recenze

Wartune

Wartune

Kombinace RPG a strategie v moderní éře webovek? Buď tu máme paskvil, nebo překvapivě dobrou hru. Wartune se hrdě hlásí k druhé možnosti.
K dnešním, respektive k moderním, webovkám hlásícím se jako RPG přicházím s otevřenou nedůvěrou. Díky modernímu trendu a velkému trhu příležitostných hráčů se mnoho zaběhnutých praktik mění a samotné principy hry ulehčují. Stejným dojmem ze začátku působí i Wartune. Máte na výběr z několika hrdinů, ti se dělí na bojovníky, lučištníky, magiče, plus vybíráte i mezi pohlavím. Přesné výhody a nevýhody vám nebudou známy, což je dosti škoda, protože hra je skoro až nečekaně propracovaná.

První kroky zavedou hráče do světa, který sice vůbec nepozná (další odnož a kombinace několika fantasy stylů a vesmírů), ale díky velmi slušnému tutorialu si projde kompletně všechny fáze celé hry, od bojů přes budování, sbírání zdrojů až po větší výzvy. Vždy začínáte ve svém městě, které nabízí několik druhů budov. Jsou zde místa, kde vylepšujete výbavu svého hrdiny, verbujete a upravujete vojsko, sbíráte peníze apod. Druhů budov je pouze pár, ty nabízejí pouze základní prvky strategie, ale se zbytkem náplně parádně ladí a vše funguje.

Jdeme se mrknout ven
Aktivit pro vylepšování hrdiny, zkoumání světa, prolezení nějakého toho příběhu a soubojů v aréně je mnoho. Někdy si jen tak vyběhnete ven nasbírat dříví, krystaly a další věci, abyste je využili pro nějakou tu stavbu. Prostřednictvím úkolů procházíte různé mapy, kde se setkáte s netvory a ve stylu PvE je porážíte, abyste si poté vychutnali nějakého toho bosse. Dobývání měst jiných hráčů je další příležitost, aréna umí obdarovat, prostě je vždy co dělat. Takové jedno kolečko, než vyčerpáte zdroje a jednotky, klidně zabere něco kolem hodiny zábavy.

Boj a jednotky
Určitě se už ptáte, jak vypadá boj, a co to stále melu o jednotkách. Vy jakožto správný vůdce se bojů účastníte a s sebou si berete i armádu, kterou si naverbujete doma. Tady se právě dostáváme ke slušné variabilitě, jelikož vy budete páteří celé armády. Pokud hrajete za střelce, je nutné si brát někoho, kdo bude schopný chytat rány a naopak. Vybrat si časem můžete z opravdu pořádné nabídky vojsk, dohromady si ale budete moci vždy vzít pouze dva druhy. PvE je čím dál tím více výzvou a vy je prostě musíte kombinovat pro největší efekt a šanci výhry.
Zatím co se ve světě pohybujete v izometrickém pohledu, který je velmi přehledný, v boji se vše odehrává v 2D a bojovníci se střídají v útoku podle svých atributů, tedy rychlostí a schopností. Nechybí různá kouzla, vaše osobní speciality, bonusy atd. Všechny prozkoumat a správně využít už zabere čas.

Pěkně to vypadá a potřeba pomáhat guildě
Já osobně mám grafický styl, který je ve Wartune nabídnut, rád. Někomu ale bude nejspíše několik druhů pohledu a barevnější prostředí vadit, to už opravdu záleží na jedinci. Autoři by ale mohli příště zvolit jiný hudební doprovod, po pár minutách jsem ho vypnul a pustil si svou oblíbenou hudbu. Čeho si ale cením, je propracovanost guild. Pokud tu svou poctivě zafinancujete (opravdu pořádně), můžete se těšit na bonusy, které vám dají možnost porazit i mnohem silnější soupeře (nebo platící hráče, ti pár bonusů holt dostávají).

Jestli toužíte po nějakém překvapení nebo i pocitu svěžesti, můžu Wartune doporučit. Nejedná se o to nejlepší, co ve světě webovek budete hrát, ale díky rozmanitosti činností a slušné náplni u hry klidně vydržíte delší dobu. Patříte-li do skupiny hardcore stratégů nebo RPG hráčů, pak bych řekl, ať hru obejdete, ale jinak se jedná o ideální příležitost vyzkoušet jiný žánr.

Některé screenshoty jsou z mé hry. Bohužel jsem se však do hry vrátil až po čase (udělat další screeny) a z neznámého důvodu se mi účet otevřel o několik hracích dnů zpět, proto jsem si z oficiálních stránek vypůjčil obrázky z pozdější fáze hry.


diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 5 + 4 =

Laugher

Laugher | 12.07.16 v 21:42

Webovka

Adeladie C.F. | 15.12.14 v 00:05

Hru Wartune jsem kdysi hrávala a můžu říct, že je to Pay2Win (neboli plaťte, pokud se chcete dostat na nějakou rozumnou úroveň). Pro zábavu se samozřejmě dá hrát naprosto zdarma, ale ten aspekt placených výhod je hrozně velkej. To měl autor recenze rozhodně zmínit jako veliké mínus!

mys | 26.07.14 v 14:55

Hra pekna ovsem totalne znicena naprosto silenym donatorstvim,navic pri odstranovani bugu admini nejsou zrovna z kategorie blesk

pomoc | 13.07.14 v 22:30

ahoj našla jsem tuhle hru první na mobilu jde synchronizovat mobil s pc abych na pc nemusela jet odznova?


galerie

Wartune Wartune Wartune Wartune Wartune