recenze

 F1 Online: The Game

F1 Online: The Game

Při zvuku těchto extra rychlých aut leckomu naskočí husí kůže a stoupne adrenalin v žilách. F1 Online: The Game přináší toto závodění i na obrazovky počítačů. Ukažte nejenom vaše řidičské schopnosti.
Dneska začneme spíše kreativně. F1 Online: The Game vás nejdříve nechá vytvořit si vlastní tým, logo a hlavně kombinaci barev vaší stáje. Určité věci se dají změnit nebo vylepšit i později (někdy za poplatek), ale člověk se už zde může pěkně vyřádit a dát si na čas. Většinu času půjde o jiné věci, ale už slušný vzhled může vést ke spokojenosti.

Vy jste jezdec a ředitel v jednom
Celá hra je rozdělena na dvě části. V management sekci se budete starat o vedení týmu, výzkum nebo dokonce o výměnu různých dílů vašeho vehiklu. Nejdříve se hráč docela lekne, protože takové možnosti ani nečeká a vše zprvu působí mírně chaoticky, ale můžete mi věřit, vše se vám dostane pod kůži velmi rychle, a to nejenom díky vydařenému tutorialu několika základních úkolů.
Druhá část, ta na kterou se budete těšit nejvíce, je závodění a šampionáty. Zapomeňte na simulaci, při jízdě vám bude stačit myš a několik kláves. Po pár jízdách se i tato výbava stane jednoduchou a překvapivě i zábavnou součástí hry.

Je libo lepší motor nebo zadní křídlo?
Asi si o mně budete myslet různé věci, ale nejvíce mě zajímala část výzkumu a budování týmu. Pravda, co se týče inženýrů a vědátorů, není moc o čem psát. Všichni jsou prezentováni pouze jako zaměstnanci a jejich počet roste s novými budovami, které týmu postavíte. Zaměstnanci jsou ale pouhou jednou součástí zdárné progrese. Další věci, které pro výzkum budete potřebovat, jsou peníze (zisk za splněné úkoly a pozice v závodech) a úroveň vaší stáje (tedy zkušenosti, stejný princip jako u peněz). Pak už záleží na vás, které díly budete objevovat a kutit ve vašich laboratořích a dílnách. Plus rozhodně dávám za možnost výběru z několika druhů, ale současně se ve výzkumu neztratíte. Volba je přitom velmi důležitá hlavně z hlediska délky samotného výzkumu. Nakonec můžete získat všechny komponenty, ale zabere vám to mraky času.

Po čistě manažerské části vás vaše kroky povedou do garáže, kde máte váš stroj připraven a naleštěn do závodu. Zde se právě čerstvé komponenty mohou montovat a měnit. Technická část není nikterak dokonalá jako u simulátorů, ale své opodstatnění má a určitě zde existuje prostor pro úpravu a vyladění výkonu, jaký budete preferovat.

Gentlemen, start your engines!
Líbeznou píseň řvoucích motorů si můžete vychutnat hned v několika módech. Prvním z nich je Time Trial. Jedete proti stopkám a spíše se jedná o trénink nebo plnění úkolů. Nejvíce času strávíte v „normálním“ módu, kde se nahodile vyberou hráči a ti si dají dvě nebo tři kolečka na jedné z tratí. Ty odpovídají skutečnosti a parametrům, jak je znají jezdci a fanoušci (Super!). Vítěz bere zkušenosti a peníze, ovšem nikdo nepřijde zkrátka, prostě platí čím lepší umístění, tím lépe. No a pak tu máme poslední druh závodů, a tím jsou šampionáty. Zde se za určité období odjezdí nějaký ten počet závodů a sbírají se body do tabulky. Ceny se rozdávají podle konečného umístění a první místa si mohou odnést hlavně solidní finanční prostředky.

Teď se dostáváme k tomu nejvíce originálnímu, a to je styl jízdy. Pro ovládání budete hlavně potřebovat myš, kterou udáváte směr, pravým tlačítkem akcelerujete a levým brzdíte. Nejdříve jsem se vyděsil, ale i tato spíše arkádovitá kontrola je příjemná. Možná mě mrzí neexistující poškození, a pokud se opravdu vymelete, stačí zmáčknout správnou klávesu a hra vás vrátí na trať. Další klávesy jsou pak určeny pro vyčerpatelné turbo nebo zrychlení na určitých místech (reprezentace KERS a DRS).

Stále však budou rozhodovat vaše řidičské schopnosti. Určitá kombinace nebo prostě lepší komponenty propůjčí řidiči bonusy v podobě vyšší rychlosti, akcelerace, lepšího turba apod., ale vždy rozhodovala znalost okruhu a schopnosti správně vybrat zatáčku. Toho si u F1 Online: The Game cením ze všeho nejvíce.

Technická stránka hry
Celá hra běží v prohlížeči, i když po vás možná bude chtít instalaci některých pluginů. Grafika je pěkná 3D, ale žádné orgie nečekejte. Nikdy jsem nezažil bugy, neviditelné zdi nebo crash závodu či samotné hry. K audiu toho moc neřeknu, samotné zvuky závodních aut jsou slušné, ale ničeho speciálnějšího jsem se nedočkal.


F1 Online: The Game je povinností pro fanoušky F1 nebo závodních her. Určitá arkádovitost jízdy může leckoho odradit, ale ten, kdo si zvykne, bude s hrou velmi spokojen, hlavně v pozdější fázi, kdy se rozjedou šampionáty.


Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Skóre

79 %

další recenze tohoto autora


podobné renceze


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 1 =

NS1NO

NS1NO | 31.05.22 v 12:28

text příspěvku

Petosko

Petosko | 20.02.16 v 12:36

jdeme zkusit :)

blabola

blabola | 03.09.15 v 00:05

no kdybych tuhle pustila malýmu, tak ho nedostanu od počítače :o)

Laugher

Laugher | 15.06.15 v 01:36

Formule jsou bezva.

jen tak někdo | 16.09.13 v 20:02

odkaz mi řekl že hra jaksi sepllnila očekácávání a její vývoj byl ukončen. škoda hra zjevně stála minimálně za zkoušku.


galerie

 F1 Online: The Game  F1 Online: The Game  F1 Online: The Game  F1 Online: The Game  F1 Online: The Game  F1 Online: The Game  F1 Online: The Game  F1 Online: The Game

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce