recenze

Egyptská legenda I: Prolog

Egyptská legenda I: Prolog

Doba, kdy starobylé říše padají jako domečky z karet pod tíhou náporu mořských národů, je kulisou pro tuto textovku, která vás, jak název říká, zavede do Egypta.
Egypt, vláda Ramesse III. Egypt je ohrožen vpádem ničitelů blízkovýchodních civilizací, mořskými národy. Jednat se musí rychle. Není čas vyčkávat, co se stane. Dostáváte dopis od faraóna, jímž vás zve do svého paláce v Mennoferu. Když tam dorazíte, čeká vás jasný úkol: zanést zapečetěnou listinu knězi do Karnaku.

Proto se vydáváte do přístavu, kde se začíná odvíjet váš příběh s jednou velikou zápletkou a jednou menší, ale o to krásnější. První díl Egyptské legendy je skutečně velmi povedenou hrou. Vtáhne vás do svého příběhu a bude vás něm držet, dokud nepřijdete na kloub každému problému, na který při hraní narazíte. Navíc je vše tak pěkně na sebe navazující, že vám nehrozí nějaké přehnané zákysy, abyste se museli zastavit a třeba dva dny přemýšlet, co a jak použít. Možná to bude někdo považovat spíše za nevýhodu, ale já nejsem příznivcem těžkých, prohnilých zákysů. Co se týče zpracování hry, musím říct, že nic objevného Egyptská legenda nepřináší, jedná se o klasický formát textových her, byť se zde objevují určité náznaky grafických prvků, jako třeba zobrazení stráží, přesýpacích hodin apod., ale jde vždy o zobrazení, která je možné realizovat pomocí grafických znaků, takže zázraky nečekejte.

Jediné, co by mohlo českého hráče od Egyptské legendy odradit, je slovenština, ve které je celá hra provedena. Nevím, nakolik vás vyrušuje použití tohoto jazyka při hraní textové hry (je to vlastně nejzásadnější prvek), mně to tedy nijak nevadilo. No, možná by také hře slušelo, kdyby byla trochu lépe povedená po faktografické stránce. Už jenom věta: „Malba zobrazuje Ramsese II., který v bitvě u Kadeše porazil sumerská vojska a podepsal s nimi první mírovou smlouvu…“, pokulhává ve dvou údajích. Jednak neporazil a bitva u Kadeše rozhodně nebyla proti sumerským vojskům… Rozhodně by byla škoda, pokud jste příznivcem textových her, abyste opomenuli Egyptskou legendu, která je opravdu velmi povedená.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Iveta111

Iveta111 | 27.08.16 v 10:45

Dobrá hra.


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce