnocení se zastaví na čísle, pod které se můžete podepsat do síně slávy. Je to poměrně nefér, protože pokud se vám při normální hře daří vše promýšlet a máte slušné konto, a pak se vám nepovede tenhle závěr, může vás to dost slušně naštvat. O hře pro dva se zmiňovat ani nemusím, tam se zábavnost násobí dvěma a skutečně to stojí za to, pozvat k sobě nějakého kamaráda.

Tohle místo patří u mě vždy pro komentář ke zpracování a ani dnes neudělám výjimku. Mám vždycky radost, když můžu autory pochválit, protože každá dobrá hra potěší. A dnes to s velkou radostí udělám, protože grafika je na velmi dobré úrovni a totéž platí i o zvucích a hudbě. Zvuky přesně odpovídají tomu, co se na stole děje a hudba, byť jde jen o smyčku jedné melodie, nepůsobí vlezle a nebije do uší, takže vás nezačne otravovat, jak tomu většinou v podobných případech bývá. Pool'm up je jednoduše řečeno, hra, která vás perfektně zabaví a přesně splňuje svůj účel. Dovolí vám zahrát si takový kulečník, který od počítače můžete očekávat. Nenahradí vám sice atmosféru, kterou můžete zažít při reálném kulečníku, ale dělá vše pro to, abyste ten rozdíl necítili tak markantně, jako u jiných her. Rozhodně za zkoušku stojí, věřte mi.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 2 =

FANTOMAS | 25.09.06 v 21:01

je to dobrá hra.

Jirka | 30.09.05 v 20:03

Nemůžeš to stahovat 3h když já stahuju rychlostí 7kb/s a mám to za 5 minut!!!!!Je to prostě blbost

david | 19.06.05 v 21:12

ja to stahuju 3h(26kb/s) a stjne mi to nefajci

lahlen | 06.05.04 v 07:48

je to v pohode, ale stejne nejlepsi kulecnik je ten kapesni..................................................

Michal | 21.08.03 v 21:36

Kulecnik je hra kterou opravdu mam dost rad a rad ji hraju

Kaja | 21.08.03 v 18:08

je fakt super....vzpominam si na dobnu, kdy jsem este na staricke dobre 286 hral Shark´s pool....moc pekne...doporucuju

Kaja


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce